BRODOSPLIT 'NA ČEKI' Končar potvrdio Čačiću: Kupujem Brodotrogir i 3. maj, Kraljevicu uvjetno


Danko Končar i njegova tvrtka Jadranska ulaganja kupuju trogirsko brodogradilište, riječki 3.maj te uvjetno Kraljevicu. Tu infromaciju potvrdio nam je Končar osobno nakon što je telefonski o svojoj konačnoj namjeri obavijestio i potpredsjednika VladeRadimira ÄŒačića

- Moja je odluka konačna i sve što sada slijedi je konačno definiranje i potpis kupoprodajnih ugovora. Što se mene tiče to možemo obaviti u par dana, no realno dogodit će se vjerojatno do kraja mjeseca, na tom poslu sada rade naši pravni timovi. 

Predaleko sam otišao da bih na kraju odustao. Moj uvjet je,m a to sma rekao i potpredsjedniku, je kupnja 3.maja ali samo brodogradilišta bez njihovih tvrtki kćeri, kao što je TIBO, a što se tiče Kraljevice u akviziciju idem ukoliko riješe pitanje plaćanja s francuskim naručiteljem. 

Ako ne, Kraljevica će tad vjerojatno u stečaj ali i u toj varijanti spreman sam preuzeti i to brodogradilište da li kroz 3.maj ili kao odvojenu tvrtku, u ovom trenutku ne mogu reći jer su tu još opcije otvorene, rekao nam je Končar. Potvrdio je nadalje svoju namjeru da dio svog vlasničkog udjela u brodogradilištima ustupi radnicima, što je ponovio i na svom zadnjem susretu s radničkim predstavnicima škverova. 

-Jasno sam im rekao a oni su to i prihvatili da je ovo trenutak u kojem se moramo zajednički angažirati na spašavanju zdrave jezgre brodograÄ‘evne industrije.Sam u tome neću uspjeti a oni su svjesni da su ovom privatizacijsom dobili još jednu šansu za spašavanje svojih tvrtki.U ovom trenutku najvažnieje je za navoze osigurati nove poslove i na tome sam maksimalno angažiran, naglasio je Končar. 

Ministarstvu gospodarstva Jadranska su ulaganaj potvrdu o namjeri kupnje navedenih brodogradilišta dostavili su danas i u pismenoj formi. Sutra se rješava dilema i oko privatizacije splitskog škvera, a javnost će o svojoj namjeri o tome izvjestiti vlasnik samoborskog DIV-a Tomislav Debeljak. 

                                                                                                  NEVENKA HORVAT

DANAS POSLIJEPODNE

Suprotno najavama zamjenice ministra gospodarstva Tamare Obradović-Mazal kako će 1. ožujka biti poznato hoće li biti potpisan ugovor o prodaji "Brodosplita" samoborskom DIV-u, to se danas ipak nije dogodilo.

 

09-2010_CROPIX_IZBOR14
Škverski radnici žele i dalje svoje plaće zaraÄ‘ivati na navozima   
Ante Čizmić / Cropix

 

NAJAVA

Današnji dan, 1. ožujka, dan je kada bi radnici “Brodosplita“, barem je tako najavljeno iz Ministarstva gospodarstva, trebali znati hoće li samoborska tvrtka DIV postati vlasnik toga najvećeg hrvatskog brodogradilišta.

Mogući neuspjeh

Iz Ministarstva gospodarstva još nema nikakvih najava hoće li s DIV-om doista biti potpisan kupoprodajni ugovor. Sindikati opravdano sumnjaju kako bi zbog nepostojanja respektabilnih financijskih jamstava kod potencijalnog kupca, i ovaj natječaj lako mogao završiti neuspjehom.

S druge strane, iz kuloara cure informacije kako je postignut politički dogovor da se splitski škver ipak prepusti DIV-u.

Prošlog je tjedna DIV, podsjetimo, obavio drugo “snimanje“ škverskih financijskih knjiga. Sada je potez na potpredsjedniku Vlade i ministru gospodarstva Radimiru ÄŒačiću koji bi trebao javno obznaniti sudbinu splitskog škvera.

Kako nam je kazao Joško Franić, povjerenik Sindikata metalaca u brodogradilištu i član Povjerenstva za praćenje procesa privatizacije “Brodosplita“ - “vrijeme je isteklo“.

- Na zadnjem sastanku održanom sredinom veljače, ministar ÄŒačić otvoreno ja kazao kako će se donijeti konkretna odluka. Dakle, rekao nam je - ili privatizacija ili stečaj “Brodosplita“. Stečaj je najgora solucija jer to znači da radnici neće dobiti otpremnine, a brodogradilište ide u likvidaciju. Što se tiče ulaska privatnog vlasnika, pitam se što on može napraviti s obzirom da nije iz brodograÄ‘evne branše. Osim toga, novih ugovora nema ni na vidiku - kaže Franić, dodavši kako je Sindikat metalaca Hrvatske na adresu Vlade i svih saborskih zastupnika iz Dalmacije uputio dopis da “stečaj splitskog škvera nikome ne smije pasti na pamet“.

Prijava DORH-u

Zvonko Šegvić, predsjednik Nezavisnog sindikata i član Povjerenstva za privatizaciju “Brodogradilišta specijalnih objekata“, koji se prodaje u paketu sa “velikim škverom”, poziva Državno odvjetništo na očitovanje.

- Temeljem naše prijave DORH ispituje svu natječajnu dokumentaciju jer je najtečaj za prodaju u meÄ‘uvremenu mijenjan u korist mogućeg kupca. Dakle, bilo bi suludo donositi odluku o prodaji prije nego što DORH kaže je li natječaj uopće zakonit. Europska komisija u svom dopisu Vladi inzistira da financijski doprinos DIV-a bude stvaran i vlastiti. Koliko je poznato, DIV još nije potvrdio da je osigurao milijardu i pol kuna vlastitog doprinosa. O prodaji splitskog škvera može se govoriti tek onda kada DIV dokaže da ima novca - kaže sindikalist Šegvić.


Recent Nautical News Entries

Uskoro počinje 22. Croatia Boat Show

Grad Split će od 22. do 26. travnja 2020. biti domaćin sajma koji okuplja najznačajnija imena hrvatske i svjetske nautičke elite.

February.24.2020

Pristajanje bez muke i stresa uz pomoć virtualnog odbojnika

Pristajanje u marinama gdje mjesta ima malo, a plovila puno, nije baš lagan zadatak čak i za iskusne nautičare u nekim situacijama

February.10.2020

29. zagrebački sajam nautike

Interes za izlaganje raste iz godine u godinu, a na sajmu će se predstaviti gotovo svi važniji domaći brodograditelji: Pičuljan, Grginić jahte

January.21.2020

Taiga na struju juri čak 104 km/h

Taiga na struju juri čak 104km/h.

December.16.2019