NASA: 2011. deveta najtoplija godina u povijesti


Prosječna globalna temperatura zabilježena prošle godine deveta je najviša u povijesti modernih meteoroloških mjerenja, čime je nastavljen trend globalnog zatopljenja prema kojemu je devet od deset najtoplijih godina zabilježeno nakon 2000. godine, objavila je u četvrtak NASA.

Prosječna temperatura površine Zemlje prošle je godine bila 0,51 stupanj Celzijusa viša od prosjeka za sredinu 20. stoljeća, objavio je NASA-in Institut za svemirske studije Goddard, koji obavlja mjerenja od 1880. godine.

Prvih jedanaest godina 21. stoljeća bilo je znatno toplije od prosjeka za sredinu ili kraj prošlog stoljeća, rekao je direktor instituta James Hansen. Jedina godina iz 20. stoljeća koja se nalazi meÄ‘u deset najtoplijih je 1998. godina.

U NASA-inoj izjavi navodi se da su sadašnje visoke temperature uglavnom posljedica sve većih koncentracija stakleničkih plinova u atmosferi, osobito ugljikova dioksida.

Ugljikov dioksid emitira se raznim ljudskim aktivnostima, od proizvodnje struje u termoelektranama na ugljen, do vožnje automobila pogonjenih motorima na fosilna goriva.

Sadašnje razine ugljikova dioksida u atmosferi premašile su 390 dijelova na milijun (ppm), u usporedbi s 285 ppm 1880. i 315 ppm 1960. godine.


Recent Nautical News Entries

Pristajanje bez muke i stresa uz pomoć virtualnog odbojnika

Pristajanje u marinama gdje mjesta ima malo, a plovila puno, nije baš lagan zadatak čak i za iskusne nautičare u nekim situacijama

February.10.2020

29. zagrebački sajam nautike

Interes za izlaganje raste iz godine u godinu, a na sajmu će se predstaviti gotovo svi važniji domaći brodograditelji: Pičuljan, Grginić jahte

January.21.2020

Taiga na struju juri čak 104 km/h

Taiga na struju juri čak 104km/h.

December.16.2019

S Otvorenim morem besplatno na nautički sajam

Najveći nautički sajam u ovom dijelu Europe - Biograd Boat Show - i ove godine obara rekorde. Organizatori iz tvrtke Ilirija najavljuju 400 izlagač

October.18.2019