Kruzer počeo kliziti, potraga za nestalima opet obustavljena


Kruzer počeo kliziti, potraga za nestalima opet obustavljena


Talijanske spasilačke ekipe obustavile su danas potragu za nestalima na brodu Costi Concordiji pošto je nasukana olupina ponovo počela kliziti, rekao je glasnogovornik spasilaca Luca Cari, a prenijela je agencija Reuters.

 
Ronioci pretražuju potopljeni dio kruzera Costa Concordia

Cari je rekao da će spasioci održati kratak sastanak kako bi procijenili stanje i razgovarali o idućim koracima. Dodao je da ne može reći koliko se brod pomaknuo. More oko otoka Giglije, gdje se brod nasukao prije tjedan dana, bilo je u petak uzburkano, a vremenske prognoze najavljuju pogoršanje tijekom dana.

Kompanija Carnival Corp. u čijem je vlasništvu i 'Costa Cruisers' najavila je izmjenu sigurnosnih propisa na svojim kruzerima kako se ovakve nesreće više ne bi dogodile.

Ronioci su prije obustave potrage pretraživali potopljeni dio nasukanog talijanskog kruzera Costa Concordia. Na snimci, koju je objavila talijanska policija, može se vidjeti kako ronioci baterijama osvijetljavaju mračno područje potopljenog dijela nasukanog kruzera kraj otoka Giglio.

>> Kapetan u vrijeme nesreće zavodio misterioznu plavušu

Prikazano je sidro kruzera, veliko zvono s palube i donji dio broda. Spasioci su se tijekom potrage za nestalima koristili manjim eksplozijama kako bi si probili put. Prema službenim izvorima potraga će trajati 'koliko god će biti potrebno'.

No, ronioci vode bitku s vremenom jer se očekuje pogoršanje vremenskih uvjeta, a ekipe se pripremaju na na ispumpavanje goriva kako bi se spriječila ekološka katastrofa, javlja Reuters. Od nasukavanja 114.500 tona teškog kruzera prošlo je tjedan dana, a nade za još preživjelih imaju samo oni najoptimistični. Na kruzeru je u vrijeme nesreće bilo 4.200 ljudi i članova posade, poginulo je njih 11, a nestalima se smatraju 24 osobe. (Hina/ A.E.)

Potopljeno zvono s kruzera Costa Concordia (Foto: Reuters)

Potopljeno zvono s kruzera Costa Concordia (Foto: Reuters)


Recent Nautical News Entries

Uskoro počinje 22. Croatia Boat Show

Grad Split će od 22. do 26. travnja 2020. biti domaćin sajma koji okuplja najznačajnija imena hrvatske i svjetske nautičke elite.

February.24.2020

Pristajanje bez muke i stresa uz pomoć virtualnog odbojnika

Pristajanje u marinama gdje mjesta ima malo, a plovila puno, nije baš lagan zadatak čak i za iskusne nautičare u nekim situacijama

February.10.2020

29. zagrebački sajam nautike

Interes za izlaganje raste iz godine u godinu, a na sajmu će se predstaviti gotovo svi važniji domaći brodograditelji: Pičuljan, Grginić jahte

January.21.2020

Taiga na struju juri čak 104 km/h

Taiga na struju juri čak 104km/h.

December.16.2019