Okrugli stol: Nautika u Hrvatskoj pod zastavom Europske unije


U sklopu 21. zagrebačkog meÄ‘unarodnog sajma nautike danas je u organizaciji Zagrebačkog velesajma i Kineziološkog fakulteta održan okrugli stol pod nazivom „Nautika u Hrvatskoj pod zastavom Europske unije“.

Govoreći o nautičkoj sezoni Maja Markovčić Kostelac iz Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture istaknula je stalni porast broja dolazaka stranih jahti i brodica na Jadran, uz činjenicu o još uvijek razmjerno kratkoj turističkoj sezoni tijekom koje se bilježe dolasci većinom manjih plovila.

Upozorila je na složeni administrativni postupak evidentiranja stranih nautičara u Hrvatskoj, koji se, kazala je, ulaskom u Europsku uniju neće moći primjenjivati niti imati pravu funkciju. Cilj takvog sustava bilo je smanjenje crnog čartera, pojasnila je.Zagreb, 23. veljače 2012. - (s desna) prof. dr. sc Igor Jukić, dekan Kineziološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, prof. dr. Goran Oreb s Kineziološkog fakulteta bio je moderator skupa, Nina Perko, načelnica u Upravi pomorskog dobra, pomorskog prometa i luka, Maja Markovčić Kostelac iz Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture i direktor Zagrebačkog velesajma Milan Trbojević

Ulaskom u EU, osim ukidanja administrativnih ograničenja, dodala je, bit će izjednačeni uvjeti za domaća plovila sa stranim plovilima koji dolaze iz zemalja EU.

Od novosti na području čarter djelatnosti, istakla je nužnost povezivanja baza podataka sa poreznim sustavom ali i sa svim tijelima koja imaju ingerenciju s tom djelatnošÄ‡u.

Zagreb, 23. veljače 2012. - Maja Markovčić Kostelac iz Ministarstva pomorstva govorila je o nautičkoj sezoni te je istaknula stalni porast broja dolazaka stranih jahti i brodica na JadranNajavila je podizanje kvalitete ispita i sustava osposobljavanja za voditelje brodica i zapovjednika jahti koji, rekla je, svakako treba biti kombinacija praktičnog i teorijskog dijela, kakav se primjenjuje u nekoliko zemalja EU.

Načelnica u Upravi pomorskog dobra, pomorskog prometa i lukaNina Perko najavila je novi Zakon o pomorskom dobru i morskim lukama te ukazala na problem utvrÄ‘ivanja granica pomorskog dobra i statusa nasipa na obalama, a kao potrebu istakla uvoÄ‘enje produljenja ili obnove koncesije koju sadašnji zakon ne poznaje, kao i uvoÄ‘enje instituta zakupa na pomorskom dobru.

Nameće se pitanje ukidanja promjenjivog dijela koncesije, kazala je Perko, a kao moguće rješenje navela moguće razvrstavanje turističkih djelatnosti po zonama kojima bi se odredili početni iznosi visine koncesije.

Osvrnuvši se na model upravljanja lukama, Perko jeZagreb, 23. veljače 2012. - načelnica Perko najavila je novi Zakon o pomorskom dobru i morskim lukama te ukazala na problem utvrÄ‘ivanja granica pomorskog dobra i statusa nasipa na obalama kazala kako je model upravljanja lokalnim lukama neprimjenjiv za županijske luke.

Na skupu su bili predstavnici Instituta za turizam, čarter Udruženja UPUSP, Ministarstva vanjskih poslova, Ministarstva turizma, Lučke uprave Rovinj, Ministarstva obrta i poduzetništva i Udruge Nautički turizam.

Sudionike skupa pozdravio je direktor Zagrebačkog velesajma Milan Trbojević, te dekan Kineziološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebuprof. dr. sc Igor Jukić, a moderator skupa bio jeprof. dr. Goran Oreb s Kineziološkog fakulteta.


Recent Nautical News Entries

Uskoro počinje 22. Croatia Boat Show

Grad Split će od 22. do 26. travnja 2020. biti domaćin sajma koji okuplja najznačajnija imena hrvatske i svjetske nautičke elite.

February.24.2020

Pristajanje bez muke i stresa uz pomoć virtualnog odbojnika

Pristajanje u marinama gdje mjesta ima malo, a plovila puno, nije baš lagan zadatak čak i za iskusne nautičare u nekim situacijama

February.10.2020

29. zagrebački sajam nautike

Interes za izlaganje raste iz godine u godinu, a na sajmu će se predstaviti gotovo svi važniji domaći brodograditelji: Pičuljan, Grginić jahte

January.21.2020

Taiga na struju juri čak 104 km/h

Taiga na struju juri čak 104km/h.

December.16.2019