MARČANA NEVOLJA Ošinut će nas orkanska bura s udarima od 200 kilometara na sat


Olujna bura s orkanskim udarima od 200 kilometara na sat te kolaps u cestovnom i pomorskom prometu očekuju se u ponedjeljak duž Jadrana, od Podvelebitskog kanala do Podbiokovlja.

Iako je riječ o jakoj buri s orkanskim udarima, tvrdi Rade Popadić iz Udruge “Crometeo”, takva snaga je uobičajena za ovo doba godine, poznatom, meÄ‘u ostalim i po marčanim burama. 

- Istočnije od naših predjela, sa sjeveroistoka Europe prema Egejskome moru, spustit će se veća količina hladnoga zraka koji će nas samo djelomično zahvatiti - najavljuje Popadić. To znači, da će udari bure s nedjelje na ponedjeljak biti puno jači od jučerašnje bure, a možda jaki poput bure na početku godine. Tada je podno Biokova divljala toliko jako da je mjerači nisu mogli zabilježiti, a na senjskom području ručni anemometri izmjerili su snagu od čak 205 kilometara na sat. 

I jučerašnja marčana bura paralizirala je po tko zna koji put promet prema Dalmaciji, ali i prema otocima, a najjača je puhala podno Kozjaka, s udarima do 104 kilometara na sat, dok su na  Makarskom primorju zabilježeni nešto slabiji udari do 93 kilometara na sat. - Marčana bura na dubrovačkom području imala je udare do 90 kilometara na sat, a na splitskom području puhala je snagom od 84 kilometara - kaže Popadić.

 

 

Vikend sunčan

 

U predahu izmeÄ‘u prve marčane, koja je malo “zakasnila” i “produžila”, te druge marčane bure koja će malo “uraniti”, ovaj vikend bit će pretežno sunčan, a bura bi trebala biti najjača podno Velebita, dok će u srednjoj Dalmaciji u subotu popodne biti tramontane i maestrala. U nedjelju krajem dana ponegdje bi moglo biti umjerene naoblake. Puhat će umjerena do jaka bura i tramontana koja će u drugom dijelu dana biti sve jača sve do olujnih, a podno gorja ponegdje i orkanskih udara.


Recent Nautical News Entries

Pristajanje bez muke i stresa uz pomoć virtualnog odbojnika

Pristajanje u marinama gdje mjesta ima malo, a plovila puno, nije baš lagan zadatak čak i za iskusne nautičare u nekim situacijama

February.10.2020

29. zagrebački sajam nautike

Interes za izlaganje raste iz godine u godinu, a na sajmu će se predstaviti gotovo svi važniji domaći brodograditelji: Pičuljan, Grginić jahte

January.21.2020

Taiga na struju juri čak 104 km/h

Taiga na struju juri čak 104km/h.

December.16.2019

S Otvorenim morem besplatno na nautički sajam

Najveći nautički sajam u ovom dijelu Europe - Biograd Boat Show - i ove godine obara rekorde. Organizatori iz tvrtke Ilirija najavljuju 400 izlagač

October.18.2019