Predstavljena fotomonografija "Hrvatski svjetionici"


 

 

Dvojezična fotomonografija "Hrvatski svjetionici" na hrvatskom i engleskom jeziku, u kojoj je objavljeno stotinu fotografija svih pedeset svjetionika u našem dijelu Jadrana, predstavljena je večeras u Splitu.

U fotomonografiji, koju je objavila splitska tvrtka "Plovput", objavljeni su radovi 35 hrvatskih i petero inozemnih fotografa, čije su fotografije u proteklih pet godina predstavljene na izložbama pod istoimenim naslovom "Hrvatski svjetionici" u 46 gradova diljem svijeta, rečeno je na predstavljanju.

"Svjetionici su svjedoci hrvatske povijesti", istaknuo je direktor "Plovputa" Mate Perišić. Napomenuo je kako se zbog automatizacije svjetla gasi posao svjetioničara. "Trenutno na hrvatskom Jadranu imamo tridesetak svjetioničara, a ranije je taj broj bio višestruko veći", rekao je Perišić, te istaknuo kako je ta tvrtka razvila projekt obnove svjetioničarskih zgrada koji je odobrila i hrvatska vlada te se očekuje da će u idućih nekoliko godina biti obnovljena unutrašnjost svih svjetioničarskih zgrada na našem dijelu Jadrana.

Autor uvodnika fotomonografije Joško Božanić kazao je kako ta fotomonografija svjedoči o "ljepoti dodira mora i kamena uronjenog u slanu vodu, a fotografsko oko otkriva čudesnu ljepotu prizora oko svjetionika koji su kuće svjetla".

Jadranski arhipelag je čudesan u svjetskim razmjerima i po mnoštvu otoka i po podmorju i nadmorju, te je i ova knjiga o našim svjetionicima takoÄ‘er čudesna, smatra Božanić. "More ne predstavlja prekid komunikacije niti zatvorenost, nego obrnuto – more je komunikacija, otvorenost i povezanost različitih nacija, kultura i civilizacija", kazao je. "Da bi se plovilo, potrebni su orijentiri, a to su svjetionici".

Povjesničar umjetnosti Joško Belamarić je istaknuo kako su svjetionici "trag globalne civilizacije". "Naši su svjetionici dio hrvatske kulturne baštine koji su možda i najbolje održavani", rekao je.


Recent Nautical News Entries

Uskoro počinje 22. Croatia Boat Show

Grad Split će od 22. do 26. travnja 2020. biti domaćin sajma koji okuplja najznačajnija imena hrvatske i svjetske nautičke elite.

February.24.2020

Pristajanje bez muke i stresa uz pomoć virtualnog odbojnika

Pristajanje u marinama gdje mjesta ima malo, a plovila puno, nije baš lagan zadatak čak i za iskusne nautičare u nekim situacijama

February.10.2020

29. zagrebački sajam nautike

Interes za izlaganje raste iz godine u godinu, a na sajmu će se predstaviti gotovo svi važniji domaći brodograditelji: Pičuljan, Grginić jahte

January.21.2020

Taiga na struju juri čak 104 km/h

Taiga na struju juri čak 104km/h.

December.16.2019