Pronađena slavna violina koja je svirala dok je Titanic tonuo


Svima je poznato da je orkestar na slavnom Titanicu svirao i nakon što je brod počeo tonuti, a za njihove se instrumente smatralo da su izgubljeni u bespućima morskih dubina. No i sami stručnjaci su bili iznenaÄ‘eni kada su pronašlu violinu koja je pripadala Wallaceu Hartleyu, članu orkestra Titanica.

U tijeku su testiranja koja će na kraju pokazati je li to zaista violina s Titanica, no stručnjaci kažu kako imaju razloga vjerovati da je to istina, piše Daily Mail.

>>Prodaju se fotografije s 'Titanica'!

Prije sto godina, kada je Titanic potonuo, s njim su otišli i članovi orkestra koji su svirali dok su se putnici ukrcavali na čamce za spašavanje. Nakon što su pronaÄ‘ena njihova tijela novine su pisale kako je Hartley pronaÄ‘en s violinom čvrsto stisnutom na prsima, no kasnije ona više nigdje nije pronaÄ‘ena, pa se smatra da ju je uzeo netko tko je radio na izvlačenju tijela iz mora.

Sadašnji vlasnik tvrdi da je violina kasnije bila vraćena Hartleyevoj zaručnici, a navodno da se to može potkrijepiti i njenim dnevničkim zapisom iz 1912. godine u kojem je napisala da je od srca zahvalna onome tko joj je vratio violinu njena zaručnika.

Ukoliko završi na aukciji mogla bi potući dosadašnji rekord meÄ‘u artefaktima s Titanica koji za sada drže ključevi poštanskog ureda prodani 2007. godine za 101,000 funti.

Osoba koja sada tvrdi da posjeduje spomenutu violinu živi u Velikoj Britaniji, no navodno nije u rodu sa Wallaceom Hartleyem.


Recent Nautical News Entries

29. zagrebački sajam nautike

Interes za izlaganje raste iz godine u godinu, a na sajmu će se predstaviti gotovo svi važniji domaći brodograditelji: Pičuljan, Grginić jahte

January.21.2020

Taiga na struju juri čak 104 km/h

Taiga na struju juri čak 104km/h.

December.16.2019

S Otvorenim morem besplatno na nautički sajam

Najveći nautički sajam u ovom dijelu Europe - Biograd Boat Show - i ove godine obara rekorde. Organizatori iz tvrtke Ilirija najavljuju 400 izlagač

October.18.2019

Plutajuća praonica za trup bez algi i školjaka

Nakupljanje algi i školjaka na trupu prirodna je nepogoda protiv koje se najveći broj brodovlasnika bori specijalnim bojama, a protekl

October.15.2019