Okrugli stol: Nautika u Hrvatskoj pod zastavom Europske unije


U sklopu 21. zagrebačkog meÄ‘unarodnog sajma nautike danas je u organizaciji Zagrebačkog velesajma i Kineziološkog fakulteta održan okrugli stol pod nazivom „Nautika u Hrvatskoj pod zastavom Europske unije“.

Govoreći o nautičkoj sezoni Maja Markovčić Kostelac iz Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture istaknula je stalni porast broja dolazaka stranih jahti i brodica na Jadran, uz činjenicu o još uvijek razmjerno kratkoj turističkoj sezoni tijekom koje se bilježe dolasci većinom manjih plovila.

Upozorila je na složeni administrativni postupak evidentiranja stranih nautičara u Hrvatskoj, koji se, kazala je, ulaskom u Europsku uniju neće moći primjenjivati niti imati pravu funkciju. Cilj takvog sustava bilo je smanjenje crnog čartera, pojasnila je.Zagreb, 23. veljače 2012. - (s desna) prof. dr. sc Igor Jukić, dekan Kineziološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, prof. dr. Goran Oreb s Kineziološkog fakulteta bio je moderator skupa, Nina Perko, načelnica u Upravi pomorskog dobra, pomorskog prometa i luka, Maja Markovčić Kostelac iz Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture i direktor Zagrebačkog velesajma Milan Trbojević

Ulaskom u EU, osim ukidanja administrativnih ograničenja, dodala je, bit će izjednačeni uvjeti za domaća plovila sa stranim plovilima koji dolaze iz zemalja EU.

Od novosti na području čarter djelatnosti, istakla je nužnost povezivanja baza podataka sa poreznim sustavom ali i sa svim tijelima koja imaju ingerenciju s tom djelatnošÄ‡u.

Zagreb, 23. veljače 2012. - Maja Markovčić Kostelac iz Ministarstva pomorstva govorila je o nautičkoj sezoni te je istaknula stalni porast broja dolazaka stranih jahti i brodica na JadranNajavila je podizanje kvalitete ispita i sustava osposobljavanja za voditelje brodica i zapovjednika jahti koji, rekla je, svakako treba biti kombinacija praktičnog i teorijskog dijela, kakav se primjenjuje u nekoliko zemalja EU.

Načelnica u Upravi pomorskog dobra, pomorskog prometa i lukaNina Perko najavila je novi Zakon o pomorskom dobru i morskim lukama te ukazala na problem utvrÄ‘ivanja granica pomorskog dobra i statusa nasipa na obalama, a kao potrebu istakla uvoÄ‘enje produljenja ili obnove koncesije koju sadašnji zakon ne poznaje, kao i uvoÄ‘enje instituta zakupa na pomorskom dobru.

Nameće se pitanje ukidanja promjenjivog dijela koncesije, kazala je Perko, a kao moguće rješenje navela moguće razvrstavanje turističkih djelatnosti po zonama kojima bi se odredili početni iznosi visine koncesije.

Osvrnuvši se na model upravljanja lukama, Perko jeZagreb, 23. veljače 2012. - načelnica Perko najavila je novi Zakon o pomorskom dobru i morskim lukama te ukazala na problem utvrÄ‘ivanja granica pomorskog dobra i statusa nasipa na obalama kazala kako je model upravljanja lokalnim lukama neprimjenjiv za županijske luke.

Na skupu su bili predstavnici Instituta za turizam, čarter Udruženja UPUSP, Ministarstva vanjskih poslova, Ministarstva turizma, Lučke uprave Rovinj, Ministarstva obrta i poduzetništva i Udruge Nautički turizam.

Sudionike skupa pozdravio je direktor Zagrebačkog velesajma Milan Trbojević, te dekan Kineziološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebuprof. dr. sc Igor Jukić, a moderator skupa bio jeprof. dr. Goran Oreb s Kineziološkog fakulteta.


Recent Nautical News Entries

Rafael Nadal kupio poljski katamaran

Rafael Nadal prodaje svoju jahtu Monte Carlo 76 dugu 23 metra za 2,6 milijuna eura.

July.23.2019

Nimbus W9 - zvijer za vikend

Nimbus W9 motorni brod godine!

July.02.2019

Jedrilica koja se puni besplatno i nimalo ne zagađuje okoliš

Jedrilica koja se puni besplatno, čuva more i nimalo ne zagađuje okoliš - zvuči savršeno?

June.03.2019

Novi Deluxe Superior brod "Nautilus"

19 luksuznih kabina osigurava smještaj za 38 putnika.

May.13.2019

U Splitu otvoren 21. Croatia Boat Show

Na splitskoj Zapadnoj obali u četvrtak je otvoren 21. međunarodni "Croatia Boat Show" koji je okupio više od 300 izlagača iz 25 zemalja svije

April.15.2019