Ekstremna veljača u Dalmaciji: Temperature u deset dana porasle 44°C, vjetar do 163km/h!


 

Predzadnjeg dana klimatološke zime, zima je još jednom "odlučila" pokazati zube. Dotok hladnog kontinentalnog zraka izmeÄ‘u ogranka zapadnoeuropske anticiklone i ciklone nad Grčkom prouzročio je vrlo vjetrovito vrijeme s burom i tramontanom diljem Dalmacije. Najvjetrovitije je bilo u ponedjeljak ujutro kada je bura mjestimično imala orkanske udare. 

Najjača bura puhala je podno Biokova. U Makarskoj je izmjeren udar bure od 163km/h. Orkanska bura lomila je granje i drveće, rušila kamione i poremetila cestovni i promet morem. Na šibenskom području udari bure su bili do 130km/h, a na splitskom do 120km/h. 

Temperature zraka ove veljače bile su posebna "priča". Nakon gotovo ledene dvije trećine mjeseca, zadnja trećina donijela je osjetno zatopljenje. Prisjetimo se, u Zagori je prije samo desetak dana temperature bila -22°C (14. veljače), a prije nekoliko dana +22°C (24. veljače) što čini razliku od nevjerojatna 44°C! 

Bura je u ponedjeljak ponovno snizila temperaturu zraka diljem Dalmacije za 10 do 15°C, pa su najviše dnevne vrijednosti bile od 5°C u Zagori srednje Dalmacije do 13°C na Palagruži.

Bura je pogodovala širenju požara na brdu Perun izmeÄ‘u Žrnovnice i Podstrane pa je svakako dobra vijest da će bura značajno oslabiti.

U utorak će biti djelomično i suho s nešto više naoblake u drugom dijelu dana. Puhat će slaba do umjerena bura i tramontana koja će nešto jača biti na otvorenom moru Dalmacije u drugom dijelu dana kada su mogući jaki udari. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od -5 do 0°C, uz obalu i na otocima od 0 do 6°C. Najviše dnevne temperature od 8 do 14°C.

U srijedu će biti djelomično sunčano s promjenjivom naoblakom i suho. Vrlo malo kiše moguće je navečer na sjevernom Jadranu. Puhat će slaba bura i tramontana, još samo ponegdje ujutro umjerena. Jutarnje temperature bit će u manjem porastu. Danju toplije s najvišim dnevnim temperaturama od 11 do 16°C.

Od četvrtka do kraja tjedna bit će pretežno sunčano s većinom slabim vjetrom i novim zatopljenjem pa će temperature zraka ponovno biti blizu 20°C.


Recent Nautical News Entries

Rafael Nadal kupio poljski katamaran

Rafael Nadal prodaje svoju jahtu Monte Carlo 76 dugu 23 metra za 2,6 milijuna eura.

July.23.2019

Nimbus W9 - zvijer za vikend

Nimbus W9 motorni brod godine!

July.02.2019

Jedrilica koja se puni besplatno i nimalo ne zagađuje okoliš

Jedrilica koja se puni besplatno, čuva more i nimalo ne zagađuje okoliš - zvuči savršeno?

June.03.2019

Novi Deluxe Superior brod "Nautilus"

19 luksuznih kabina osigurava smještaj za 38 putnika.

May.13.2019

U Splitu otvoren 21. Croatia Boat Show

Na splitskoj Zapadnoj obali u četvrtak je otvoren 21. međunarodni "Croatia Boat Show" koji je okupio više od 300 izlagača iz 25 zemalja svije

April.15.2019