Pronađena slavna violina koja je svirala dok je Titanic tonuo


Svima je poznato da je orkestar na slavnom Titanicu svirao i nakon što je brod počeo tonuti, a za njihove se instrumente smatralo da su izgubljeni u bespućima morskih dubina. No i sami stručnjaci su bili iznenaÄ‘eni kada su pronašlu violinu koja je pripadala Wallaceu Hartleyu, članu orkestra Titanica.

U tijeku su testiranja koja će na kraju pokazati je li to zaista violina s Titanica, no stručnjaci kažu kako imaju razloga vjerovati da je to istina, piše Daily Mail.

>>Prodaju se fotografije s 'Titanica'!

Prije sto godina, kada je Titanic potonuo, s njim su otišli i članovi orkestra koji su svirali dok su se putnici ukrcavali na čamce za spašavanje. Nakon što su pronaÄ‘ena njihova tijela novine su pisale kako je Hartley pronaÄ‘en s violinom čvrsto stisnutom na prsima, no kasnije ona više nigdje nije pronaÄ‘ena, pa se smatra da ju je uzeo netko tko je radio na izvlačenju tijela iz mora.

Sadašnji vlasnik tvrdi da je violina kasnije bila vraćena Hartleyevoj zaručnici, a navodno da se to može potkrijepiti i njenim dnevničkim zapisom iz 1912. godine u kojem je napisala da je od srca zahvalna onome tko joj je vratio violinu njena zaručnika.

Ukoliko završi na aukciji mogla bi potući dosadašnji rekord meÄ‘u artefaktima s Titanica koji za sada drže ključevi poštanskog ureda prodani 2007. godine za 101,000 funti.

Osoba koja sada tvrdi da posjeduje spomenutu violinu živi u Velikoj Britaniji, no navodno nije u rodu sa Wallaceom Hartleyem.


Recent Nautical News Entries

Rafael Nadal kupio poljski katamaran

Rafael Nadal prodaje svoju jahtu Monte Carlo 76 dugu 23 metra za 2,6 milijuna eura.

July.23.2019

Nimbus W9 - zvijer za vikend

Nimbus W9 motorni brod godine!

July.02.2019

Jedrilica koja se puni besplatno i nimalo ne zagađuje okoliš

Jedrilica koja se puni besplatno, čuva more i nimalo ne zagađuje okoliš - zvuči savršeno?

June.03.2019

Novi Deluxe Superior brod "Nautilus"

19 luksuznih kabina osigurava smještaj za 38 putnika.

May.13.2019

U Splitu otvoren 21. Croatia Boat Show

Na splitskoj Zapadnoj obali u četvrtak je otvoren 21. međunarodni "Croatia Boat Show" koji je okupio više od 300 izlagača iz 25 zemalja svije

April.15.2019