MAGLOVITA PRIVATIZACIJA Samoborski DIV kupuje Brodosplit bez pravog jamstva


Što se tiče Ministarstva gospodarstva, doznajemo, ispunjeni su ključni uvjeti da samoborska tvrtka vijaka DIV preuzme vlasništvo nad najvećim hrvatskim brodogradilištem − ”Brodosplitom”. Ako se prihvati takvo stajalište, konačna odluka o prodaji splitskog brodogradilišta trebala bi biti donesena na užem kolegiju Vlade RH.

U Ministarstvu gospodarstva uvjereni su da će DIV za tu investiciju osigurati 1,5 milijardi kuna, sukladno uvjetima natječaja. U očitovanje koje smo dobili iz Ministarstva, meÄ‘u ostalim, stoji: “Doprinos koji se očekuje od investitora smanjen je na način da je država priznala poduzetniku (‘Brodosplitu’, op.a.) pravo na naknadu za izvlaštene nekretnine. 

Na taj je način doprinos koji se očekuje da osigura investitor pao na oko 1,5 milijardi kuna, što je ponuditelj spreman osigurati. Sukladno planovima restrukturiranja, ispunjen je uvjet 40 posto učešÄ‡a od strane poduzetnika, i to na način da će društvo dati dio doprinosa kroz priznanje za vrijednost izvlaštenih nekretnina, a investitor će osigurati ostatak, sukladno pravilima o državnim potporama i uvjetima natječaja”, odgovor je koji smo dobili iz Ministarstva.

Trećina obveza

Ovakva koncepcija prodaje “Brodosplita”, osmišljena još u vrijeme bivšeg ministra gospodarstva Đure Popijača, nastavlja se provoditi pod novim ministrom Radimirom ÄŒačićem. U zamišljenoj koncepciji naglasak je na formulaciji − ”doprinos poduzetnika”. 

Naime, prema zahtjevu EU regulatora, u procesu restrukturiranja vlastiti doprinos poduzetnika u restrukturiranju, konkretno “Brodosplita”, mora iznositi 4,4 milijarde kune. Izvlaštenjem zemljišta “Brodosplita” u korist države RH brodogradilište je samo uprihodilo 2,9 milijardi kuna, a ostatak od 1,5 milijardi kuna trebao bi u sljedećih pet godina investirati kupac − DIV.

Na samoborski DIV tako je otpala samo trećina financijske obveze. MeÄ‘utim, prema javnim priznanjima člana Uprave DIV-a Darka Pappa, DIV nema bankovna jamstva ni za tu preostalu jednu trećinu financijskih obveza. Umjesto kvalitetnih bankovnih jamstava, doznajemo u Ministarstvu gospodarstva, DIV je ponudio samo tzv. korporativna jamstva. 

Riječ je o nesigurnim jamstvima neimenovanih poslovnih partnera (tvrtki) DIV-a, a bez ikakvog čvrstog jamstva da će DIV uistinu investirati 1,5 milijardi kuna u sljedećih pet godina. 

Drugim riječima, DIV nema novca da plati kvalitetna bankovna jamstva pa stoga nudi jamstva nižega ranga, a koja u Ministarstvu prihvaćaju. Prisjetimo se da je poljski “Zlomrex” kupujući “Željezaru Split” ponudio, a država prihvatila, korporativna jamstva (bez bankovnih jamstava, op.a.). Splitska je željezara, kao što je poznato, danas u stečaju

Kaznena prijava

ÄŒelnici Nezavisnog sindikata “Brodosplita” održali su konferenciju za medije.

− Zbog javnog iznošenja neistinitih podataka o poslovanju brodogradilišta, podnijet ćemo kaznenu prijavu protiv čelnih ljudi DIV-a. Tražimo samo da DIV osigura kvalitetna bankovna jamstva i nove ugovore kao jamstvo nastavka proizvodnje brodogradnje. Ništa od toga nije ponuÄ‘eno − kazao je Zvonko Šegvić, predsjednik Nezavisnog sindikata.

Samoborci bez odgovora

U “Programu restrukturiranja Brodosplita”, dokumentu koji nosi oznaku poslovne tajne, čelnici DIV-a tvrde da će koristiti “zajmove komercijalnih banaka”, potom da će u “partnerstvu s uglednim ruskim brodarom” obaviti rekapitalizaciju brodogradilišta do 25 posto, te da će u rekapitalizaciji sudjelovati i “ugledna katarska projektna kompanija” koja bi nakon rekapitalizacije postala suvlasnik škvera od 51 do 75 posto, ovisno o iznosu rekapitalizacije. Vrlo je indikativno da se ne navode konkretna imena banaka te “uglednih” brodara i projektnih kompanija. Unatoč pozivima i poslanome SMS-u da nam navede imena navodno zainteresiranih ruskih i katarskih tvrtki, vlasnik DIV-a Tomislav Debeljak nije nam se želio javiti.

AUDIO upozoravao

U dopisu od 28. studenog 2011. godine Tomislav Boban, sada već bivši ravnatelj Agencije za upravljanje državnom imovinom (AUDIO), upozorava tadašnjeg ministra gospodarstva Đuru Popijača i državnog tajnika RuÄ‘era Friganovića, aktualnog savjetnika ministra ÄŒačića, da je 30. lipnja 2011. istekao rok valjanosti drugog kruga natječaja, te da su prestala vrijediti ponuÄ‘ena jamstva DIV-a. Bio je to šesti, zadnji u nizu dopisa tijekom 2011., na koji nisu dobili odgovore Popijača i Friganovića. Ravnatelj AUDIO-a upozorava da su u lipnju prošle godine istekli svi rokovi privatizacijskog natječaja, a njegovo produljenje nije zatraženo. Iz dopisa je razvidno da nakon isteka svih navedenih vremenskih rokova ponuda DIV-a više nije formalno valjana.


Recent Nautical News Entries

Uskoro počinje 22. Croatia Boat Show

Grad Split će od 22. do 26. travnja 2020. biti domaćin sajma koji okuplja najznačajnija imena hrvatske i svjetske nautičke elite.

February.24.2020

Pristajanje bez muke i stresa uz pomoć virtualnog odbojnika

Pristajanje u marinama gdje mjesta ima malo, a plovila puno, nije baš lagan zadatak čak i za iskusne nautičare u nekim situacijama

February.10.2020

29. zagrebački sajam nautike

Interes za izlaganje raste iz godine u godinu, a na sajmu će se predstaviti gotovo svi važniji domaći brodograditelji: Pičuljan, Grginić jahte

January.21.2020

Taiga na struju juri čak 104 km/h

Taiga na struju juri čak 104km/h.

December.16.2019