Končar platio 6,25 milijuna eura za odmaralište u Jelsi, a ono propada


Kad su Jelšani 2008. godine čuli da je dr. Danko Končar od Direkcije za imovinu Republike Srbije za 6,25 milijuna eura kupio do kraja devastirano bivše Dječje odmaralište i oporavilište grada Beograda u njihovoj najljepšoj uvali ZenčišÄ‡e, povjerovali su u bolje sutra.

Razloga za optimizam bilo je dosta, jer je njegov sin Nenad najavio ulaganja od najmanje 30 milijuna eura, čime bi se došlo do atraktivnih poslovnih i rekreativnih sadržaja kapaciteta 850 kreveta. No, umjesto toga, prekrasan kompleks na istočnom ulazu u turističko mjesto postao je pravo ruglo.

− Končarova tvrtka “Jadranska ulaganja” d.o.o. je nakon kupnje odmarališta uredno platila porez na promet nekretnina, no suočili smo se s činjenicom da se imovinsko-pravni odnosi izmeÄ‘u Srbije i Hrvatske vrlo sporo rješavaju.

Nekadašnje odmaralište danas je zapušteno

Zbog toga se Končar nije uspio uknjižiti na imovinu, a to je bio preduvjet za realizaciju njegova projekta, pa mu je Općina Jelsa na posljetku morala obročno vratiti oko 1,5 milijuna kuna uplaćenog poreza − objasnio je Jakša Marić, obnašatelj dužnosti načelnika općine Jelsa, koja će od nadležnih ministarstava i Vlade RH zatražiti brže rješavanje ovakvih slučajeva da štete ne bi bile još veće.

Rađa među kupcima

A Fond za privatizaciju pokušao je čak 15 puta prodati kompleks koji je nekoć radio i ljeti i zimi, a sastoji se od nekoliko dvoetažnih paviljona za smještaj, recepcije, ureda, TV dvorane, kuhinje, dvaju restorana i disko-klubova, pizzerije, knjižnice, učionice, prodavaonice, ambulante, bazena za plivanje, sportskih terena, skladišta, garaža, plinske stanice, kotlovnice, fascinantnog tornja – vidikovca i nekoliko radionica, ukupne površine 8400 četvornih metara, ali i pripadajućeg zemljišta od 64.000 kvadrata.

U bivšoj TV dvorani sad se može ‘razgledati’ smeće

Kao potencijalni kupci spominjali su se naš proslavljeni košarkaš Dino RaÄ‘a, zatim poduzetnici Adrian Zeka i Goran Štrok, meÄ‘utim, sada je u rukama svjetskoga kralja kroma.

Ugovor o sukcesiji

Početna cijena ponuÄ‘ene imovine bila je sedam milijuna DEM, da bi na kraju pala na samo 2,8 milijuna DEM. Ipak, Končar ga je od Srbije kupio po neusporedivo višoj cijeni, najvjerojatnije po knjižnoj vrijednosti na dan 30. lipnja 1991. godine, kako je to regulirano Aneksom G Ugovora o sukcesiji. Dakle, platio je i sve ono što su beskrupulozni kradljivci iz objekta ukrali ili u njemu devastirali, jer u njima zaista nije ostalo ništa vrijedno.

Iz kuhinje su svi aparati netragom nestali

− HFP i Općina Jelsa su do kraja 90-ih plaćali čuvara u odmaralištu, no nakon toga ono je prepušteno samo sebi i potpunoj devastaciji. Naknadno smo uložili gotovo 300.000 kuna u sanaciju obale da ne bi stradao netko od kupača, čistili smo okoliš te odvezli na tone smeća zbog prijeteće zaraze, ali ono se i dalje gomila. Netko u objektu može i nastradati, pa zato apeliramo na nadležne da problem riješe dok je još na vrijeme − dodao je Marić.

Time će, umjesto ružne slike i raznih opasnosti, koristi imati i općina i država, a što tek reći o najavama da bi se u obnovljenom ZenčišÄ‡u moglo zaposliti izmeÄ‘u 150 i 200 radnika.


Recent Nautical News Entries

Uskoro počinje 22. Croatia Boat Show

Grad Split će od 22. do 26. travnja 2020. biti domaćin sajma koji okuplja najznačajnija imena hrvatske i svjetske nautičke elite.

February.24.2020

Pristajanje bez muke i stresa uz pomoć virtualnog odbojnika

Pristajanje u marinama gdje mjesta ima malo, a plovila puno, nije baš lagan zadatak čak i za iskusne nautičare u nekim situacijama

February.10.2020

29. zagrebački sajam nautike

Interes za izlaganje raste iz godine u godinu, a na sajmu će se predstaviti gotovo svi važniji domaći brodograditelji: Pičuljan, Grginić jahte

January.21.2020

Taiga na struju juri čak 104 km/h

Taiga na struju juri čak 104km/h.

December.16.2019