Podvodne detonacije u Dubrovniku: Ribari krive Inu za nedostatak ribe


\"Video

RONIOCI na području Konavala i Župe dubrovačke te grada Dubrovnika već danima se bune zbog učestalih podvodnih detonacija koje se mogu čuti svakih šest do osam sekundi. Kako su nam rekli, u razgovoru za Index, u posljednje vrijeme vrlo je stresno na duže vrijeme biti ispod mora, a detonacije utječu na ribu koja je uznemirena i općenito je ima manje na dubrovačkom području.

Ina traži naftu i podzemni plin 40 milja od obale

Uvjereni su da detonacije uzrokuje Ina koja 40-ak milja od Dubrovnika provodi istraživanje o postojanju nafte i podzemnog plina. Za Inu istraživanja provode dva istraživačka broda i to \"Oceanic Challenger\" i \"Kasandra V\", a kako su nam u zagrebačkom sjedištu ovog hrvatskog naftnog giganta rekli, oni nemaju veze s učestalim detonacijama.

Zanimljivo je da je Ina imala koncesiju do 31. prosinca, no istraživanja odnosno potraga za naftom i dalje traje.

\"Imamo sve dozvole\"

\"Ina ima sve potrebne dozvole za izvoÄ‘enje snimanja 2D i 3D seizmike te su radovi počeli unutar odobrenog istražnog perioda tijekom kojeg su obavljene sve potrebne pripremne radnje i dio snimanja. Zbog odreÄ‘enih okolnosti na koje nismo mogli utjecati - pogoršanih vremenskih prilika i time uzrokovanih tehničkih problema izvoÄ‘ača radova, snimanja su se neočekivano produžila. Za navedene je radove, putem javnog natječaja koji je proveden u 2011. godini, angažirana  eminentna inozemna kompanija koja raspolaže vrhunskom tehnologijom\", kažu nam u Ini koji opovrgavaju da imaju veze s podvodnim detonacijama.

 

 

Kažu da su njihove platforme u posljednje vrijeme zabilježila seizmička gibanja u podmorju prema otoku Mljetu, no da uzrok nisu njihove platforme i istraživanje podmorja.  

 

Riječ je o zvučnom onečišÄ‡enju

\"Svrha ovih istraživanja je utvrÄ‘ivanje geoloških i strukturnih odnosa u podmorju primjenom geofizičkih metoda istraživanja 2D i 3D seizmike. Ove metode se temelje na registriranju reflektiranih seizmičkih valova od ploha koje predstavljaju granice medija različitih gustoća te nisu invazivne odnosno ne predstavljaju opasnost za okoliš i ljude. Radovi se izvode sukladno strogoj regulativi kompanije vezanoj uz zaštitu zdravlja, sigurnosti i okoliša usklaÄ‘enoj sa svjetskim protokolima i vrhunskim standardima\", kažu na kraju iz Ine. 

Kako smo istražili, na dubrovačkom području osim platformi-brodova Ine ne provode se nikakvi radovi koji bi mogli prouzročiti nešto slično. U dubrovačkom Institutu za more i priobalje kažu nam da su zaprimili primjedbe ronioca i ribara o detonacijama, no kažu da do sada nisu temeljito ispitali ovaj slučaj. Za sada, takoÄ‘er, ne mogu povezati manjak ribe s detonacijama no slažu se kako se radi o zvučnom onečišÄ‡enju.

Institut nije obaviješten o istraživanjima
\"Institut je ustanova koja kontinuirano i u vrlo kratkim razmacima uzorkuje u južnom Jadranu živi svijet, te bi bilo dobro da ga se službeno obavijesti o tim aktivnostima\", kaže nam Nenad Jasprica čelnik Instituta za more i priobalje kazavši kako oni nisu bili obaviješteni o ispitivanjima. Dodaje i kako nije zapravo siguran je li za takva istraživanja potrebno ishoditi dozvole, temeljene na mišljenju biologa.

No ipak Institut bi trebao biti informiran na kojoj se dubini i točnoj poziciji u južnom Jadranu takva istraživanja provode, kolika je istraživačka ploha, kao i metode koje upotrebljavaju.


Recent Nautical News Entries

Pristajanje bez muke i stresa uz pomoć virtualnog odbojnika

Pristajanje u marinama gdje mjesta ima malo, a plovila puno, nije baš lagan zadatak čak i za iskusne nautičare u nekim situacijama

February.10.2020

29. zagrebački sajam nautike

Interes za izlaganje raste iz godine u godinu, a na sajmu će se predstaviti gotovo svi važniji domaći brodograditelji: Pičuljan, Grginić jahte

January.21.2020

Taiga na struju juri čak 104 km/h

Taiga na struju juri čak 104km/h.

December.16.2019

S Otvorenim morem besplatno na nautički sajam

Najveći nautički sajam u ovom dijelu Europe - Biograd Boat Show - i ove godine obara rekorde. Organizatori iz tvrtke Ilirija najavljuju 400 izlagač

October.18.2019