Loša koordinacija uzrok smrti otočanke?


Zbog spleta okolnosti, izuzetno loših vremenskih neprilika i nepostojanja koordinacije nadležnih službi, samo 4,5 nautičke milje, koliko je elafitski otok Koločep udaljen od Dubrovnika, pokazala su se prevelikom i nepremostivom preprekom za posadu policijskog glisera PU dubrovačko- neretvanske.

Posada je, naime, unatoč velikom nevremenu hrabro isplovila kako bi s tog otoka jugozapadno od Dubrovnika u luku Gruž dovezla otočanku koja je pretrpjela moždani udar. Valovi su bili preveliki i gliser nije mogao doploviti do otoka, a kad su liječnici s remorkerom ujutro ipak stigli do otoka, bilo je već prekasno.

DogaÄ‘aj o kojem je riječ javnost je doznala tek nekoliko dana nakon što se dogodio, ali još uvijek nema odgovora na pitanje tko je zakazao i je li izostala valjana koordinacija službi koje su nadležne za pravodobno reagiranje u sličnim situacijama.

- Oko 1,15 sati smo 4. veljače zaprimili poziv za žurnim prijevozom s otoka Koločepa na kojeg se posada glisera uredno odazvala te je s dva djelatnika Hitne pomoći službenim gliserom isplovila u 2,30 sati. Međutim, po dolasku do Grebena, zbog ekstremno visokih valova, samo 2 NM od Koločepa, zapovjednik je u 2,45 sati javio kako ne može dalje jer su, praćeni jakim nevremenom, na otvorenom moru previsoki valovi.

Stoga su se morali vratiti u luku Gruž. Stigli su oko 3 sata i odmah o svemu izvjestili Centar 112- rekla je za naš list glasnogovornica PU dubrovačko- neretvanske Marija Gjenero dok o samom dogaÄ‘aju na Kalamoti, kako Dubrovlčani još nazivaju otok koločep, otočani pričaju:

- Dogodio se splet neobičnih okolnosti: liječnik s otoka se nalazio na godišnjem odmoru a zamjenskog, koji inače dolazi iz grada, te noći nije bilo da ukaže pomoć 65- godišnjoj pacijentici.

Osobno držim da bi otočanki život bio spašen da je liječnička ekipa te noći krenula s remorkerom, kojim su liječnici u 9 sati ujutro stigli na otok.

Tada je već bilo prekasno- opisao je kobnu noć predsjednik Gradskog kotara Koločepa Ivan Vuleša dodajući kako je \"istovjetan ishod mogao biti i da je policija s liječnicima na otok krenula sa svojim većim brodom \"Danče\" a ne s gliserom\".

- Lučka uprava Dubrovnik i Ministarstvo pomorstva RH ima s \"Brodospasom\" ugovor o \"aktiviranju\" remorkera koji je, meÄ‘utim, ostao na vezu u luci Gruž jer te noći ni nas ni njih, koliko mi jer poznato, uopće nitko nije kontaktirao i zatražio isplovljenje- pojasnio je svoju \"ulogu\" ravnatelj Lučke uprave Dubrovnik Kristijan Pavić da bi nas pročelnik Područnog ureda za zaštitu i spašavanje Dubrovnik Goran Violić za odgovor o dogaÄ‘anju sporne noći uputio na glasnogovornika DUZS.

Međutim, odgovor glasnogovornika Službe \"112\" telefonski nismo mogli dobiti nego e-mailom i to tek dan kasnije na dan kad je ovaj tekst već na stranicama novine koju čitatelji drže u rukama. S druge strane, zbog nedostupnosti uslijed smrtnog slučaj u obitelji, nismo mogli dobiti ni komentar ravnatelja Službe hitne pomoći Dubrovnik Luke Lulića.


Recent Nautical News Entries

Uskoro počinje 22. Croatia Boat Show

Grad Split će od 22. do 26. travnja 2020. biti domaćin sajma koji okuplja najznačajnija imena hrvatske i svjetske nautičke elite.

February.24.2020

Pristajanje bez muke i stresa uz pomoć virtualnog odbojnika

Pristajanje u marinama gdje mjesta ima malo, a plovila puno, nije baš lagan zadatak čak i za iskusne nautičare u nekim situacijama

February.10.2020

29. zagrebački sajam nautike

Interes za izlaganje raste iz godine u godinu, a na sajmu će se predstaviti gotovo svi važniji domaći brodograditelji: Pičuljan, Grginić jahte

January.21.2020

Taiga na struju juri čak 104 km/h

Taiga na struju juri čak 104km/h.

December.16.2019