Talijanske jahte ipak neće u naše marine


Pod udarom tzv. poreza na luksuz, koji se uvodi 1. svibnja, talijanski će nautičari, u potrazi za jeftinijim vezovima i nautičkim uslugama, “okupirati” hrvatske marine.

Ovakve tvrdnje, iako o njima u posljednje vrijeme ”trube” brojni mediji, ne drže vodu. Zašto? Hrvatska, s jedne strane, nema slobodnih vezova koje bi mogla ponuditi susjedima s druge strane Jadrana. S druge, pak, strane potpuno je besmisleno povjerovati da bi to mogao biti isplativ i koristan potez za vlasnike plovila.

− Hrvatska ima 21.000 komercijalnih vezova, a u našim marinama možemo primiti samo oko 600 tzv. megajahti dužine od 25 do 30 metara. U novije vrijeme megajahte premašuju i 150 metara. Najkraće, ako i ima upita, nemamo vezova − kaže Srećko Favro, čovjek koji je stekao doktorat iz nautičkog turizma.

Njegove riječi potvrdio nam je i Goran Bilić, direktor ACI-jevih marina Opatija i Cres.

− Imali smo prilično upita s talijanske strane, ali nemamo slobodnih kapaciteta. Udomili smo samo manji broj njihovih plovila − kaže Bilić.

Za Franju Pašalića, vlasnika marine Frapa, spominjana “invazija” talijanskih nautičara u naše marine velika je glupost.

− ÄŒinjenica je da je talijanska vlada podignula porez na luksuz. MeÄ‘utim, 99 posto njihovih nautičara neće se nikamo maknuti. Naime, taj se porez ne odnosi na stare brodove, nego na novokupljene. Budući da je recesija učinila svoje, beznačajan je broj novokupljenih jahti. Teška je glupost da će i ti Talijani sada svoje jahte premještati u naše marine. Konkretno, ja sam imao samo tri upita. Zaboravlja se da ljudi ne kupuju brod da bi jednom godišnje na njemu plovili 15-ak dana. To su zaljubljenici u brod i more koji, ako mogu, svakog vikenda dolaze na brod i isplovljavaju. Zar mislite da će Rimljanin vezati brod u našim marinama i dolaziti preko vikenda da bi dan-dva proveo na brodu? Niti je to vremenski izvedivo, niti se ekonomski isplati − kaže Pašalić.


Recent Nautical News Entries

29. zagrebački sajam nautike

Interes za izlaganje raste iz godine u godinu, a na sajmu će se predstaviti gotovo svi važniji domaći brodograditelji: Pičuljan, Grginić jahte

January.21.2020

Taiga na struju juri čak 104 km/h

Taiga na struju juri čak 104km/h.

December.16.2019

S Otvorenim morem besplatno na nautički sajam

Najveći nautički sajam u ovom dijelu Europe - Biograd Boat Show - i ove godine obara rekorde. Organizatori iz tvrtke Ilirija najavljuju 400 izlagač

October.18.2019

Plutajuća praonica za trup bez algi i školjaka

Nakupljanje algi i školjaka na trupu prirodna je nepogoda protiv koje se najveći broj brodovlasnika bori specijalnim bojama, a protekl

October.15.2019