USS Abraham Lincoln uplovio u Perzijski zaljev


\"\"

 Američki nosač zrakoplova USS Abraham Lincoln u nedjelju je bez incidenata prošao kroz Hormuški tjesnac i uplovio u Perzijski zaljev, dan nakon što je Iran povukao svoju prijetnju da će poduzeti akciju ako se američki nosač vrati u taj strateški pomorski prolaz, izvijestile su agencije.

Nosač USS Abraham Lincoln dovršio je \"redovit i rutinski\" prolazak kroz Hormuški tjesnac, ključnu rutu za izvoz nafte iz regije, \"kao što je prethodno planirano i bez incidenata\", izjavila je poručnica Rebecca Rebarich, glasnogovornica američke Pete flote, stacionirane u Bahreinu.

Lincoln, s pratećom borbenom skupinom brodova, prvi je američki nosač koji je ušao u Perzijski zaljev od kraja prosinca u okviru redovite rotacije kojom je zamijenio nosač USS John Stennis.

Odlazak Stennisa nagnao je zapovjednika iranske vojske Atolaha Salehija da zaprijeti akcijom ako se američki nosač ponovo vrati u Zaljev. \"Ja preporučam i ističem da se američki nosač ne treba vraćati u Perzijski zaljev...a mi nemamo naviku upozoravati više nego jedan puta\", kazao je tada Salehi, na što je uslijedilo zaoštravanje retorike izmeÄ‘u dviju strana i uzdrmana su naftna tržišta, s rastom izgleda za vojni sukob Irana i SAD-a.

Iran je zaprijetio da će zatvoriti Hormuški tjesnac, kojim prolazi oko petina svjetske nafte što se prevozi tankerima, dok je Washington uzvratio da bi takav potez tražio američki odgovor.

Iran je u subotu odustao od svojih prijetnji, kada je zamjenik zapovjednika Revolucionarne garde Hosein Salami izjavio agenciji IRNA da je povratak američkih ratnih brodova u Zaljev rutinski i da ne predstavlja povećanje stalne vojne prisutnosti SAD-a u regiji.

\"Američki ratni brodovi i vojska su u Perzijskom zaljevu i na Bliskom istoku mnogo godina i njihovu odluku da upute nove brodove treba tumačiti kao dio njihove stalne prisutnosti\", rekao je Salami.

Dužnosnici Pentagona odbili su izravno komentirati izjavu Salamija, ali su ponovili da nastavak vojnog prisustva SAD-a u regiji odražava ozbiljnost s kojom Washington uzima sigurnosne obveze prema partnerskim zemljama u regiji i osiguranje slobodnog toka međunarodne trgovine.

Američki ministar obrane Leon Panetta izjavio je u nedjelju da nosač USS Enterprise kreće u regiju Perzijskog zaljeva, te da će proći kroz Hormuški tjesnac u izravnoj poruci Teheranu, koji je ranije prijetio njegovim zatvaranjem.

\"To je upravo ono za što ovaj nosač postoji\", rekao je Panetta. \"To je razlog da zadržavamo prisutnost na Bliskom istoku ... Želimo da znaju da smo u potpunosti spremni rješavati bilo kakvu situaciju i kako im je bolje da se s nama pokušaju nositi kroz diplomaciju\", dodao je Panetta, govoreći pred oko 1.700 mornara na palubi tog najstarijeg američkog nosača.

Ministar obrane posjetio je Enterprise dok se nalazio na vježbi oko 100 nautičkih milja ispred obale Georgije.


Recent Nautical News Entries

Pogledajte ultra-brzu jedrilicu iz ACI-jevog projekta od dva milijuna eura

Nautički sajam u Genovi s tisuću je izlagača i brodova iz cijelog svijeta idealna pozornica za predstavljanje najvažnijih&n

September.23.2019

Rafael Nadal kupio poljski katamaran

Rafael Nadal prodaje svoju jahtu Monte Carlo 76 dugu 23 metra za 2,6 milijuna eura.

July.23.2019

Nimbus W9 - zvijer za vikend

Nimbus W9 motorni brod godine!

July.02.2019

Jedrilica koja se puni besplatno i nimalo ne zagađuje okoliš

Jedrilica koja se puni besplatno, čuva more i nimalo ne zagađuje okoliš - zvuči savršeno?

June.03.2019

Novi Deluxe Superior brod "Nautilus"

19 luksuznih kabina osigurava smještaj za 38 putnika.

May.13.2019