Na pomolu nova katastrofa? Kruzer iz iste flote kao i Costa Concordia pluta oceanom nakon požara


Costa Allegra, talijanski kruzer iz iste flote kao i prošlog mjeseca nasukana Costa Concordia , danas je poslala poziv u pomoć nakon što je zbog požara ostala bez pogona usred Indijskog oceana.
Na kruzeru, koji je u subotu isplovio iz Madagaskara i išao prema Sejšelima, nalazi se 636 putnika i 413 članova posade od kojih, na sreću, nitko nije ozlijeÄ‘en.

Costa Allegra pluta na udaljenosti od oko 12,500 kilometara jugozapadno do Sejšela, nedaleko od otoka Alphonse.

Požar na Costa Allegri, tvrdi vlasnik broda Costa Crociere , izbio je u sobi u generatorima, no vatra se nije proširila i nitko nije ozlijeÄ‘en. O incidentu su, tvrde, obaviješteni u 10.39 prijepodne, a sudeći prema njihovom priopćenju, ovaj put sve je učinjeno kako treba.

- Odmah su aktivirane sigurnosne procedure u slučaju požara i intervenirala je posebna jedinica za gašenje. Vatra je ugašena i nije se proširila na bilo koji drugi dio broda. Nema ni ozlijeÄ‘enih ni žrtava. Glavni alarm u slučaju nužde odmah je oglašen. Svi putnici i članovi posade koji nisu sudjelovali u smirivanju incidenta odmah su otišli na mjesta predviÄ‘ena za okupljanje.

Bez pogona

Sada se provjerava stanje u strojarnici kako bi se ponovno pokrenuli instrumenti koji su potrebni da bi brod ponovno profunkcionirao - tvrde u Costa Crociereu.

Iako je Costa Allegra zbog požara, koji je posada prema riječima zapovjednika talijanske obalne straže navodno gasila nekoliko sati, ostala bez pogona, njen je komunikacijski sustav netaknut i normalno funkcionira pa je mogla poslati poziv za pomoć.

Poslan spasilački avion

Osim brodovima u blizini, koji su odmah krenuli prema njoj, posada se javila i lokalnim vlastima na Sejšelima (gdje su se prema planu puta trebali usidriti danas), koje su u smjeru kruzera odmah poslale pomoć, uključujući avion. Pretpostavlja se da će Costu Allegru na kraju trebati otegliti do luke na Sejšelima. Luksuzna Costa Allegra sagraÄ‘ena je 1992. godine, teži više od 28 tisuća tona, a duga je 188 metara.

To je drugi incident vezan za spomenutu tvrtku od početka ove godine. Podsjetimo, kruzer Costa Concordia, na kojem se nalazilo više od četiri tisuće ljudi iz 60 zemalja, nasukao se kod talijanskog otoka Giglio 13. siječnja. U nesreći su poginule 32 osobe, a kapetan Francesco Schettino optužen je za ubojstvo.


Recent Nautical News Entries

29. zagrebački sajam nautike

Interes za izlaganje raste iz godine u godinu, a na sajmu će se predstaviti gotovo svi važniji domaći brodograditelji: Pičuljan, Grginić jahte

January.21.2020

Taiga na struju juri čak 104 km/h

Taiga na struju juri čak 104km/h.

December.16.2019

S Otvorenim morem besplatno na nautički sajam

Najveći nautički sajam u ovom dijelu Europe - Biograd Boat Show - i ove godine obara rekorde. Organizatori iz tvrtke Ilirija najavljuju 400 izlagač

October.18.2019

Plutajuća praonica za trup bez algi i školjaka

Nakupljanje algi i školjaka na trupu prirodna je nepogoda protiv koje se najveći broj brodovlasnika bori specijalnim bojama, a protekl

October.15.2019