Predstavljena fotomonografija "Hrvatski svjetionici"


 

 

Dvojezična fotomonografija "Hrvatski svjetionici" na hrvatskom i engleskom jeziku, u kojoj je objavljeno stotinu fotografija svih pedeset svjetionika u našem dijelu Jadrana, predstavljena je večeras u Splitu.

U fotomonografiji, koju je objavila splitska tvrtka "Plovput", objavljeni su radovi 35 hrvatskih i petero inozemnih fotografa, čije su fotografije u proteklih pet godina predstavljene na izložbama pod istoimenim naslovom "Hrvatski svjetionici" u 46 gradova diljem svijeta, rečeno je na predstavljanju.

"Svjetionici su svjedoci hrvatske povijesti", istaknuo je direktor "Plovputa" Mate Perišić. Napomenuo je kako se zbog automatizacije svjetla gasi posao svjetioničara. "Trenutno na hrvatskom Jadranu imamo tridesetak svjetioničara, a ranije je taj broj bio višestruko veći", rekao je Perišić, te istaknuo kako je ta tvrtka razvila projekt obnove svjetioničarskih zgrada koji je odobrila i hrvatska vlada te se očekuje da će u idućih nekoliko godina biti obnovljena unutrašnjost svih svjetioničarskih zgrada na našem dijelu Jadrana.

Autor uvodnika fotomonografije Joško Božanić kazao je kako ta fotomonografija svjedoči o "ljepoti dodira mora i kamena uronjenog u slanu vodu, a fotografsko oko otkriva čudesnu ljepotu prizora oko svjetionika koji su kuće svjetla".

Jadranski arhipelag je čudesan u svjetskim razmjerima i po mnoštvu otoka i po podmorju i nadmorju, te je i ova knjiga o našim svjetionicima takoÄ‘er čudesna, smatra Božanić. "More ne predstavlja prekid komunikacije niti zatvorenost, nego obrnuto – more je komunikacija, otvorenost i povezanost različitih nacija, kultura i civilizacija", kazao je. "Da bi se plovilo, potrebni su orijentiri, a to su svjetionici".

Povjesničar umjetnosti Joško Belamarić je istaknuo kako su svjetionici "trag globalne civilizacije". "Naši su svjetionici dio hrvatske kulturne baštine koji su možda i najbolje održavani", rekao je.


Recent Nautical News Entries

Rafael Nadal kupio poljski katamaran

Rafael Nadal prodaje svoju jahtu Monte Carlo 76 dugu 23 metra za 2,6 milijuna eura.

July.23.2019

Nimbus W9 - zvijer za vikend

Nimbus W9 motorni brod godine!

July.02.2019

Jedrilica koja se puni besplatno i nimalo ne zagađuje okoliš

Jedrilica koja se puni besplatno, čuva more i nimalo ne zagađuje okoliš - zvuči savršeno?

June.03.2019

Novi Deluxe Superior brod "Nautilus"

19 luksuznih kabina osigurava smještaj za 38 putnika.

May.13.2019

U Splitu otvoren 21. Croatia Boat Show

Na splitskoj Zapadnoj obali u četvrtak je otvoren 21. međunarodni "Croatia Boat Show" koji je okupio više od 300 izlagača iz 25 zemalja svije

April.15.2019