BITKA U TROGIRU ‘Brodovlasnik nam je dugovao 95.000 USD’


Premda je neisplata plaća angažiranim pomorcima relativno rijetka kod njemačkih brodara, slučaj posade broda “Ems”, koji je na remontu u trogirskom škveru, baca negativno svjetlo i na taj dio poslodavaca u pomorstvu.

Naime, kompanija “Hanship Bereederungs” iz Münstera dugovala je jedanaestorici članova posade iz Ukrajine i Litve ukupno 95 tisuća kuna za plaće zaraÄ‘ene tijekom prosinca i siječnja.

- Brod za prijevoz općih tereta i spremnika, koji plovi pod zastavom karipske državice Antigue i Barbude, doplovio je 7. siječnja na remont u “Brodotrogir”.

Iako je “Ems” u vlasništvu tvrtke “Weser Schiffahrts” iz Münstera, brodom upravlja “Hanship Bereederungs” iz istoga grada. Iako je uobičajeno da na njemačkim brodovima nema većih problema i dugovanja prema pomorcima, “Ems” je očito poseban slučaj, jer su ITF-ovi inspektori već nekoliko puta morali intervenirati kako bi posade došle do svojih zaraÄ‘enih, a neisplaćenih plaća - ističe Milko Kronja, inspektor ITF-a i voditelj šibenskog ureda Sindikata pomoraca Hrvatske.

Trojac ide kući

Prema njegovim riječima, sličan scenarij ponovio se i nakon što je brod doplovio u Trogir, jer su pomorci zatražili isplatu “bušta” za studeni i povratak kućama članova posade kojima su istekli ugovori.

- Plaća za studeni u meÄ‘uvremenu je isplaćena, no tijekom boravka broda u škveru dug se povećavao, jer nisu stizale plaće za prosinac i siječanj. Stoga je trebalo intervenirati i za taj dio, pa su pomorci s “Emsa” primili nešto više od 95 tisuća dolara - dodaje Kronja.

Ukupan iznos uskoro će se povećati, jer će svojim kućama otići još trojica članova posade kojima je u meÄ‘uvremenu istekao ugovor. Za njih je dogovorena isplata pune plaće za veljaču, ali i za dio ožujka koji će odraditi do dolaska na brod novih članova posade.

Kako doznajemo od inspektora Kronje, brod bi sredinom ožujka trebao isploviti iz trogirskog brodogradilišta na “posao”, a moguće je i da upravljanje “Emsom” preuzme drugi brodar, pa bi isplata predstojećih plaća ipak trebala proći u mirnijem ozračju za pomorce.


Recent Nautical News Entries

Rafael Nadal kupio poljski katamaran

Rafael Nadal prodaje svoju jahtu Monte Carlo 76 dugu 23 metra za 2,6 milijuna eura.

July.23.2019

Nimbus W9 - zvijer za vikend

Nimbus W9 motorni brod godine!

July.02.2019

Jedrilica koja se puni besplatno i nimalo ne zagađuje okoliš

Jedrilica koja se puni besplatno, čuva more i nimalo ne zagađuje okoliš - zvuči savršeno?

June.03.2019

Novi Deluxe Superior brod "Nautilus"

19 luksuznih kabina osigurava smještaj za 38 putnika.

May.13.2019

U Splitu otvoren 21. Croatia Boat Show

Na splitskoj Zapadnoj obali u četvrtak je otvoren 21. međunarodni "Croatia Boat Show" koji je okupio više od 300 izlagača iz 25 zemalja svije

April.15.2019