Propast Konstruktora: Grad Split razmišlja o uvođenju novog izvođača na Zapadnu obalu


Propast Konstruktora: Grad Split razmišlja o uvoÄ‘enju novog izvoÄ‘ača na Zapadnu obalu

 

GRAD SPLIT razmišlja da u radove na Zapadnoj obali uvede novog izvoÄ‘ača. Direktor Konstruktora Željko Žderić pokušao je uvjeriti da će se nekako izvući iz gliba te radnicima podijeliti plaće, koje nisu vidjeli već tri mjeseca pa ne žele više raditi. Kerumov zamjenik Jure Šundov nije baš uvjeren da će mu to zaista i poći za rukom. ÄŒekat će do utorka, a onda vidjeti što se da napraviti.

Svi računi Konstruktora su u blokadi

Nejasno je odakle će Žderić zagrabiti za plaće, jer su Konstruktoru svi računi blokirani više mjeseci. Posebno je simptomatično što su blokirani i računi koji su otvoreni u drugoj polovini prošle godine.

U Ministarstvu financija nisu ništa htjeli o tome, kažu da su podaci poreznih obveznika tajni. Sve je, meÄ‘utim, izglednije da će se nad Konstruktorom zbog višemjesečne blokade morati pokrenuti stečaj. Pravo je pitanje kako to nije već napravljeno.

ÄŒuvanje novca

Problem Grada Splita s Konstruktorom ne završava samo na Zapadnoj obali, kapitalnom projektu Kerumove administracije. Konstruktor je dio konzorcija koji je imao obavezu izgraditi Spaladium Centar, no to se nije dogodilo. Napravili su samo Arenu, kojoj je već tjedan dana isključena struja. Konstruktor je na umoru, a ništa nije bolja situacija ni sa IGH Jure Radića, još jednim članom posustalog konzorcija.

Ni tu se još ne zna što će biti. Grad je prestao plaćati obroke, od 15. ožujka dugovanje prema Sportskom gradu, tvrtki koja upravlja Arenom za konzorcij, iznosit će 13,6 milijuna kuna. Premda Grad ne plaća, i dalje primaju kvartalne obroke Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, koje uredno servisira svoj dio obaveze. Zamjenik Šundov Indexu je pojasnio da ne žele davati novac Sportskom gradu, kako ne propao te da tako skrbe i o gradskom, ali i o državnom novcu.

Pisma dugo putuju

Još se ne zna kada će doći do sastanka kojeg je Kerum zatražio kod predsjednika Vlade Zorana Milanovića kako bi raspravili što napraviti sa Spaladium Arenom. Pisma dugo putuju, dva dana u Splitu, osam dana u Zagrebu, vickast je bio zamjenik Šundov. Uvjeren je da će Vlada Zorana Milanovića podržati ideju Grada da se Arena riješi zajedničkim poslovnim projektom Grada Splita i države. Založile bi se nekretnine poput Banovine, Stande i Dračevca, kreditom izgradio Spaladium Centar, u kojeg bi se onda smjestile gradske službe i tvrtke, sudovi, banke...


Recent Nautical News Entries

Rafael Nadal kupio poljski katamaran

Rafael Nadal prodaje svoju jahtu Monte Carlo 76 dugu 23 metra za 2,6 milijuna eura.

July.23.2019

Nimbus W9 - zvijer za vikend

Nimbus W9 motorni brod godine!

July.02.2019

Jedrilica koja se puni besplatno i nimalo ne zagađuje okoliš

Jedrilica koja se puni besplatno, čuva more i nimalo ne zagađuje okoliš - zvuči savršeno?

June.03.2019

Novi Deluxe Superior brod "Nautilus"

19 luksuznih kabina osigurava smještaj za 38 putnika.

May.13.2019

U Splitu otvoren 21. Croatia Boat Show

Na splitskoj Zapadnoj obali u četvrtak je otvoren 21. međunarodni "Croatia Boat Show" koji je okupio više od 300 izlagača iz 25 zemalja svije

April.15.2019