Kruzer počeo kliziti, potraga za nestalima opet obustavljena


Kruzer počeo kliziti, potraga za nestalima opet obustavljena


Talijanske spasilačke ekipe obustavile su danas potragu za nestalima na brodu Costi Concordiji pošto je nasukana olupina ponovo počela kliziti, rekao je glasnogovornik spasilaca Luca Cari, a prenijela je agencija Reuters.

 
Ronioci pretražuju potopljeni dio kruzera Costa Concordia

Cari je rekao da će spasioci održati kratak sastanak kako bi procijenili stanje i razgovarali o idućim koracima. Dodao je da ne može reći koliko se brod pomaknuo. More oko otoka Giglije, gdje se brod nasukao prije tjedan dana, bilo je u petak uzburkano, a vremenske prognoze najavljuju pogoršanje tijekom dana.

Kompanija Carnival Corp. u čijem je vlasništvu i 'Costa Cruisers' najavila je izmjenu sigurnosnih propisa na svojim kruzerima kako se ovakve nesreće više ne bi dogodile.

Ronioci su prije obustave potrage pretraživali potopljeni dio nasukanog talijanskog kruzera Costa Concordia. Na snimci, koju je objavila talijanska policija, može se vidjeti kako ronioci baterijama osvijetljavaju mračno područje potopljenog dijela nasukanog kruzera kraj otoka Giglio.

>> Kapetan u vrijeme nesreće zavodio misterioznu plavušu

Prikazano je sidro kruzera, veliko zvono s palube i donji dio broda. Spasioci su se tijekom potrage za nestalima koristili manjim eksplozijama kako bi si probili put. Prema službenim izvorima potraga će trajati 'koliko god će biti potrebno'.

No, ronioci vode bitku s vremenom jer se očekuje pogoršanje vremenskih uvjeta, a ekipe se pripremaju na na ispumpavanje goriva kako bi se spriječila ekološka katastrofa, javlja Reuters. Od nasukavanja 114.500 tona teškog kruzera prošlo je tjedan dana, a nade za još preživjelih imaju samo oni najoptimistični. Na kruzeru je u vrijeme nesreće bilo 4.200 ljudi i članova posade, poginulo je njih 11, a nestalima se smatraju 24 osobe. (Hina/ A.E.)

Potopljeno zvono s kruzera Costa Concordia (Foto: Reuters)

Potopljeno zvono s kruzera Costa Concordia (Foto: Reuters)


Recent Nautical News Entries

Rafael Nadal kupio poljski katamaran

Rafael Nadal prodaje svoju jahtu Monte Carlo 76 dugu 23 metra za 2,6 milijuna eura.

July.23.2019

Nimbus W9 - zvijer za vikend

Nimbus W9 motorni brod godine!

July.02.2019

Jedrilica koja se puni besplatno i nimalo ne zagađuje okoliš

Jedrilica koja se puni besplatno, čuva more i nimalo ne zagađuje okoliš - zvuči savršeno?

June.03.2019

Novi Deluxe Superior brod "Nautilus"

19 luksuznih kabina osigurava smještaj za 38 putnika.

May.13.2019

U Splitu otvoren 21. Croatia Boat Show

Na splitskoj Zapadnoj obali u četvrtak je otvoren 21. međunarodni "Croatia Boat Show" koji je okupio više od 300 izlagača iz 25 zemalja svije

April.15.2019