Kapetani su išli do krajnjih granica, ali Costa Concordia nije izdržala


Mario Palombo, koji je 30 godina radio za Costa Crociera, vlasnika nasukanog kruzera, navodno je prvi koji se približio obali. To je manevar koji su stanovnici otoka voljeli, a bilo je to svojevrsno odavanje počasti otočanima nakon što se kapetan oženio stanovnicom Giglia.

Sada ova katastrofa stavlja mrlju na Palombovu reputaciju. 'Ne dirajte kapetana Palomba', piše na plakatu koji visi s jednog balkona u Giglia, javlja APTN.

>> Šestero putnika Coste Concordije traži 460 milijuna dolara

ÄŒlanovi obitelji Palombo ponosno su se prisjetili njegove karijere kapetana kruzera. 'Skupio sam hrabrost i nazvao Palomba i rekao mu da brod tone. Bio sam emotivan', ispričao je brat njegove supruge Settimo Butelli.

Njegova supruga Giulia Rum kazala je kako je Palombo 'jedan od njih. Ovo je i njegov otok'. Ona i njezin suprug Settimo iz svoje kuće imaju najbolji pogled na nasukanu Concordiju koja ih svaki dan podsjeća na nesreću.

Fatalni završetak kruzera okrenula je pozornost i prema Palombu jer je dao primjer drugim kapetanima koji prolaze pokraj otoka.

>> Olupina Concordije neće biti uklonjena prije kraja godine

Rum je odbacila taj stav kazavši kako je on uvijek bio iznimno oprezan kada se približavao obali. 'Uvijek je o tome obavijestio kompaniju i obalnu stražu i nije bilo vjerojatno da će se dogoditi neka nesreća', rekla je Rum dok pokazuje fotografije kruzera kojim je upravljao Palombo.

Nakon što se nasukala Costa Concordia kojom je upravljao kapetanFrancesco Schettino, istražitelji su na ispitivanje pozvali i Palomba, što je kod otočana izazvalo ljutnju.

Palombo je opovrgnuo svaku povezanost s odlukom Schettina da plovi u blizini Giglia. Kazao je kako te noći nije bio na otoku.

'Sada on ne smije napustiti kuću. Ne dopuštaju mu da uživa u svojoj mirovini. On ima pravo odmoriti se i uživati u svojoj mirovini kao i svi drugi. Tužan sam zbog toga. Ne čujemo se ni telefonom više. On se ne javlja', požalio se Settimo.

Međutim, istražitelji koji su tražili restriktivne mjere i za Palomba slažu se da ovo nije bila dobra praksa te da kapetani koji se približavaju otocima ne bi li pokazali kruzere, idu do krajnjih granica.


Recent Nautical News Entries

Pogledajte ultra-brzu jedrilicu iz ACI-jevog projekta od dva milijuna eura

Nautički sajam u Genovi s tisuću je izlagača i brodova iz cijelog svijeta idealna pozornica za predstavljanje najvažnijih&n

September.23.2019

Rafael Nadal kupio poljski katamaran

Rafael Nadal prodaje svoju jahtu Monte Carlo 76 dugu 23 metra za 2,6 milijuna eura.

July.23.2019

Nimbus W9 - zvijer za vikend

Nimbus W9 motorni brod godine!

July.02.2019

Jedrilica koja se puni besplatno i nimalo ne zagađuje okoliš

Jedrilica koja se puni besplatno, čuva more i nimalo ne zagađuje okoliš - zvuči savršeno?

June.03.2019

Novi Deluxe Superior brod "Nautilus"

19 luksuznih kabina osigurava smještaj za 38 putnika.

May.13.2019