Predstavljamo jedrilicu Hanse 415


 

Naravno, to je i dalje prava Hanse pa su joj jedriličarske karakteristike izvrsne kao i kod ostalih modela. Dizajn tradicionalno potpisuje nizozemski studio Judel/Vrolijk & Co. Hanse 415 ima produženu vodnu liniju za 60 centimetara od svoje prethodnice uz jednaku površinu jedara, što povećava brzinu plovila. Trup je modernog dizajna s povećanom širinom, naročito pri krmi. To omogućuje bolju iskorištenost prostora ispod palube i na njoj uključujući prostran, siguran i udoban kokpit sa širokim prolazima do velike preklopne krmene platforme s pripadajućm ljestvicama za kupanje.

Mnogo je pažnje takoÄ‘er posvećeno ulazu u potpalublje, pa je klizni poklopac vrlo dugačak što omogućuje lakši pristup interijeru s niskim pragom i optimiziranim kutem stuba od 50 stupnjeva, a patentirani uvlačivi dio vrata može se fiksirati na pola visine. Oko ulaza mnogo je prostora za upuštene bokaporte iznad kupaonice i kuhinje, zatim su tu i držači čaša ili bočica, košarice te vodonepropusna spremišta za mobilne telefone i ostale sitnice.

Koncept interijera pun je novih ideja – mnogo svjetla i dobra ventilacija uz brojne bokaporte i prozore, uključujući one na trupu i stropu, daju Hanseu 415 vrlo ugodnu atmosferu i idealno dnevno osvjetljenje. Ovisno o kombinaciji od nekoliko ponuÄ‘enih rasporeda interijera za pramčani, krmeni i srednji dio trupa (tzv. Hanse Individual Cabin Concept), uključujući veliki izbor drva i tkanina, Hanse 415 može se jedinstveno dizajnirati prema individualnom ukusu i zahtjevima.

U dvokabinskoj inačici klijent ima mogućnost proširenja kuhinje ili ugradnje dodatnog spremišta s radnom površinom. Salonska klupa U-oblika može se pretvoriti u dodatni krevet, dok se navigacijski stol može spustiti kako bi se proširila dodatna klupa. Naravno, postoji mogućnost izbora druge kupaonice u vlasničkoj kabini u pramcu. Svuda po brodu nalazi se velika količina spremišnog prostora u obliku ormarića, ladica i polica.

Performanse jedrilice ovise o obliku njenog trupa, njegovim izdancima i površini jedara. Hanse 415 ima mnogo potencijala i rezervnu stabilnost forme kroz dugačku vodnu liniju, površinu jedara, kobilicu standardnog gaza od 2,10 m te dodatnu širinu trupa pri krmi. Oputa ima križeve zakrivljene pod kutem od 20 stupnjeva, hvatišta sartija uz samu razmu te 87 m2 površine jedara. Uz to kombinira elemente Hanse Easy Sailing Concepta kao što su integrirani samopreletni flok, kraćenje jedara uz pomoć jednog konopa te Lazybag sustav. Moguć je i sustav namatanja glavnog jedra u jarbolu.

Nadgrađe nije samo elegantno, nego je i svojom malom visinom sigurno za kretanje pri nagibu plovila. Trup i paluba laminirani su kao sendvič-konstrukcija s balza-jezgrom i Vinylesterskom smolom, dok je ispod vodne linije solidan puni laminat. Kobilica T-oblika moderna je i efikasna te vrlo sigurnim načinom spojena za masivni donji dio trupa.

Jedrilica će se uz modele 445 i 495 takoÄ‘er moći opremiti novim pametnim sustavom za manveriranje SMS, Hanse Smart Mooring System. Ovaj sustav razvijen je zajedno s partnerima, jednostavan za korištenje te je lako naučiti kako se njime radi. SMS ima upravljački džojstik s integriranim pramčanim i krmenim potisnicima te sail-drive pogonom, a vrlo je pouzdan te se može nadograditi. Koriste se uglavnom standardne komponente zbog globalne servisne podrške.

Njemački sustav kontrole glavnog jedra dopušta trimanje uz pomoć dva konopa s obje strane. Sve škote, podizači i kratovi provučeni su ispod palube do samih kormilara, a tu su i velika spremišta za konope. Velika, lako preklopiva krmena platforma prekrivena je tikovinom te omogućuje lak pristup moru, a njenim otvaranjem otkriva se prostor namijenjen splavi za spašavanje. Kokpit je prostran, vrlo udoban i dobro zaštićen, a u njemu se nalazi čvrst i praktičan stol s dvije preklopne tikove plohe, inoksnim rukohvatima i spremištem u sredini.

Dužina preko svega iznosi 12,40, a trupa 11,99 m. Na vodnoj liniji dužina je 11,40 m, dok je maksimalna širina 4,17 m. Uz standardni gaz od 2,10 postoji i opcija kobilice od 1,72 m. Motor je od 40 KS, a može se doplatiti jači sa 55 KS. Standardna je inačica s dvije kabine i jednom kupaonicom, dok se treća kabina i druga kupaonica nude kao opcija. Osnovna cijena bez davanja iznosit će odličnih 125.800 eura.
Info: Croatia Yachting, Pivatus


Recent Nautical News Entries

Pristajanje bez muke i stresa uz pomoć virtualnog odbojnika

Pristajanje u marinama gdje mjesta ima malo, a plovila puno, nije baš lagan zadatak čak i za iskusne nautičare u nekim situacijama

February.10.2020

29. zagrebački sajam nautike

Interes za izlaganje raste iz godine u godinu, a na sajmu će se predstaviti gotovo svi važniji domaći brodograditelji: Pičuljan, Grginić jahte

January.21.2020

Taiga na struju juri čak 104 km/h

Taiga na struju juri čak 104km/h.

December.16.2019

S Otvorenim morem besplatno na nautički sajam

Najveći nautički sajam u ovom dijelu Europe - Biograd Boat Show - i ove godine obara rekorde. Organizatori iz tvrtke Ilirija najavljuju 400 izlagač

October.18.2019