DIV: "Ako kupimo Brodosplit, zadržat ćemo brodogradnju"


Grupacija DIV ostaje kod svoje ponude za privatizaciju Brodosplita, a odgovor Ministarstva gospodarstva očekuje do 15. ožujka, izvijestili su čelnici DIV-a na današnjoj konferenciji za novinare.

OdgaÄ‘anje odgovora na ponudu DIV-a nikome nije u interesu, kaže predsjednik Uprave DIV-a Tomislav Debeljak prema čijim je riječima u zadnje dvije godine u Brodosplitu stvoren gubitak veći od 1,2 milijarde kuna, a mjesečno Brodosplit stoji državu 40 milijuna kuna dodatnih troškova.

Sve to, kaže Debeljak, povećava ukupni trošak restrukturiranja, a tako i dio tog troška od 40 posto koji se odnosi na ponuditelja. Taj trošak za ponuditelja je prema njegovim riječima od dostavljanja ponude prije dvije godine povećan za 500 milijuna kuna, na dvije milijarde kuna, no unatoč tome DIV i dalje stoji iza svoje ponude.

Na pitanje sadržava li ponuda DIV-a pismo namjere odnosno jamstva investitora i banaka, zbog čega je Nezavisni sindikat Brodosplita tužio DIV tvrdeći da toga nema, član Uprave DIV-a Darko Pappo odgovorio je da je DIV ispunio sve uvjete natječaja.

To su, kaže Pappo, utvrdili Agencija za upravljanje državnom imovinom i Ministarstvo gospodarstva. Dodao je da je zadnje dvije godine DIV održao više desetaka sastanaka s financijskim institucijama i poslovnim partnerima kojima je predočen projekt i koji su iskazali interes za sudjelovanje.

Upitan traži li DIV od države odustajanje od naplate naknade za korištenje pomorskog dobra, kazao je da je naknada od tri kune po četvornom metru i 1 posto ukupnih prihoda za korištenje pomorskog dobra vrlo nepovoljna te dodao da se o tome razgovora s prodavateljem.

Pappo kaže da bi DIV u slučaju kupnje Brodosplita zadržao osnovnu djelatnost - brodogradnju, ali bi je proširio na energetiku, primjerice gradnju plinske elektrane u Dalmaciji i izradu čeličnih konstrukcija. Broj radnika pritom bi vjerojatno bio povećan.

Zaključio je da je pitanje brodogradnje veoma važno pa da je bitno da iza pokušaja oporavka sektora stanu ne samo potencijalni vlasnici nego i vlada i zaposlenici. Potonji, kaže Pappo, moraju biti svjesni da su promjene nužne kako bi njima bilo bolje.

Dodaje da je podršku opstanku brodogradnje tijekom razgovora iskazao i ministar gospodarstva Radimir ÄŒačić te očekuje da će, kako je rekao, na istom tragu reagirati da se ponuda DIV-a prihvati.


Recent Nautical News Entries

Uskoro počinje 22. Croatia Boat Show

Grad Split će od 22. do 26. travnja 2020. biti domaćin sajma koji okuplja najznačajnija imena hrvatske i svjetske nautičke elite.

February.24.2020

Pristajanje bez muke i stresa uz pomoć virtualnog odbojnika

Pristajanje u marinama gdje mjesta ima malo, a plovila puno, nije baš lagan zadatak čak i za iskusne nautičare u nekim situacijama

February.10.2020

29. zagrebački sajam nautike

Interes za izlaganje raste iz godine u godinu, a na sajmu će se predstaviti gotovo svi važniji domaći brodograditelji: Pičuljan, Grginić jahte

January.21.2020

Taiga na struju juri čak 104 km/h

Taiga na struju juri čak 104km/h.

December.16.2019