Održan sastanak s predstavnicima brodara


U Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture održan je sastanak s članicama „Mare Nostrum“ Udruge hrvatskih poslodavaca – brodara u meÄ‘unarodnoj pomorskoj plovidbi u cilju upoznavanja s radom Udruge kao i s aktualnom problematikom poslovanja hrvatskih brodara na brodarskom tržištu.

Predstavnike Udruge u ime ministra pomorstva, prometa i infrastrukture pozdravio je zamjenik ministra Zdenko Antešić, a u daljnjem radu i razgovoru s predstavnicima brodara nastavio je pomoćnik ministra kap. Nikola Mendrila sa svojim suradnicima iz Sektora pomorske plovidbe ovoga Ministarstva.

Ravnatelj Udruge Mate Botica istaknuo je da Udruga danas okuplja četrnaest članica, trinaest brodara, i jednog pridruženog člana, Hrvatski registar brodova.

Osim putničkih brodara Jadrolinije, Rijeka i Rapske plovidbe d..d. Rab, svi ostali brodari – članice Udruge, posluju na svjetskom pomorskom tržištu, sukladno ponudi i potražnji brodarskog prostora.

Na dan 31. prosinca 2011. godine članice Udruge raspolažu s ukupno 162 broda, ukupneZagreb, 28. veljače 2012. - Mate Botica, ravnatelj udruge brodara Jadrolinije, Rijeka i Rapske plovidbe d.d. Rab, istaknuo je da Udruga danas okuplja četrnaest članica, trinaest brodara, i jednog pridruženog člana, Hrvatski registar brodova tonaže  3.252.757 DWT,  prosječne starosti brodova  9,33 godine, dok su brodovi u meÄ‘unarodnoj plovidbi ( 92,86%) prosječne starosti 8,2 godine.

NajmlaÄ‘a flota je od brodara Uljanik plovidbe iz Pule 3,5 godina, dok je najstarija flota Splitske plovidbe iz Splita 36,5 godina. Ukupna vrijednost flote iznosi 1.831 mil USD, dok je ukupno ostvareni prihod članica Udruge u 2010. godini iznosio 793 mil. USD, a ostvarena dobit 36 mil. USD. ÄŒlanice Udruge  zapošljavaju 3.009 pomoraca (oko 4000 s administrativnim osobljem je ukupni broj zaposlenih).

Trenutno se gradi 17 Novogradnji (ukupne vrijednosti 665 mil. USD) - od toga 7 brodova u hrvatskim brodogradilištima (vrijednosti 270 mil. USD), i 10 u inozemstvu (vrijednosti 395 mil. USD) .

Predstavnici brodara predstavili su aktualnu problematiku svog poslovanja s naglaskom na drastičan pad cijena vozarina, poskupljenje goriva, loše uvjete kreditiranja koji su rezultat sveukupne globalne gospodarske krize, pa tako i one na svjetskom pomorskom tržištu.

Zagreb, 28. veljače 2012. - predstavnici hrvatskih brodara na sastanku sa kap. Mendrilom, pomoćnikom ministra, iznijeli su podatke o stanju u privatnim brodarskim flotamaUnatoč otežanim prilikama proteklih godina brodari su ipak ostvarili i kvalitetne promjene – vlasnički i organizacijski su se restrukturirali i pomladili flotu izgradnjom brodova u hrvatskim brodogradilištima uz državnu potporu i nabavkom novih na svjetskom tržištu.

Kroz izmjene Pomorskog zakonika, istaknuto je da će se razmotriti i prijedlog brodara o mogućnosti odgode primjene poreza po tonaži prema veličini flote koji je trebao stupiti u primjenu 01. siječnja 2013. godine.

Republika Hrvatska je podnijela zahtjev Europskoj Komisiji za priznanje statusa priznate organizacije za Hrvatski registar brodova, te se očekuje da će Hrvatski registar brodova ulaskom Republike Hrvatske u EU dobiti ovaj status.


Recent Nautical News Entries

Rafael Nadal kupio poljski katamaran

Rafael Nadal prodaje svoju jahtu Monte Carlo 76 dugu 23 metra za 2,6 milijuna eura.

July.23.2019

Nimbus W9 - zvijer za vikend

Nimbus W9 motorni brod godine!

July.02.2019

Jedrilica koja se puni besplatno i nimalo ne zagađuje okoliš

Jedrilica koja se puni besplatno, čuva more i nimalo ne zagađuje okoliš - zvuči savršeno?

June.03.2019

Novi Deluxe Superior brod "Nautilus"

19 luksuznih kabina osigurava smještaj za 38 putnika.

May.13.2019

U Splitu otvoren 21. Croatia Boat Show

Na splitskoj Zapadnoj obali u četvrtak je otvoren 21. međunarodni "Croatia Boat Show" koji je okupio više od 300 izlagača iz 25 zemalja svije

April.15.2019