Evo kako Srbija kažnjava vlasnike zapuštenih hotela!


 

Naime, kazne za neobnovljene objekte ondje su i do dva milijuna eura na godinu. Od srušenog Hotela Primošten nije ostalo ništa, a maÄ‘arski vlasnik nije pronašao razlog da bilo što obnovi. 'Država ima mogućnost da ga natjera da proda, da napravi nešto, da investira', kaže turistički djelatnik Jurica Perkov.

U Srbiji bi vlasnik ovakvog hotela platio penal od dva milijuna eura. U Hrvatskoj su pokušaji kažnjavanja redovito padali na Ustavnom sudu. 'Općina je uspjela naplatiti 1.600,000 eura ali je morala sav taj novac vratiti vlasniku', kaže Perkov.

Srušenih hotela kod nas je stotine. U centru turističkog grada nalazio se Grand hotel Krka. A danas ništa od toga. Zanimalo nas je, ako ga već nitko nikada nije obnovio, zašto ne postoji netko tko bi ga možda kupio. Domaći poduzetnici smatraju da ih kupiti mogu samo stranci. 'Ako je zima duga i teška onda nema za ulaganja', kaže poduzetnik Ivan Kovilić.

Porez na ružnoću u Srbiji primijenjen čak samo na hotele, u graÄ‘evini je donio nova radna mjesta, a turizam se oporavio. 

'Svatko sa svojim vlasništvom može kako hoće ali te objekte treba dovest u adekvatno stanje, kaže savjetnik za potpore Milan ÄŒanković.

Turistički djelatnici čiji su objekti pak predmet divljenja preživljavaju jako teško. 'Ja sam mislio da je kriza za nama ali čini se tek dolazi', dodaje Kovilić. Ministar financija Linić za rujan je najavio namete za zapuštene nekretnine. Ruševine će opstati i u srcu ove sezone.


Recent Nautical News Entries

Rafael Nadal kupio poljski katamaran

Rafael Nadal prodaje svoju jahtu Monte Carlo 76 dugu 23 metra za 2,6 milijuna eura.

July.23.2019

Nimbus W9 - zvijer za vikend

Nimbus W9 motorni brod godine!

July.02.2019

Jedrilica koja se puni besplatno i nimalo ne zagađuje okoliš

Jedrilica koja se puni besplatno, čuva more i nimalo ne zagađuje okoliš - zvuči savršeno?

June.03.2019

Novi Deluxe Superior brod "Nautilus"

19 luksuznih kabina osigurava smještaj za 38 putnika.

May.13.2019

U Splitu otvoren 21. Croatia Boat Show

Na splitskoj Zapadnoj obali u četvrtak je otvoren 21. međunarodni "Croatia Boat Show" koji je okupio više od 300 izlagača iz 25 zemalja svije

April.15.2019