Jadroplov smanjio plaće pomorcima 12 posto


Pritisnuta krizom u brodarstvu i najnižim vozarinama za sipke terete u posljednjih 20-ak godina, Uprava „Jadroplova“ u četvrtak je odlučila sniziti plaće pomorcima za 12 posto.

Obavijest o tome, kako doznajemo, već je poslana na svih šest brodova u floti splitske kompanije na kojima plovi oko 120 članova posada. Tako bi, primjerice, voÄ‘a palube ubuduće trebao primati oko 14.800 kuna mjesečno umjesto dosadašnjih 16.000 kuna, dok bi smanjenje plaća niže rangiranim članovima posada trebalo biti razmjerno niže.

- Mjera je privremena. Pratit ćemo stanje na tržištu i kada cijene brodskog prostora i financijsko stanje budu povoljniji, u „zelenom“, onda ćemo plaće vraćati na raniju razinu. Odluka je donesena prvenstveno zbog zaštite interesa i daljnje opstojnosti tvrtke – ističe Branimir Kovačić, predsjednik Uprave jedinog hrvatskog teretnog brodara u većinskom državnom vlasništvu.

Smanjivanje plaća pomorcima splitske kompanije od 1. ožujka nije iznenadilo pozornije pratitelje kretanja u domaćem pomorstvu. Naime, i brojni europski brodari odlučili su se za „bolne rezove“, pa je tako skandinavski „Gearbulk“ objavio kako će do početka iduće godine europske posade na svojim brodovima zamijeniti pomorcima s Filipina i iz Kine zbog čega će bez posla ostati i 200 hrvatskih pomoraca.

Aktualno poslovodstvo „Jadroplova“ već je tijekom 2011. smanjilo godišnju masu plaća u tvrtki s 15,5 milijuna kuna na 12,8 milijuna kuna, pri čemu treba napomenuti da uz posade brodova u kompaniji trenutačno radi 48 osoba, većinom u splitskoj direkciji. 


Recent Nautical News Entries

Rafael Nadal kupio poljski katamaran

Rafael Nadal prodaje svoju jahtu Monte Carlo 76 dugu 23 metra za 2,6 milijuna eura.

July.23.2019

Nimbus W9 - zvijer za vikend

Nimbus W9 motorni brod godine!

July.02.2019

Jedrilica koja se puni besplatno i nimalo ne zagađuje okoliš

Jedrilica koja se puni besplatno, čuva more i nimalo ne zagađuje okoliš - zvuči savršeno?

June.03.2019

Novi Deluxe Superior brod "Nautilus"

19 luksuznih kabina osigurava smještaj za 38 putnika.

May.13.2019

U Splitu otvoren 21. Croatia Boat Show

Na splitskoj Zapadnoj obali u četvrtak je otvoren 21. međunarodni "Croatia Boat Show" koji je okupio više od 300 izlagača iz 25 zemalja svije

April.15.2019