Čelnici DIV-a: Spremni smo u splitski škver uložiti 2 milijarde kuna


Nakon provedenog dubinskog snimanja Brodosplita utvrdili smo da je kompanija u zadnje dvije godine, od kada je počeo ovaj privatizacijski postupak, ostvarila dodatnih 1,2 milijarde kuna gubitaka. To povećava naš obvezni udjel u restrukturiranju brodogradilišta sa 1,5 na oko dvije milijarde kuna koje trebamo investirati u idućih pet godina, ali mi i pri takvoj situaciji ostajemo pri našoj ponudi i spremni smo preuzeti tu obvezu na sebe. Mi smo stoga našu novu ponudu 1. ožujka uputili Ministarstvu gospodarstva, te očekujemo da dobijemo odgovor u roku od 15 dana kako se više ne bi nepotrebno gubilo vrijeme“, ustvrdio je Tomislav Debeljak, vlasnik samoborske tvornice Div na konferenciji za novinare održanoj u petak.

Na pitanje je li Ministarstvu gospodarstva dostavio i bankarska jamstva za te investicije, Debeljak je kazao kako je prema natječaju Div trebao dostaviti samo jamstvo od 50 milijuna kuna.

„Mi smo to jamstvo i dostavili i mislim da u Nezavisnom sindikatu Brodosplit nisu u pravu kada nas optužuju da u tom smislu nismo poštivali natječaj. Pa ne bi prošli provjeru Europske komisije da nismo poštivali natječaj“, ustvrdio je Debeljak, koji ni novog puta nije htio govoriti o imenima fondova koji bi pratili Div u ovom poslu.

„Mogu samo reći kako su nam predstavnici jednog fonda kazali kako imaju dvije milijarde eura za ulaganje u prave projekte u Hrvatskoj, ali da jednostavno takvih projekata nema. A mi smo 95 posto sigurni da naš projekt sa Brodosplitom može uspjeti i mislim kako bi bez problema privukli takve investitore“, istaknuo je vlasnik Div-a, koji nije želio govoriti o konkretnim brojkama vezanim za višak radnika u Brodosplitu.

Kada je riječ o uvjetu iz natječaja prema kojem budući vlasnici brodogradilišta moraju plaćati državi jedan posto prihoda za naknadu za korištenje pomorskog dobra, Debeljak nam je rekao kako se nada da će država odustati od toga nakon što se provede natječaj i kada se naprave analize o stanju brodograÄ‘evnog sektora.

„Mislim da bi u ovom trenutku do zbilja dovelo domaću brodogradnju u lošiju situaciju u odnosu na stranu konkurenciju, ali to je bio dio natječaja i mislim da bi bilo najbolje da država nakon dovršenog natječaj donese posebnu odluku kojom tu naknadu ukida. Pa ako u jednom trenutku brodogradnje bude ostvarivala velike profite, uvijek mogu vratiti tu naknadu“, smatra Debeljak.

Darko Pappo, član uprave Diva je rekao kako Brodosplit ima mnogo prostora za poslove izvan brodogradnje, kao što je izgradnja čeličnih konstrukcija za vjetroelektrane i druge pogone.

„Mislimo da bi se Brodosplit trebao jače uključiti u najavljene energetske investicije, a jedan od primjera kako se ta tvrtka može izravno uključiti u energetiku jest i izgradnja plinskih elektrana. Radi se o tome da Brodosplit ima pogon za proizvodnju dizel-motora koji se lako mogu prenamjeniti u plinske motore, a plin za elektranu bi se dobivao iz upravo napravljenog plinovoda. To je ideja koja bi se mogla vrlo efikasno provesti i izgraditi plinska elektrana na prostoru pored Peruče, što je ionako predviÄ‘eno prostornim planovima. Uz to, višak topline koje se dobije mogao bi se koristiti za poljoprivredu, odnosno staklenike u tom području“, rekao nam je Debeljak 

Iako iz Ministarstva gospodarstva nisu željeli davati nikakve komentare o ponudama Diva za Brodosplit, kao ni o ponudama tvrtke Danka Končara za ostala brodogradilišta, već od prije je postojao dogovor da će se Ministarstvo o tim ponudama očitovati do 15. ožujka.


Recent Nautical News Entries

Pristajanje bez muke i stresa uz pomoć virtualnog odbojnika

Pristajanje u marinama gdje mjesta ima malo, a plovila puno, nije baš lagan zadatak čak i za iskusne nautičare u nekim situacijama

February.10.2020

29. zagrebački sajam nautike

Interes za izlaganje raste iz godine u godinu, a na sajmu će se predstaviti gotovo svi važniji domaći brodograditelji: Pičuljan, Grginić jahte

January.21.2020

Taiga na struju juri čak 104 km/h

Taiga na struju juri čak 104km/h.

December.16.2019

S Otvorenim morem besplatno na nautički sajam

Najveći nautički sajam u ovom dijelu Europe - Biograd Boat Show - i ove godine obara rekorde. Organizatori iz tvrtke Ilirija najavljuju 400 izlagač

October.18.2019