Danas počinje suđenje: 'Kapetana kukavice' nema, strahuje za život


Stotine pravnika, stručnjaka i preživjelih s kruzera Costa Concordije nazočit će u subotu u toskanskom gradu Grossetu prvome ročištu na suÄ‘enju optuženima za tragediju broda 13. siječnja kod otoka Giglia u kojoj su 32 osobe poginule ili nestale.

Na sudu se trebaju pojaviti neki od devet zaposlenika kompanije Costa Crociere protiv kojih su podignute optužnice, ali ne i kapetan Francesco Schettino koji je u kućnome pritvoru i prema riječima njegovih branitelja, zabrinut je za svoju sigurnost. Grosseto je preplavljen novinarima iz cijelog svijeta, no ročište će se održati iza zatvorenih vrata.

Costa Concordia (Foto: Reuters)

Iz mora su izvučena tijela 25 poginulih, dok se sedam osoba smatra nestalima (Foto: Reuters)

Bruno Neri, profesor elektronike na sveučilištu u Pisi, koji je pozvan da vještači, rekao je kako se 'žele uvjeriti da su svi instrumenti na brodu ispravno radili'. Schettino, naime, djelomice svoju obranu temelji na nepouzdanosti brodskih instrumenata. Tužiteljstvo traži potanku analizu minuta koje su tekle otkako je kapetan uočio da je brod nasukan kako bi utvrdili je li kasnio s izdavanjem naredbe za evakuaciju. 

Optužnica za ubojstvo iz nehaja, brodolom i propuste u suradnji s lučkim vlastima podignuta je protiv trojice čelnih ljudi kompanije, meÄ‘u kojima su Manfred Ursprunger, izvršni potpredsjednik i Roberto Ferrarini, voditelj odjela za hitna stanja. Optuženo je još pet članova posade, meÄ‘u kojima drugi časnik Ciro Ambrosio.

Težak udarac kompaniji Costa Crociere, koja je u vlasništvu američkog diva Carnivala, nanio je i požar na kruzeru Costa Allegra na plovidbi prema Sejšelskom otočju, koji je prošao bez žrtava i bez ozlijeÄ‘enih.

Francesco Schettino (Foto: Reuters)

Kapetan Francesco Schettino u kućnom je pritvoru i strahuje za svoj život (Foto: Reuters)

MeÄ‘u 4229 osoba koje je prevozila Costa Concordija 3200 bili su turisti 60 različitih nacionalnosti, meÄ‘u njima i Hrvati, a preostali su bili članovi posade. Brod je nasukan na stijenu, a iz mora su izvučena tijela 25 poginulih, dok se sedam osoba smatra nestalima. 

Brodolomci su podnijeli tužbe u Italiji, Francuskoj i Sjedinjenim Državama protiv vlasnika broda koji je do 31. ožujka produljio putnicima rok da se odluče hoće li primiti odštetu od 11.000 eura po sobi uvećan za troškove krstarenja, liječenja i povratak u domovinu. U SAD-u 39 putnika potražuje 520 milijuna dolara odštete s kamatama od grupe Carnival. 

U petak je talijanski dnevni list La Stampa objavio da je kapetan Schettino već 2010. izazvao incident prebrzim uplovljavanjem broda kojim je tada zapovijedao, Costa Atlanticom.


Recent Nautical News Entries

Pristajanje bez muke i stresa uz pomoć virtualnog odbojnika

Pristajanje u marinama gdje mjesta ima malo, a plovila puno, nije baš lagan zadatak čak i za iskusne nautičare u nekim situacijama

February.10.2020

29. zagrebački sajam nautike

Interes za izlaganje raste iz godine u godinu, a na sajmu će se predstaviti gotovo svi važniji domaći brodograditelji: Pičuljan, Grginić jahte

January.21.2020

Taiga na struju juri čak 104 km/h

Taiga na struju juri čak 104km/h.

December.16.2019

S Otvorenim morem besplatno na nautički sajam

Najveći nautički sajam u ovom dijelu Europe - Biograd Boat Show - i ove godine obara rekorde. Organizatori iz tvrtke Ilirija najavljuju 400 izlagač

October.18.2019