Volvo Ocean Races (treća etapa)


 

Veliki broj posjetitelja i mnogobrojni popratni sadržaji osigurali su da se i Volvo Ocean Race pretvori u megaspektakl na pomalo kičasti istočnjački način: regata je u taj dio svijeta došla po prvi put što se smatra uspjehom, naročito u komercijalnom smislu. S druge strane čuju se i sve učestalija gunÄ‘anja jer je prebacivanje brodova transportnim brodovima do tajnih lokacija u Indijskom oceanu razbilo ritam regate. Kritika ima puno te se možemo složiti da je ove godine raspored etapa negativno utjecao na dinamičnost regate, barem u ovom dijelu.

Jedrenje u priobalnoj regati Etihad Airwaysa nije moglo bolje proći. Ian Walker, skiper Abu Dhabija, uvjerljivo je pobijedio pred domaćom publikom, na laganom vjetru od sedam čvorova najbolje je odjedrio 8 milja dugu regatu. Iako je Puma najbolje startala, dobili su kazneni okret zbog incidenta s Telefonicom, Abu Dhabi je iskoristio priliku i okrenuo prvu bovu u vodstvu. Iako je u sljedećoj etapi Groupama sustigla i prestigla Abu Dhabi, nisu mogli zadržati vodstvo i Ian Walker je presretan ušao u cilj i popeo se na pobjedničko postolje.

Dva dana kasnije počeo je start treće etape koja je slično kao i druga etapa bila podijeljena na dva dijela. Prvi dio je sprint od 106 milja do obalnog gradića Sharjah, Telefonica i Groupama vodili su većinom puta, ali u zadnjem i ključnim miljama pred ciljem prestigli su ih Abu Dhabi i Puma koji su završili samo nekoliko minuta ispred svojih suparnika. Tako je Abu Dhabi pokazao da njihov uspjeh u priobalnoj regati nije bio slučajnost i s veseljem su prihvatili još šest bodova i tako mogu s ponosom i nadama krenuti na start drugog dijela treće etape, znajući da su se proslavili na svom terenu.

Start drugog dijela treće etape bio je na Maldivima u luci Male, posade su startale 10 dana nakon kratkog sprinta u Abu Dhabiju i nakon gotovo mjesec dana pauze, mogli su ponovo krenuti prema pučini i nastaviti s oceanskim jedrenjem. Startu se pridružila i Sanya nakon što ju je dio posade dojedrio iz Madagascara, tako da će i oni imati priliku uploviti u svoju matičnu luku. Ruta je brodove vodila uz Indijsku obalu, pa u širokom luku oko Šri Lanke kako bi zaobišli zavjetrinsku stranu. Onda su okrenuli prema istoku i jedrili na lijevim uzdama po monsunskim vjetrovima tešku orcu s vrlo neugodnim valovima sve do tjesnaca Malacca odnosno sjevernog rta Sumatre u Indoneziji. Nije bilo puno prilika za taktiziranje tijekom duge orce sve dok se nisu približili ulazu u tjesnac Malacca, gdje su ih dočekale nepredviÄ‘ene promjene vjetra od čak 40 stupnjeva. Iako je Camper vodio većinu vremena, Telefonica je bolje reagirala na nagle promjene vjetra te ušla u tjesnac prva.

Uvjeti u tjesnacu bili su vrlo zahtjevni, točno kako su posade očekivale. Vladala je nesnosna vrućina i neizdrživa vlaga u zraku, a vjetra je bilo malo i često je mijenjao smjer, tako da je bilo jako lako upasti u rupu i redoslijed bi se potpuno promijenio više puta u jednom danu. „Ako pridodate tome činjenicu da je na radaru uvijek četrdeset ili pedeset ciljeva, većina ih je smeće“, tužno je zaključio Ken Read. Naime, nevjerojatne količine smeća plutaju oceanom, Ipak, neki bi mogli biti i pirati, a onda možete pokušati zamisliti količinu stresa koji se uvukao u većinu brodova.

Tjesnac Malacca odigrao je ključnu ulogu u ovoj etapi, Abu Dhabi i Camper napravili su taktičke pogreške i upali u te neslavne rupe, dok je Puma uspjela pogoditi veći komad smeća i onda na izlasku kod Singapura je zapela u mrežu, to ih je sve skupa koštalo nekoliko milja, tako da su prvi iz Tjesnaca u Južno kinesko more ušli Telefonica i Groupama. Andrew Cape navigator Telefonice javno je priznao da je neizmjerno zahvalan i napokon malo opušteniji otkada su izašli iz tjesnaca. Osim prirodnih prepreka kao što su brojni sprudovi i neoznačeni otoci i hridi, bojao se i naftnih platformi i cijelih stabala koje su vidjeli kako mirno plutaju pored njih.

Kako su izašli iz tjesnaca, većina brodova krenula je najkraćim putem do Vijetnama točno na sjever, dok je Puma odlučila krenuti istočno kako bi kasnije imala bolji kut vjetra. Ken Read je očekivao da će još nekoliko posada izabrati tu opciju i ostao je iznenaÄ‘en kada je shvatio da su oni jedini krenuli na tu stranu, tako da su ubrzo bili potpuno sami 100 milja udaljeni od ostalih, što je vrlo riskantna pozicija.

Na kraju se taj rizik nije isplatio. Ostale posade uspjele su se popeti uz obalu Vijetnama prije nego što je Puma imala priliku iskoristiti bolji kut vjetra. Telefonica je bila najbrža i ostala je u vodstvu cijelim putem. Camper je ipak jedva uspio prestići Groupamu, prve tri posade završile su unutar četiri sata. Ovo je drugi puta u povijesti regata da je isti brod pobijedio prve tri etape. Zadnji puta se to dogodilo kada je to ostvario pokojni Sir Peter Blake na Steinlageru 2 1989-1990. 
Iako ova etapa Volva nije bila nalik na uobičajene oceanske etape, gdje jako puše i brodovi jedre vratolomnim brzinama niz velike oluje, mnogi su rekli da je bila jednako naporna utrka. Slabi vjetrovi i kontinuirano jedrenje u vjetar, za što ovi brodovi nisu dizajnirani, zahtijevali su velike fizičke i mentalne napore, tako da su posade bile jako iscrpljene, ne toliko od teških uvjeta, već od muka koje su prošli kako bi sigurno i brzo došli do cilja.


Recent Nautical News Entries

Taiga na struju juri čak 104 km/h

Taiga na struju juri čak 104km/h.

December.16.2019

S Otvorenim morem besplatno na nautički sajam

Najveći nautički sajam u ovom dijelu Europe - Biograd Boat Show - i ove godine obara rekorde. Organizatori iz tvrtke Ilirija najavljuju 400 izlagač

October.18.2019

Plutajuća praonica za trup bez algi i školjaka

Nakupljanje algi i školjaka na trupu prirodna je nepogoda protiv koje se najveći broj brodovlasnika bori specijalnim bojama, a protekl

October.15.2019

21. BIOGRAD BOAT SHOW 17. - 20.10.2019.

Najveća izložba plovila na moru središnje i istočne Europe slavi svoju 21. godišnjicu nakon 20 godina kontinuiranog rasta. U 2018. sajam j

October.11.2019