Šestero putnika Coste Concordije traži 460 milijuna dolara


 

Šestero putnika kruzera Coste Concordije, koji se nasukao prije dva tjedna u Italiji, podnijelo je u petak u Miamiju tužbu protiv američke tvrtke Carnival i njezine podružnice Costa Cruise Lines, vlasnika Concordije, zahtijevajući ukupno 460 milijuna dolara za pretrpljenu štetu.

Marc Bern, odvjetnik šestero putnika, kazao je da je tužba podnesena sudu u Miamiju, gdje se nalazi sjedište Carnivala.

Drugi odvjetnik šestero podnositelja tužbe, Mitchell Proner najavio je prošle subote da se sprema pokrenuti kolektivno kazneno gonjenje u Miamiju. MeÄ‘utim, tužba podnesena u petak nije kolektivna.

U njoj se optužuje Carnival i Costa Cruise Lines za pomorski nemar, nakon nasukavanja broda 13. siječnja nedaleko od malenog talijanskog otoka Giglija, s više od 4220 osoba na palubi. Podnositelji tužbe zahtijevaju ukupno 460 milijuna dolara.

Vlasnik Coste Concordije ponudio je svakome putniku koji je preživio havariju 11.000 eura odštete i 3.000 eura za pokriće troškova putovanja, a odštetu bi trebalo dobiti i 127 hrvatskih državljana koji zasad popunjavaju odštetne zahtjeve.

Talijanska udruga Adoc napomenula je da ponuda ne obuhvaća putnike koji su zadobili ozljede ili izgubili nekoga od svojih bližnjih u havariji broda.

S 4.229 osoba, od kojih 3.200 turista i oko tisuću članova posade, kruzer Costa Concordia je 13. siječnja udario o stijenu blizu otočića Giglija u toskanskom akvatoriju. Prema privremenim podacima 16 osoba je poginulo, a 16 se smatra nestalima. (Hina)


Recent Nautical News Entries

Uskoro počinje 22. Croatia Boat Show

Grad Split će od 22. do 26. travnja 2020. biti domaćin sajma koji okuplja najznačajnija imena hrvatske i svjetske nautičke elite.

February.24.2020

Pristajanje bez muke i stresa uz pomoć virtualnog odbojnika

Pristajanje u marinama gdje mjesta ima malo, a plovila puno, nije baš lagan zadatak čak i za iskusne nautičare u nekim situacijama

February.10.2020

29. zagrebački sajam nautike

Interes za izlaganje raste iz godine u godinu, a na sajmu će se predstaviti gotovo svi važniji domaći brodograditelji: Pičuljan, Grginić jahte

January.21.2020

Taiga na struju juri čak 104 km/h

Taiga na struju juri čak 104km/h.

December.16.2019