Talijanske jahte ipak neće u naše marine


Pod udarom tzv. poreza na luksuz, koji se uvodi 1. svibnja, talijanski će nautičari, u potrazi za jeftinijim vezovima i nautičkim uslugama, “okupirati” hrvatske marine.

Ovakve tvrdnje, iako o njima u posljednje vrijeme ”trube” brojni mediji, ne drže vodu. Zašto? Hrvatska, s jedne strane, nema slobodnih vezova koje bi mogla ponuditi susjedima s druge strane Jadrana. S druge, pak, strane potpuno je besmisleno povjerovati da bi to mogao biti isplativ i koristan potez za vlasnike plovila.

− Hrvatska ima 21.000 komercijalnih vezova, a u našim marinama možemo primiti samo oko 600 tzv. megajahti dužine od 25 do 30 metara. U novije vrijeme megajahte premašuju i 150 metara. Najkraće, ako i ima upita, nemamo vezova − kaže Srećko Favro, čovjek koji je stekao doktorat iz nautičkog turizma.

Njegove riječi potvrdio nam je i Goran Bilić, direktor ACI-jevih marina Opatija i Cres.

− Imali smo prilično upita s talijanske strane, ali nemamo slobodnih kapaciteta. Udomili smo samo manji broj njihovih plovila − kaže Bilić.

Za Franju Pašalića, vlasnika marine Frapa, spominjana “invazija” talijanskih nautičara u naše marine velika je glupost.

− ÄŒinjenica je da je talijanska vlada podignula porez na luksuz. MeÄ‘utim, 99 posto njihovih nautičara neće se nikamo maknuti. Naime, taj se porez ne odnosi na stare brodove, nego na novokupljene. Budući da je recesija učinila svoje, beznačajan je broj novokupljenih jahti. Teška je glupost da će i ti Talijani sada svoje jahte premještati u naše marine. Konkretno, ja sam imao samo tri upita. Zaboravlja se da ljudi ne kupuju brod da bi jednom godišnje na njemu plovili 15-ak dana. To su zaljubljenici u brod i more koji, ako mogu, svakog vikenda dolaze na brod i isplovljavaju. Zar mislite da će Rimljanin vezati brod u našim marinama i dolaziti preko vikenda da bi dan-dva proveo na brodu? Niti je to vremenski izvedivo, niti se ekonomski isplati − kaže Pašalić.


Recent Nautical News Entries

Rafael Nadal kupio poljski katamaran

Rafael Nadal prodaje svoju jahtu Monte Carlo 76 dugu 23 metra za 2,6 milijuna eura.

July.23.2019

Nimbus W9 - zvijer za vikend

Nimbus W9 motorni brod godine!

July.02.2019

Jedrilica koja se puni besplatno i nimalo ne zagađuje okoliš

Jedrilica koja se puni besplatno, čuva more i nimalo ne zagađuje okoliš - zvuči savršeno?

June.03.2019

Novi Deluxe Superior brod "Nautilus"

19 luksuznih kabina osigurava smještaj za 38 putnika.

May.13.2019

U Splitu otvoren 21. Croatia Boat Show

Na splitskoj Zapadnoj obali u četvrtak je otvoren 21. međunarodni "Croatia Boat Show" koji je okupio više od 300 izlagača iz 25 zemalja svije

April.15.2019