Tvrtka ‘Romana’, u većinskom vlasništvu Marinka Sulića, realizira veliki turistički projekt


 

Hotel “Romana” konačno se počinje graditi na makarskom predjelu Biloševac nakon više od 10 godina administrativno-političkih bitaka. Bit će to prva izgradnja većeg hotela u Makarskoj nakon 1983. godine od otvaranja “Meteora”, te, što je još značajnije, prvi veći hotel na našoj obali od hrvatske samostalnosti. Investitor, poduzeće “Romana” d.o.o., uplatio je Gradu Makarskoj 4,037 milijuna kuna komunalnog doprinosa. Sljedećih će dana na teren bageri za kopanje temelja.
Hotel “Romana” imat će 4+ zvjezdice, sadržavat će 250 soba u glavnoj hotelskoj zgradi, 60 apartmana u depadansu, a prema jugu izgradit će se 17 plažnih poslovnih prostora. Hotel će zaposliti 150 radnika, a u sezoni još dodatnih stotinu. Prva faza završit će se do ljeta, a hotel staviti u funkciju za Uskrs 2013. godine.
Potpisuju se predugovori s vodećim turoperatorima
Najkvalitetniji turoperatori, kao što je skandinavski “Apolo”, već su zainteresirani za kapacitete i potpisuju se predugovori.
- Vrijednost investicije je 50 milijuna eura. Zatražit ćemo sredstva od HBOR-a, koji je i za ovu godinu predstavio programe i prilagodio kredite kako bi olakšao gospodarstvenicima investiranje – rekao nam je Marinko Sulić, većinski vlasnik “Romane” d.o.o.

Početak izgradnje turističke zone Biloševac na zapadnom dijelu Makarske nova je stranica turističke budućnosti grada pod Biokovom. Iako je jedina grana gospodarstva, turizam je došao na prilično nisku razinu. Jedino većim standardima hotelske ponude i novim kapacitetima može se promijeniti vrlo loš turistički image, koji su mu prijašnjih godina nametnula brojna odmarališta, a u novije doba masovna stanogradnja. Područje uz plažu od hotela “Biokovke” pa do naselja Krvavica u prostornom je planu turistička zona obuhvata oko dva milijuna četvornih metara i veličine je izgraÄ‘ene Makarske.
Planom Južni Jadran 60-tih godina Biloševac je trebao biti turistički grad umjesto Babina kuka, ali političari to nisu dopustili. Otada se čuva za sadržaje vrhunske turističke ponude. Hotel “Romana” bit će prvi do sadašnjih teniskih terena.
Desetljeće puno rasprava, skandala i sudskih sporova
MeÄ‘utim, atraktivnost područja povukla je za sobom različite interese, koji su uz administrativne blokade pričinili golemu štetu investitorima, gradu Makarskoj i državi. Protekloga desetljeća Biloševac je bio u središtu rasprava, skandala i sudskih sporova. Zemljište bivšeg autokampa “Dalmacija” naknadno je, 1997. godine, uz blagoslov Hrvatskog fonda za privatizaciju uvršteno u temeljni kapital “Hotela Makarske”, koje ga je odmah prodalo, iako su bivši vlasnici ranije zatražili povrat zemljišta.

Otada se sud, umjesto turista, uselio na Biloševac. Hrvatski presedan je i presuda u korist vlasnika, koje država preko Agencije za upravljanje državnom imovinom, nasljednika HFP-a, sada treba obeštetiti. Zaigralo se i sa prostornom dokumentacijom, pa su zakulisne igre progutale dragocijeno vrijeme i kapital.
Zapadni dio Makarske ubuduće će promijeniti izgled
Za izgradnju hotela bio se zagrijao španjolski hotelski lanac “Iberostar”, ali je zbog hrvatskih zavrzlama odustao. Poduzeće “Bobita” ostalo je ustrajno u rješavanju mnogih blokada, a prema riječima Marinka Sulića, zainteresiranost prošle Vlade da otvori put investicijama, još u većoj mjeri podupire sadašnja i konstruktivno se uključila u projekt.

 


Recent Nautical News Entries

Rafael Nadal kupio poljski katamaran

Rafael Nadal prodaje svoju jahtu Monte Carlo 76 dugu 23 metra za 2,6 milijuna eura.

July.23.2019

Nimbus W9 - zvijer za vikend

Nimbus W9 motorni brod godine!

July.02.2019

Jedrilica koja se puni besplatno i nimalo ne zagađuje okoliš

Jedrilica koja se puni besplatno, čuva more i nimalo ne zagađuje okoliš - zvuči savršeno?

June.03.2019

Novi Deluxe Superior brod "Nautilus"

19 luksuznih kabina osigurava smještaj za 38 putnika.

May.13.2019

U Splitu otvoren 21. Croatia Boat Show

Na splitskoj Zapadnoj obali u četvrtak je otvoren 21. međunarodni "Croatia Boat Show" koji je okupio više od 300 izlagača iz 25 zemalja svije

April.15.2019