DIV: "Ako kupimo Brodosplit, zadržat ćemo brodogradnju"


Grupacija DIV ostaje kod svoje ponude za privatizaciju Brodosplita, a odgovor Ministarstva gospodarstva očekuje do 15. ožujka, izvijestili su čelnici DIV-a na današnjoj konferenciji za novinare.

OdgaÄ‘anje odgovora na ponudu DIV-a nikome nije u interesu, kaže predsjednik Uprave DIV-a Tomislav Debeljak prema čijim je riječima u zadnje dvije godine u Brodosplitu stvoren gubitak veći od 1,2 milijarde kuna, a mjesečno Brodosplit stoji državu 40 milijuna kuna dodatnih troškova.

Sve to, kaže Debeljak, povećava ukupni trošak restrukturiranja, a tako i dio tog troška od 40 posto koji se odnosi na ponuditelja. Taj trošak za ponuditelja je prema njegovim riječima od dostavljanja ponude prije dvije godine povećan za 500 milijuna kuna, na dvije milijarde kuna, no unatoč tome DIV i dalje stoji iza svoje ponude.

Na pitanje sadržava li ponuda DIV-a pismo namjere odnosno jamstva investitora i banaka, zbog čega je Nezavisni sindikat Brodosplita tužio DIV tvrdeći da toga nema, član Uprave DIV-a Darko Pappo odgovorio je da je DIV ispunio sve uvjete natječaja.

To su, kaže Pappo, utvrdili Agencija za upravljanje državnom imovinom i Ministarstvo gospodarstva. Dodao je da je zadnje dvije godine DIV održao više desetaka sastanaka s financijskim institucijama i poslovnim partnerima kojima je predočen projekt i koji su iskazali interes za sudjelovanje.

Upitan traži li DIV od države odustajanje od naplate naknade za korištenje pomorskog dobra, kazao je da je naknada od tri kune po četvornom metru i 1 posto ukupnih prihoda za korištenje pomorskog dobra vrlo nepovoljna te dodao da se o tome razgovora s prodavateljem.

Pappo kaže da bi DIV u slučaju kupnje Brodosplita zadržao osnovnu djelatnost - brodogradnju, ali bi je proširio na energetiku, primjerice gradnju plinske elektrane u Dalmaciji i izradu čeličnih konstrukcija. Broj radnika pritom bi vjerojatno bio povećan.

Zaključio je da je pitanje brodogradnje veoma važno pa da je bitno da iza pokušaja oporavka sektora stanu ne samo potencijalni vlasnici nego i vlada i zaposlenici. Potonji, kaže Pappo, moraju biti svjesni da su promjene nužne kako bi njima bilo bolje.

Dodaje da je podršku opstanku brodogradnje tijekom razgovora iskazao i ministar gospodarstva Radimir ÄŒačić te očekuje da će, kako je rekao, na istom tragu reagirati da se ponuda DIV-a prihvati.


Recent Nautical News Entries

Rafael Nadal kupio poljski katamaran

Rafael Nadal prodaje svoju jahtu Monte Carlo 76 dugu 23 metra za 2,6 milijuna eura.

July.23.2019

Nimbus W9 - zvijer za vikend

Nimbus W9 motorni brod godine!

July.02.2019

Jedrilica koja se puni besplatno i nimalo ne zagađuje okoliš

Jedrilica koja se puni besplatno, čuva more i nimalo ne zagađuje okoliš - zvuči savršeno?

June.03.2019

Novi Deluxe Superior brod "Nautilus"

19 luksuznih kabina osigurava smještaj za 38 putnika.

May.13.2019

U Splitu otvoren 21. Croatia Boat Show

Na splitskoj Zapadnoj obali u četvrtak je otvoren 21. međunarodni "Croatia Boat Show" koji je okupio više od 300 izlagača iz 25 zemalja svije

April.15.2019