Jadroplov smanjio plaće pomorcima 12 posto


Pritisnuta krizom u brodarstvu i najnižim vozarinama za sipke terete u posljednjih 20-ak godina, Uprava „Jadroplova“ u četvrtak je odlučila sniziti plaće pomorcima za 12 posto.

Obavijest o tome, kako doznajemo, već je poslana na svih šest brodova u floti splitske kompanije na kojima plovi oko 120 članova posada. Tako bi, primjerice, voÄ‘a palube ubuduće trebao primati oko 14.800 kuna mjesečno umjesto dosadašnjih 16.000 kuna, dok bi smanjenje plaća niže rangiranim članovima posada trebalo biti razmjerno niže.

- Mjera je privremena. Pratit ćemo stanje na tržištu i kada cijene brodskog prostora i financijsko stanje budu povoljniji, u „zelenom“, onda ćemo plaće vraćati na raniju razinu. Odluka je donesena prvenstveno zbog zaštite interesa i daljnje opstojnosti tvrtke – ističe Branimir Kovačić, predsjednik Uprave jedinog hrvatskog teretnog brodara u većinskom državnom vlasništvu.

Smanjivanje plaća pomorcima splitske kompanije od 1. ožujka nije iznenadilo pozornije pratitelje kretanja u domaćem pomorstvu. Naime, i brojni europski brodari odlučili su se za „bolne rezove“, pa je tako skandinavski „Gearbulk“ objavio kako će do početka iduće godine europske posade na svojim brodovima zamijeniti pomorcima s Filipina i iz Kine zbog čega će bez posla ostati i 200 hrvatskih pomoraca.

Aktualno poslovodstvo „Jadroplova“ već je tijekom 2011. smanjilo godišnju masu plaća u tvrtki s 15,5 milijuna kuna na 12,8 milijuna kuna, pri čemu treba napomenuti da uz posade brodova u kompaniji trenutačno radi 48 osoba, većinom u splitskoj direkciji. 


Recent Nautical News Entries

Pristajanje bez muke i stresa uz pomoć virtualnog odbojnika

Pristajanje u marinama gdje mjesta ima malo, a plovila puno, nije baš lagan zadatak čak i za iskusne nautičare u nekim situacijama

February.10.2020

29. zagrebački sajam nautike

Interes za izlaganje raste iz godine u godinu, a na sajmu će se predstaviti gotovo svi važniji domaći brodograditelji: Pičuljan, Grginić jahte

January.21.2020

Taiga na struju juri čak 104 km/h

Taiga na struju juri čak 104km/h.

December.16.2019

S Otvorenim morem besplatno na nautički sajam

Najveći nautički sajam u ovom dijelu Europe - Biograd Boat Show - i ove godine obara rekorde. Organizatori iz tvrtke Ilirija najavljuju 400 izlagač

October.18.2019