Evo kako Srbija kažnjava vlasnike zapuštenih hotela!


 

Naime, kazne za neobnovljene objekte ondje su i do dva milijuna eura na godinu. Od srušenog Hotela Primošten nije ostalo ništa, a maÄ‘arski vlasnik nije pronašao razlog da bilo što obnovi. 'Država ima mogućnost da ga natjera da proda, da napravi nešto, da investira', kaže turistički djelatnik Jurica Perkov.

U Srbiji bi vlasnik ovakvog hotela platio penal od dva milijuna eura. U Hrvatskoj su pokušaji kažnjavanja redovito padali na Ustavnom sudu. 'Općina je uspjela naplatiti 1.600,000 eura ali je morala sav taj novac vratiti vlasniku', kaže Perkov.

Srušenih hotela kod nas je stotine. U centru turističkog grada nalazio se Grand hotel Krka. A danas ništa od toga. Zanimalo nas je, ako ga već nitko nikada nije obnovio, zašto ne postoji netko tko bi ga možda kupio. Domaći poduzetnici smatraju da ih kupiti mogu samo stranci. 'Ako je zima duga i teška onda nema za ulaganja', kaže poduzetnik Ivan Kovilić.

Porez na ružnoću u Srbiji primijenjen čak samo na hotele, u graÄ‘evini je donio nova radna mjesta, a turizam se oporavio. 

'Svatko sa svojim vlasništvom može kako hoće ali te objekte treba dovest u adekvatno stanje, kaže savjetnik za potpore Milan ÄŒanković.

Turistički djelatnici čiji su objekti pak predmet divljenja preživljavaju jako teško. 'Ja sam mislio da je kriza za nama ali čini se tek dolazi', dodaje Kovilić. Ministar financija Linić za rujan je najavio namete za zapuštene nekretnine. Ruševine će opstati i u srcu ove sezone.


Recent Nautical News Entries

Pristajanje bez muke i stresa uz pomoć virtualnog odbojnika

Pristajanje u marinama gdje mjesta ima malo, a plovila puno, nije baš lagan zadatak čak i za iskusne nautičare u nekim situacijama

February.10.2020

29. zagrebački sajam nautike

Interes za izlaganje raste iz godine u godinu, a na sajmu će se predstaviti gotovo svi važniji domaći brodograditelji: Pičuljan, Grginić jahte

January.21.2020

Taiga na struju juri čak 104 km/h

Taiga na struju juri čak 104km/h.

December.16.2019

S Otvorenim morem besplatno na nautički sajam

Najveći nautički sajam u ovom dijelu Europe - Biograd Boat Show - i ove godine obara rekorde. Organizatori iz tvrtke Ilirija najavljuju 400 izlagač

October.18.2019