Predstavljamo jedrilicu Hallberg-Rassy 412


Nakon lijepog uspjeha manjih modela s krmenim kokpitom, u legendarnom švedskom škveru Hallberg-Rassy, poznatom prije svega po čvrstim jedrilicama sa središnjim kokpitom, odlučili su se na predstavljanje svog prvog modela s krmenim kokpitom od preko 40 stopa 

Slijedeći veliki uspjeh modela Hallberg-Rassy 371 s krmenim kokpitom, novi Hallberg-Rassy 412 istog koncepta bit će predstavljen u ljeto 2012. Jedrilicu je dizajnirao a tko drugi nego German Frers, kućni dizajner cijele Hallberg-Rassy flote, a njegovi dijagrami za predviđanje brzine pokazuju da bi 412-ica pri samo 12 čvorova pravog vjetra i kutu jedrenja od 100 stupnjeva trebala postizati čak 8.08 čvorova brzine kroz vodu.

ÄŒist raspored na palubi znači da su konopi podizača provedeni ispod palube, a za njih su predviÄ‘ena dva vinča na obodu kokpita bez ometanja velikih tikovih stolića za karte lijevo i desno od ulaza u kabinu. Ovo rješenje takoÄ‘er omogućuje postizanje za Hallberg-Rassy tipičnog načina jedrenja, tzv. „Push Button Sailing“, s opcijskim električnim i vinčevima za škote genove, bez ometanja interijera, a čak i s tradicionalnim glavnim jedrom koje se ne namata u jarbol. Ne treba posebno spominjati da je kokpit tradicionalno dobro zaštićen vjetrobranom koji se savršeno uklapa u dizajn jedrilice.

Na palubi je ni manje ni više nego sedam velikih bokaporti, a sve su ugraÄ‘ene upušteno sa staklom na razini nadgraÄ‘a ili tikove palube. Sustav za namatanje genove ima bubanj smješten ispod razine palube kako bi se dobile njezine čiste linije. Opcijski električni vinč za sidro takoÄ‘er se ugraÄ‘uje ispod palube.

Krmeni kokpit je vrlo izdašan, dug je 312 centimetara s čak 264 cm dugačkim klupama. U standardu je opremljen elegantnim tikovim stolom na stalku, a kao opcija može se ugraditi fiksan stol. Široka upravljačka konzola s kolom kormila ima mnogo mjesta za prekidače, instrumente i ploter s ekranom od čak 12 inča. Kožom obloženo kolo kormila ima promjer od velika 122 centimetra. Upravljanje je spojeno vrlo direktno za precizno voÄ‘enje jedrilice pri jedrenju. Kao opcija može se naručiti i bimini tenda.

Moderno jedrilje projektirano je za lako upravljanje i kontrolu, s većim glavnim jedrom i uz lagano preklapajuću genovu. Postoji opcija za samopreklapajući flok. Snažan natezač krmenog štraja u standardnoj je opremi. Snast ima tri unazad zakošena križa, vršne sartije hvataju se na trup na mrtvu bandu, dok se one niže hvataju bliže nadgraÄ‘u kako bi se olakšalo kretanje posade do pramca. Opcijski genaker razvija se s vrha jarbola do uvlačivog baštuna na pramcu.

Potpalublje je prostrano i svijetlo. Salon se kupa u prirodnom svjetlu zbog dvije velike stropne bokaporte, dok su na trupu četiri nemala četvrtasta prozora od kojih su dva u salonu. Takvi prozori na trupu daju dobar kontakt s okolišem kada se sjedi u salonu. Svi bočni prozori na nadgraÄ‘u mogu se otvoriti te su iste veličine kao na modelu Hallberg-Rassy 54. Kuhinja je velika, U-oblika i prilagoÄ‘ena upotrebi tijekom plovidbe. Obje sofe u salonu su duge puna dva metra. Postoji mogućnost odabira izmeÄ‘u jedne ili dvije kupaonice, s jednim ili dvjema odvojenim tuš-kabinama. Nekoliko je mogućih opcija rasporeda interijera, uključujući jednu ili dvije krmene kabine, jednu ili dvije kupaonice, kao i odabir naslonjača ili sofa u salonu.

Olovna kobilica ima težak bulb, a teži čak 4 tone. Montirana je na izbočeni središnji dio trupa za veću čvrstoću i udobnost. Kormilo je vrlo duboko s dobrim ležajevima za odličan osjećaj i kontrolu čak i u teškim uvjetima na moru. Motor je dobro odmjerene snage od 75 konja, a spremnik goriva od čak 340 litara omogućuje vrlo veliki domet krstarenja motorom. Narudžbe se već primaju, a prvi će primjerci zaploviti u ljeto 2012. Službena premijera jedrilice bit će na kućnom sajmu Hallberg-Rassy Open Houseu od 24. do 26. kolovoza 2012. godine.
Info: More Ocean d.o.o., Zagreb, tel.:             +385 98 483 854      , e-mail: info@moreocean.hr, www.moreocean.hr.


Recent Nautical News Entries

Uskoro počinje 22. Croatia Boat Show

Grad Split će od 22. do 26. travnja 2020. biti domaćin sajma koji okuplja najznačajnija imena hrvatske i svjetske nautičke elite.

February.24.2020

Pristajanje bez muke i stresa uz pomoć virtualnog odbojnika

Pristajanje u marinama gdje mjesta ima malo, a plovila puno, nije baš lagan zadatak čak i za iskusne nautičare u nekim situacijama

February.10.2020

29. zagrebački sajam nautike

Interes za izlaganje raste iz godine u godinu, a na sajmu će se predstaviti gotovo svi važniji domaći brodograditelji: Pičuljan, Grginić jahte

January.21.2020

Taiga na struju juri čak 104 km/h

Taiga na struju juri čak 104km/h.

December.16.2019