DIV: Već u ožujku postajemo vlasnici škvera, a prekobrojno je 700 radnika


Prošlotjedno “češljanje” poslovnih knjiga “Brodosplita”, u sklopu procjene financijskog poslovanja koju provodi tvrtka DIV, jedini zainteresirani kupac, okončano je sastankom vlasnika te samoborske tvrtke i direktora sektora splitskog brodogradilišta.

 

SKVER_SPLIT4-240710
Foto: Tom Dubravec / CROPIX

 

Bez radnika

Sastanak iza zatvorenih vrata, bez prisutnosti radnika, održao se, naime, prošlog petka. Sastanak je održan na inicijativu Tomislava Debeljaka, vlasnika DIV-a, i Darka Pappa, predsjednika Uprave te tvrtke. S druge strane stola bili su direktori svih sektora brodogradilišta, od proizvodnje, planiranja i nabave, do sektora razvoja i općih poslova, uključujući i direktore malih škverskih poduzeća.

Kako doznajemo od nekolicine direktora koji su nazočili sastanku, Debeljak je najavio kako će početkom ožujka definitivno postati vlasnikom “Brodosplita”. Osim toga, rekao je da “uživa političku podršku ministra gospodarstva ÄŒačića”.

Na škverskom su sastanku predstavnici samoborske tvrtke vijaka poručili i da je “meÄ‘u škverskim radnicima njih 20 posto viška”. Bilo bi to oko 700 radnika od sadašnjih 3500.

Inače, sastanak je, kažu naši sugovornici, prošao u mirnom i korektnom tonu. Svrha druženja bila je da šefovi DIV-a i mogući novi vlasnici brodogradilišta, kako su sami rekli, upoznaju škverske direktore.

Je li uobičajeno pozivati se na političku podršku prvog potpredsjednika Vlade i ministra gospodarstva u pokušaju kupnje jedne državne tvrtke, pokušali smo doznati u Ministarstvu gospodarstva.

Umjesto konkretnog odgovora, dobili smo općenito birokratsko očitovanje. “U sklopu provoÄ‘enja natječaja za privatizaciju brodogradilišta i pregovora koji su voÄ‘eni nakon duge stanke od strane Vlade, odnosno Ministarstva gospodarstva, i DIV i Danko Končar imaju mogućnost ponovnog postupka provoÄ‘enja dubinskog snimanja stanja brodogradilišta, o čemu je, osim Ministarstva gospodarstva, upoznata i Uprava brodogradilišta. Svoje konačne ponude trebaju dati do 1. ožujka”, stoji u odgovoru Ane Perice, glasnogovornice Ministarstva gospodarstva.

Unatoč našim pokušajima, ni vlasnik DIV-a Debeljak nije htio komentirati sastanak ni pozivanje na političke autoritete.


Recent Nautical News Entries

Rafael Nadal kupio poljski katamaran

Rafael Nadal prodaje svoju jahtu Monte Carlo 76 dugu 23 metra za 2,6 milijuna eura.

July.23.2019

Nimbus W9 - zvijer za vikend

Nimbus W9 motorni brod godine!

July.02.2019

Jedrilica koja se puni besplatno i nimalo ne zagađuje okoliš

Jedrilica koja se puni besplatno, čuva more i nimalo ne zagađuje okoliš - zvuči savršeno?

June.03.2019

Novi Deluxe Superior brod "Nautilus"

19 luksuznih kabina osigurava smještaj za 38 putnika.

May.13.2019

U Splitu otvoren 21. Croatia Boat Show

Na splitskoj Zapadnoj obali u četvrtak je otvoren 21. međunarodni "Croatia Boat Show" koji je okupio više od 300 izlagača iz 25 zemalja svije

April.15.2019