Sibirska zima "udara" i Dalmaciju:


2011. godina bila je jedna od najtoplijih u Hrvatskoj, ali i u svijetu od početka službenih meteoroloških mjerenja. Ista godina u Splitu je bila najsušnija ikad. Nakon tople i sušne jeseni, i zima je nastavila istim "ritmom". Prvi dio zime protekao je u znaku neobično toplog vremena uz malo dana s oborinama. Prvo jače zahlaÄ‘enje uslijedio je u drugoj dekadi aktualnog mjeseca, a trnutno traje drugi val nižih temperatura.

Zadnja dva dana temperature zraka u Zagori padaju i do -8°C, a slabog mraza mjestimično je bilo uz obalu i na otocima.

U dane vikenda uživat ćemo u suhom, djelomično sunčanom i prohladnom vremenu, uz blag porast dnevnih temperature zraka.

Suh i ugodan vikend


U subotu će biti djelomično sunčano s promjenjivom naoblakom i suho. Puhat će slaba do umjerena bura, navečer će podno Velebita malo ojačati. Na otvorenom moru Dalmacije slab levant i jugo. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju će biti od -6 do -2°C, uz obalu i na otocima od -1 do 4°C. Najviše dnevne temperature od 7 do 12°C, u zaobalju ponegdje malo niže.

U nedjelju promjenjivo s izmjenama sunčanih i oblačnih razdoblja i suho. Malo kiše past će na otvorenom moru. Puhat će umjerena bura, ponegdje na sjevernom Jadranu i jaka, podno Velebita s olujnim udarima. Na otvorenom moru Dalmacije slab do umjeren levant i jugo. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju će biti od -4 do -1°C, uz obalu i na otocima od 1 do 7°C. Najviše dnevne temperature od 7 do 13°C, na sjevernom Jadranu i zaobalju ponegdje malo niže.

Vrlo slično vrijeme nastavit će se i tijekom ponedjeljka koji će biti djelomično sunčan i suh uz buru. Ujutro i osobito navečer bit će malo hladnije pa će mraza opet biti mjestimično uz obalu.

U utorak nastavak suhog vremena uz dosta sunca, ali i povremeno više oblaka. Bura će biti umjerena, ujutro i navečer i pojačana. Bit će hladno, ujutro gotovo posvuda uz mraz. Danju od 3 do 8°C.

Ekstremna hladnoća u Europi


Od srijede sinoptička situacija u Europi poprimit će obilježja prave i jake zime. Veći dio Europe bit će pod utjecajem ogranka Sibirske anticiklone pa će u Rusiji tlak zraka dosezati visokih 1065hPa. U isto vrijeme Ligurskim morem počet će se produbljivati ciklona koja će početi djelovati vrijeme na Jadranu. 

Bit će promjenjivo oblačno sa sunčanim razdobljima. Oblačnije će biti popodne i navečer kada je malo kiše i susnježica moguće na otvorenom moru i vanjskim otocima Dalmacije. Navečer pokoja snježna pahulja može doći do obale, a u Zagori će se zadržati suho. 

U četvrtak će veći dio Europe preplaviti izrazito hladni zrak, a dio te hladnoće doći će i do Hrvatske. Nad Italijom će se i dalje zadržavati ciklona. U Dalmaciji će biti umjereno do znatno oblačno i uglavnom suho. Povremeno će biti slabog snijega, uglavnom još u noći. Ojačat će bura koja će čak i dnevne temperature u Zagori držati ispod nule, a uz obalu oko nule ili tek pokoji stupanj više.

Moguć snijeg


Trenutno prognostičke karte nisu usuglašene za razdoblje od petka na dalje, no postoji umjerena mogućnost da će u Dalmaciji stići prava zima, pa bi čak iz obalu temperature zraka mogle padati do -5°C, u Zagori i ispod -10°C. Nije isključena mogućnost snježnih oborina diljem obale i otoka.

 


Recent Nautical News Entries

Rafael Nadal kupio poljski katamaran

Rafael Nadal prodaje svoju jahtu Monte Carlo 76 dugu 23 metra za 2,6 milijuna eura.

July.23.2019

Nimbus W9 - zvijer za vikend

Nimbus W9 motorni brod godine!

July.02.2019

Jedrilica koja se puni besplatno i nimalo ne zagađuje okoliš

Jedrilica koja se puni besplatno, čuva more i nimalo ne zagađuje okoliš - zvuči savršeno?

June.03.2019

Novi Deluxe Superior brod "Nautilus"

19 luksuznih kabina osigurava smještaj za 38 putnika.

May.13.2019

U Splitu otvoren 21. Croatia Boat Show

Na splitskoj Zapadnoj obali u četvrtak je otvoren 21. međunarodni "Croatia Boat Show" koji je okupio više od 300 izlagača iz 25 zemalja svije

April.15.2019