Trajektna luka Stinica u prometu od svibnja


 

Trajektna luka Stinica, koje će biti glavna trajektna luka za otok Rab, bit će otvorena u svibnju uoči početka glavne tursitičke sezone, potvrdio je zamjenik ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Zdenko Antešić.

Dodao je da će ta luka biti kvalitetno i trajno rješenje za trajektni promet i povezivanje otoka Raba s kopnom.

Istaknuo je da se čini sve kako bi luka Stinica počela s radom u planiranom roku, odnosno da se sa svim činiteljima u vezi s tom lukom, Lučkom upravom Senj kao ulagačem, Hrvatskim cestama, projektantom i nadzornicima, dogovaraju aktivnosti koje bi to omogućile.

Očekujemo da će sljedećeg tjedna biti ishodovana graÄ‘evna dozvola za izgradnju preostalih 200 metara pristupne ceste do pristaništa, rekao je Antešić naglasivši da je taj dio ceste moguće brzo izgraditi.

Na upit zašto luka Stinica već nije otvorena budući da je najveći njen dio već izgraÄ‘en, odnosno zašto 200 metara ceste nije izgraÄ‘eno ranije, Antešić je rekao da je bilo problema s dokumentacijom, da je dosta toga bilo loše napravljeno i da su se stalno pojavljivali novi problemi. Dodao je da su problemi u vezi s završetkom izgradnje ceste bili nastali kada se odlučilo da se lučki terminal neće graditi kada i luka.

Frustrira činjenica da je u luku i pristupnu cestu, dugačku oko 2,5 kilometra, uloženo oko 60 milijuna kuna, a da nedostaje samo 200 metara ceste, rekao je Antešić, najavljujući rješavanje tog problema.

Trajektna luka Stinica nalazi se nedaleko od sadašnje u Jablancu, a njena izgradnja počela je još 2007.

Dubina mora u luci Stinica je 5,5 metara, pa će u nju će moći uplovljavati veliki brodovi. Ima dva pristana, planira se izgradnja trećeg, a dio luke namijenjen je za manja plovila.

 


Recent Nautical News Entries

Pristajanje bez muke i stresa uz pomoć virtualnog odbojnika

Pristajanje u marinama gdje mjesta ima malo, a plovila puno, nije baš lagan zadatak čak i za iskusne nautičare u nekim situacijama

February.10.2020

29. zagrebački sajam nautike

Interes za izlaganje raste iz godine u godinu, a na sajmu će se predstaviti gotovo svi važniji domaći brodograditelji: Pičuljan, Grginić jahte

January.21.2020

Taiga na struju juri čak 104 km/h

Taiga na struju juri čak 104km/h.

December.16.2019

S Otvorenim morem besplatno na nautički sajam

Najveći nautički sajam u ovom dijelu Europe - Biograd Boat Show - i ove godine obara rekorde. Organizatori iz tvrtke Ilirija najavljuju 400 izlagač

October.18.2019