Uljanik želi preuzeti 3. maj


 

 

Nakon 120 godina postojanja i stotina isporučenih brodova, riječki 3. maj, izgraÄ‘en na području Kantride gdje je još 1892. njemačka brodograÄ‘evna tvrtka Howaldt Werke iz Kiela postavila prvi pogon kao bazu sadašnjih navoza, nalazi se pred prekretnicom.

Naime, prema informacijama Novog lista, neslužbeno potvrÄ‘enim na više mjesta, o preuzimanju 3. maja ozbiljno razmišljaju i u pulskom Uljaniku, najuspješnijem hrvatskom brodogradilištu.

Ulazak Puljana u riječko brodogradilište bila je ovih dana tema razgovora izmeÄ‘u predstavnika Uljanika i Radimira ÄŒačića; ministar gospodarstva poručio je uljanikovcima da nakon skorašnje privatizacije svog škvera mogu krenuti u preuzimanje 3. maja.

Premda Radimir ÄŒačić nije želio potvrditi pregovore s Uljanikom, iz njegovog bliskog okruženja u Ministarstvu gospodarstva stiže neslužbena potvrda da se o opciji s pulskim škverom sve ozbiljnije razmišlja. TakoÄ‘er, neovisni stručnjaci u brodogradnji procjenjuju da bi se Uljanikovim preuzimanjem 3. maja postigla sinergija, s obzirom na kompatibilnosti pulskog i riječkog brodogradilišta koja se zajedničkim poslovanjem itekako mogu nadopunjavati.

Jedan bivši član uprave 3. maja objašnjava kako su prednosti meÄ‘usobno povezanih škverova u tome što 3. maj, osim 300 tonske dizalice kakvu Uljanik nema, ima drugi navoz koji omogućava gradnju većih brodova; brodova i do 250 metara, za razliku od Uljanika koji može graditi šire, ali dužinom limitirane brodove. S druge strane, u Uljaniku, koji ima kvalitetniju operativnu obalu, obavljala bi se završna obrada. Naravno, objašnjava sugovornik, ovo je samo površna analiza, ali koja već na prvi pogled potvrÄ‘uje opravdanost tehnološkog povezivanja dva sjevernojadranska brodogradilišta.


Recent Nautical News Entries

Pogledajte ultra-brzu jedrilicu iz ACI-jevog projekta od dva milijuna eura

Nautički sajam u Genovi s tisuću je izlagača i brodova iz cijelog svijeta idealna pozornica za predstavljanje najvažnijih&n

September.23.2019

Rafael Nadal kupio poljski katamaran

Rafael Nadal prodaje svoju jahtu Monte Carlo 76 dugu 23 metra za 2,6 milijuna eura.

July.23.2019

Nimbus W9 - zvijer za vikend

Nimbus W9 motorni brod godine!

July.02.2019

Jedrilica koja se puni besplatno i nimalo ne zagađuje okoliš

Jedrilica koja se puni besplatno, čuva more i nimalo ne zagađuje okoliš - zvuči savršeno?

June.03.2019

Novi Deluxe Superior brod "Nautilus"

19 luksuznih kabina osigurava smještaj za 38 putnika.

May.13.2019