BORBA S DIVOM Iz mora izvađen 20-metarski čempres (FOTO)


Pod nadzorom dubrovačke Lučke kapetanije, pripadnici dubrovačke profesionalne vatrogasne postrojbe i komunalnog poduzeća "ÄŒistoća" uklonili su iz mora uz pomoć ploveće dizalice "Triton" čempres koji je ometao sigurnost plovidbe ispod gradskog predjela Ploče- Sv. Jakov. 

- ÄŒempres je proteklih nekoliko dana išÄupala snažna i ledena bura te je završio u moru u kojem su ga morske struje nanijele u uvalu Betina Špilja ispod hotela "Argentina", odnosno izmeÄ‘u "Ville Šeherezada" i "Ville Dubrovnik". 

Okomito plutajući, čempres je zapeo za morsko dno te je iz mora stršio oko 3 metra iznad morske površine i predstavljao opasnost za nesmetanu plovidbu. Kratko po dojavi graÄ‘ana s predjela Ploče i Sveti Jakov naša Lučka kapetanija Dubrovnik je u suradnji sa gradskim vlastima organizirala akciju uklanjanja čempresa iz mora. 

Gradske vlasti, naime, imaju obvezu upravljanja i održavanja pomorskog dobra na svome području, ali i rezervirana proračunska sredstva koja su namaknuli naplatom koncesijskih odobrenja- istaknuo je dubrovački v.d. lučki kapetan Nikola Beusan. 

Akcija je uspješno završena u popodnevnim satima, a čempres je plovećom dizalicom dovezen do Sustjepana, gdje je iskrcan i ispilan. 


Recent Nautical News Entries

Pristajanje bez muke i stresa uz pomoć virtualnog odbojnika

Pristajanje u marinama gdje mjesta ima malo, a plovila puno, nije baš lagan zadatak čak i za iskusne nautičare u nekim situacijama

February.10.2020

29. zagrebački sajam nautike

Interes za izlaganje raste iz godine u godinu, a na sajmu će se predstaviti gotovo svi važniji domaći brodograditelji: Pičuljan, Grginić jahte

January.21.2020

Taiga na struju juri čak 104 km/h

Taiga na struju juri čak 104km/h.

December.16.2019

S Otvorenim morem besplatno na nautički sajam

Najveći nautički sajam u ovom dijelu Europe - Biograd Boat Show - i ove godine obara rekorde. Organizatori iz tvrtke Ilirija najavljuju 400 izlagač

October.18.2019