Loša koordinacija uzrok smrti otočanke?


Zbog spleta okolnosti, izuzetno loših vremenskih neprilika i nepostojanja koordinacije nadležnih službi, samo 4,5 nautičke milje, koliko je elafitski otok Koločep udaljen od Dubrovnika, pokazala su se prevelikom i nepremostivom preprekom za posadu policijskog glisera PU dubrovačko- neretvanske.

Posada je, naime, unatoč velikom nevremenu hrabro isplovila kako bi s tog otoka jugozapadno od Dubrovnika u luku Gruž dovezla otočanku koja je pretrpjela moždani udar. Valovi su bili preveliki i gliser nije mogao doploviti do otoka, a kad su liječnici s remorkerom ujutro ipak stigli do otoka, bilo je već prekasno.

DogaÄ‘aj o kojem je riječ javnost je doznala tek nekoliko dana nakon što se dogodio, ali još uvijek nema odgovora na pitanje tko je zakazao i je li izostala valjana koordinacija službi koje su nadležne za pravodobno reagiranje u sličnim situacijama.

- Oko 1,15 sati smo 4. veljače zaprimili poziv za žurnim prijevozom s otoka Koločepa na kojeg se posada glisera uredno odazvala te je s dva djelatnika Hitne pomoći službenim gliserom isplovila u 2,30 sati. Međutim, po dolasku do Grebena, zbog ekstremno visokih valova, samo 2 NM od Koločepa, zapovjednik je u 2,45 sati javio kako ne može dalje jer su, praćeni jakim nevremenom, na otvorenom moru previsoki valovi.

Stoga su se morali vratiti u luku Gruž. Stigli su oko 3 sata i odmah o svemu izvjestili Centar 112- rekla je za naš list glasnogovornica PU dubrovačko- neretvanske Marija Gjenero dok o samom dogaÄ‘aju na Kalamoti, kako Dubrovlčani još nazivaju otok koločep, otočani pričaju:

- Dogodio se splet neobičnih okolnosti: liječnik s otoka se nalazio na godišnjem odmoru a zamjenskog, koji inače dolazi iz grada, te noći nije bilo da ukaže pomoć 65- godišnjoj pacijentici.

Osobno držim da bi otočanki život bio spašen da je liječnička ekipa te noći krenula s remorkerom, kojim su liječnici u 9 sati ujutro stigli na otok.

Tada je već bilo prekasno- opisao je kobnu noć predsjednik Gradskog kotara Koločepa Ivan Vuleša dodajući kako je \"istovjetan ishod mogao biti i da je policija s liječnicima na otok krenula sa svojim većim brodom \"Danče\" a ne s gliserom\".

- Lučka uprava Dubrovnik i Ministarstvo pomorstva RH ima s \"Brodospasom\" ugovor o \"aktiviranju\" remorkera koji je, meÄ‘utim, ostao na vezu u luci Gruž jer te noći ni nas ni njih, koliko mi jer poznato, uopće nitko nije kontaktirao i zatražio isplovljenje- pojasnio je svoju \"ulogu\" ravnatelj Lučke uprave Dubrovnik Kristijan Pavić da bi nas pročelnik Područnog ureda za zaštitu i spašavanje Dubrovnik Goran Violić za odgovor o dogaÄ‘anju sporne noći uputio na glasnogovornika DUZS.

Međutim, odgovor glasnogovornika Službe \"112\" telefonski nismo mogli dobiti nego e-mailom i to tek dan kasnije na dan kad je ovaj tekst već na stranicama novine koju čitatelji drže u rukama. S druge strane, zbog nedostupnosti uslijed smrtnog slučaj u obitelji, nismo mogli dobiti ni komentar ravnatelja Službe hitne pomoći Dubrovnik Luke Lulića.


Recent Nautical News Entries

Pogledajte ultra-brzu jedrilicu iz ACI-jevog projekta od dva milijuna eura

Nautički sajam u Genovi s tisuću je izlagača i brodova iz cijelog svijeta idealna pozornica za predstavljanje najvažnijih&n

September.23.2019

Rafael Nadal kupio poljski katamaran

Rafael Nadal prodaje svoju jahtu Monte Carlo 76 dugu 23 metra za 2,6 milijuna eura.

July.23.2019

Nimbus W9 - zvijer za vikend

Nimbus W9 motorni brod godine!

July.02.2019

Jedrilica koja se puni besplatno i nimalo ne zagađuje okoliš

Jedrilica koja se puni besplatno, čuva more i nimalo ne zagađuje okoliš - zvuči savršeno?

June.03.2019

Novi Deluxe Superior brod "Nautilus"

19 luksuznih kabina osigurava smještaj za 38 putnika.

May.13.2019