MARČANA NEVOLJA Ošinut će nas orkanska bura s udarima od 200 kilometara na sat


Olujna bura s orkanskim udarima od 200 kilometara na sat te kolaps u cestovnom i pomorskom prometu očekuju se u ponedjeljak duž Jadrana, od Podvelebitskog kanala do Podbiokovlja.

Iako je riječ o jakoj buri s orkanskim udarima, tvrdi Rade Popadić iz Udruge “Crometeo”, takva snaga je uobičajena za ovo doba godine, poznatom, meÄ‘u ostalim i po marčanim burama. 

- Istočnije od naših predjela, sa sjeveroistoka Europe prema Egejskome moru, spustit će se veća količina hladnoga zraka koji će nas samo djelomično zahvatiti - najavljuje Popadić. To znači, da će udari bure s nedjelje na ponedjeljak biti puno jači od jučerašnje bure, a možda jaki poput bure na početku godine. Tada je podno Biokova divljala toliko jako da je mjerači nisu mogli zabilježiti, a na senjskom području ručni anemometri izmjerili su snagu od čak 205 kilometara na sat. 

I jučerašnja marčana bura paralizirala je po tko zna koji put promet prema Dalmaciji, ali i prema otocima, a najjača je puhala podno Kozjaka, s udarima do 104 kilometara na sat, dok su na  Makarskom primorju zabilježeni nešto slabiji udari do 93 kilometara na sat. - Marčana bura na dubrovačkom području imala je udare do 90 kilometara na sat, a na splitskom području puhala je snagom od 84 kilometara - kaže Popadić.

 

 

Vikend sunčan

 

U predahu izmeÄ‘u prve marčane, koja je malo “zakasnila” i “produžila”, te druge marčane bure koja će malo “uraniti”, ovaj vikend bit će pretežno sunčan, a bura bi trebala biti najjača podno Velebita, dok će u srednjoj Dalmaciji u subotu popodne biti tramontane i maestrala. U nedjelju krajem dana ponegdje bi moglo biti umjerene naoblake. Puhat će umjerena do jaka bura i tramontana koja će u drugom dijelu dana biti sve jača sve do olujnih, a podno gorja ponegdje i orkanskih udara.


Recent Nautical News Entries

Rafael Nadal kupio poljski katamaran

Rafael Nadal prodaje svoju jahtu Monte Carlo 76 dugu 23 metra za 2,6 milijuna eura.

July.23.2019

Nimbus W9 - zvijer za vikend

Nimbus W9 motorni brod godine!

July.02.2019

Jedrilica koja se puni besplatno i nimalo ne zagađuje okoliš

Jedrilica koja se puni besplatno, čuva more i nimalo ne zagađuje okoliš - zvuči savršeno?

June.03.2019

Novi Deluxe Superior brod "Nautilus"

19 luksuznih kabina osigurava smještaj za 38 putnika.

May.13.2019

U Splitu otvoren 21. Croatia Boat Show

Na splitskoj Zapadnoj obali u četvrtak je otvoren 21. međunarodni "Croatia Boat Show" koji je okupio više od 300 izlagača iz 25 zemalja svije

April.15.2019