Tvrtka ‘Romana’, u većinskom vlasništvu Marinka Sulića, realizira veliki turistički projekt


 

Hotel “Romana” konačno se počinje graditi na makarskom predjelu Biloševac nakon više od 10 godina administrativno-političkih bitaka. Bit će to prva izgradnja većeg hotela u Makarskoj nakon 1983. godine od otvaranja “Meteora”, te, što je još značajnije, prvi veći hotel na našoj obali od hrvatske samostalnosti. Investitor, poduzeće “Romana” d.o.o., uplatio je Gradu Makarskoj 4,037 milijuna kuna komunalnog doprinosa. Sljedećih će dana na teren bageri za kopanje temelja.
Hotel “Romana” imat će 4+ zvjezdice, sadržavat će 250 soba u glavnoj hotelskoj zgradi, 60 apartmana u depadansu, a prema jugu izgradit će se 17 plažnih poslovnih prostora. Hotel će zaposliti 150 radnika, a u sezoni još dodatnih stotinu. Prva faza završit će se do ljeta, a hotel staviti u funkciju za Uskrs 2013. godine.
Potpisuju se predugovori s vodećim turoperatorima
Najkvalitetniji turoperatori, kao što je skandinavski “Apolo”, već su zainteresirani za kapacitete i potpisuju se predugovori.
- Vrijednost investicije je 50 milijuna eura. Zatražit ćemo sredstva od HBOR-a, koji je i za ovu godinu predstavio programe i prilagodio kredite kako bi olakšao gospodarstvenicima investiranje – rekao nam je Marinko Sulić, većinski vlasnik “Romane” d.o.o.

Početak izgradnje turističke zone Biloševac na zapadnom dijelu Makarske nova je stranica turističke budućnosti grada pod Biokovom. Iako je jedina grana gospodarstva, turizam je došao na prilično nisku razinu. Jedino većim standardima hotelske ponude i novim kapacitetima može se promijeniti vrlo loš turistički image, koji su mu prijašnjih godina nametnula brojna odmarališta, a u novije doba masovna stanogradnja. Područje uz plažu od hotela “Biokovke” pa do naselja Krvavica u prostornom je planu turistička zona obuhvata oko dva milijuna četvornih metara i veličine je izgraÄ‘ene Makarske.
Planom Južni Jadran 60-tih godina Biloševac je trebao biti turistički grad umjesto Babina kuka, ali političari to nisu dopustili. Otada se čuva za sadržaje vrhunske turističke ponude. Hotel “Romana” bit će prvi do sadašnjih teniskih terena.
Desetljeće puno rasprava, skandala i sudskih sporova
MeÄ‘utim, atraktivnost područja povukla je za sobom različite interese, koji su uz administrativne blokade pričinili golemu štetu investitorima, gradu Makarskoj i državi. Protekloga desetljeća Biloševac je bio u središtu rasprava, skandala i sudskih sporova. Zemljište bivšeg autokampa “Dalmacija” naknadno je, 1997. godine, uz blagoslov Hrvatskog fonda za privatizaciju uvršteno u temeljni kapital “Hotela Makarske”, koje ga je odmah prodalo, iako su bivši vlasnici ranije zatražili povrat zemljišta.

Otada se sud, umjesto turista, uselio na Biloševac. Hrvatski presedan je i presuda u korist vlasnika, koje država preko Agencije za upravljanje državnom imovinom, nasljednika HFP-a, sada treba obeštetiti. Zaigralo se i sa prostornom dokumentacijom, pa su zakulisne igre progutale dragocijeno vrijeme i kapital.
Zapadni dio Makarske ubuduće će promijeniti izgled
Za izgradnju hotela bio se zagrijao španjolski hotelski lanac “Iberostar”, ali je zbog hrvatskih zavrzlama odustao. Poduzeće “Bobita” ostalo je ustrajno u rješavanju mnogih blokada, a prema riječima Marinka Sulića, zainteresiranost prošle Vlade da otvori put investicijama, još u većoj mjeri podupire sadašnja i konstruktivno se uključila u projekt.

 


Recent Nautical News Entries

Uskoro počinje 22. Croatia Boat Show

Grad Split će od 22. do 26. travnja 2020. biti domaćin sajma koji okuplja najznačajnija imena hrvatske i svjetske nautičke elite.

February.24.2020

Pristajanje bez muke i stresa uz pomoć virtualnog odbojnika

Pristajanje u marinama gdje mjesta ima malo, a plovila puno, nije baš lagan zadatak čak i za iskusne nautičare u nekim situacijama

February.10.2020

29. zagrebački sajam nautike

Interes za izlaganje raste iz godine u godinu, a na sajmu će se predstaviti gotovo svi važniji domaći brodograditelji: Pičuljan, Grginić jahte

January.21.2020

Taiga na struju juri čak 104 km/h

Taiga na struju juri čak 104km/h.

December.16.2019