Otvoren 21. Međunarodni sajam nautike na Zagrebačkom velesajmu


Tijekom protekle godine hrvatski Jadran posjetilo je oko 60 tisuća stranih jahti i brodica na kojima je bilo 322 tisuće nautičara, što je povećanje od tri, odnosno pet posto u odnosu na godinu ranije, istaknuo je kap. Nikola Mendrila, pomoćnik ministra pomorstva, prometa i infrastrukture, na otvorenju 21. MeÄ‘unarodnog zagrebačkog sajma nautike na Zagrebačkom velesajmu.

Kap. Mendrila kazao je da u Hrvatskoj ima registrirano 1.583 čarter tvrtki, te naglasio i stalni porast broja gostiju na iznajmljenim jahtama i brodicama. Uz to registrirano je 1.855 jahti i 118.542 brodica, što govori da je Hrvatska prava država nautičkog turizma, te dodao kako Ministarstvo radi na daljnjem pojednostavljenju administrativnih procedura za nautičare.

Mendrila je najavio da ove godine neće biti promjena propisa koji se odnose na nautički turizam niti povećanja naknada koje za nautički turizam propisuje država.

Jadran je i dalje sigurna i najpovoljnija destinacija za nautičare, a naši najjači aduti su sigurnost plovidbe i čisto more, rekao je, te su i ovu godinu u državnom proračunu osigurana dostatna sredstva za zaštitu standarda sigurnosti plovidbe.

Posebno je istaknuo da je Hrvatska na ovogodišnjem sajmu nautike u Dusseldorfu proglašena prvom destinacijom na Mediteranu za čarteraše.

Najavio je da će se novim Zakonom o pomorskom dobru i morskim lukama pojednostaviti postupci dodjele koncesija, rješavanje imovinsko pravnih odnosa na pomorskom dobru, a sve u cilju bolje zaštite i vrednovanja pomorskog dobra.

Direktor Zagrebačkog velesajma Milan Trbojević posebno je istaknuo sve značajnije domaće brodograditelje koji će upravo na ovom sajmu predstaviti svoje nove modele. Unatoč krizi i recesiji, domaća brodogradnja ima što pokazati zagrebačkoj nautičkoj publici, rekao je Trbojević.

Tijekom trajanja sajma održat će se i okrugli stol na temu „Nautika u Hrvatskoj pod zastavom Europske unije“ na kojem će sudjelovati i predstavnici Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture.

Ovogodišnji sajam plovila i dodatne opreme okupio je 290 domaćih i stranih izlagača iz 27 zemalja koji će se na Zagrebačkom velesajmu u četiri paviljona predstavljati do 26. veljače. Uz plovila je izložena i reprezentativna ponuda brodskih motora, navigacijskih ureÄ‘aja, opreme za ronjenje, jedrenje i ribolov.

 \"Zagreb, \"Zagreb,

 


Izvor


Recent Nautical News Entries

Pristajanje bez muke i stresa uz pomoć virtualnog odbojnika

Pristajanje u marinama gdje mjesta ima malo, a plovila puno, nije baš lagan zadatak čak i za iskusne nautičare u nekim situacijama

February.10.2020

29. zagrebački sajam nautike

Interes za izlaganje raste iz godine u godinu, a na sajmu će se predstaviti gotovo svi važniji domaći brodograditelji: Pičuljan, Grginić jahte

January.21.2020

Taiga na struju juri čak 104 km/h

Taiga na struju juri čak 104km/h.

December.16.2019

S Otvorenim morem besplatno na nautički sajam

Najveći nautički sajam u ovom dijelu Europe - Biograd Boat Show - i ove godine obara rekorde. Organizatori iz tvrtke Ilirija najavljuju 400 izlagač

October.18.2019