Senzacija s Pelješca obišla svijet: Najstarija astrološka tablica na svijetu!


O nedavnom otkriću na poluotoku Pelješcu - pronalasku jedne od najstarijih astroloških tablica poznatih znanosti - opširno izvještavaju mediji od Amerike preko Velike Britanije do Rusije i Albanije.

Nakon što su dr. Stašo Forenbaher i dr. Alexander Jones objavili rad u Journal for the History of Astronomy, veliku pozornost ovoj vijesti posvetili su siteovi s vijestima o znanosti (američki LiveScience), tiražni tabloidi (britanski Daily Mail) i renomirani informativni portali poput ruskog Gazeta.ru.

Riječ je o rezultatima višegodišnjeg istraživanja u pećini Spila kod mjesta Nakovana, gdje je ekipa znanstvenika predvoÄ‘ena dr. Forenbaherom istraživala nalazište ilirske civilizacije. Pećina je bila začepljena oko dva tisućljeća: pretpostavlja se da su to učinili rimski vojnici u ratu protiv ilirskih pobunjenika, piše tportal.

Posebno zanimanje šire javnosti izazvalo je 30-ak komadića bjelokosti na koji tvore necjeloviti mozaik astrološke tablice. Analiza radioaktivnim ugljikom pokazala je da je slon od čije je kosti izraÄ‘en predmet živio prije 2.200 godina. Znanstvenicima nije poznat primjerak ovakvog predmeta koji bi bio stariji. Kažu da je tablica služila za predviÄ‘anje sudbine po datumu roÄ‘enja.

Zasad nisu dane teorije kako se tablica našla u pelješkoj pećini, a pretpostavlja se da je mogla biti donesena i iz neke druge kulture (možda pljačkom). Astrologija se počela razvijati u prvom tisućljeću prije Krista u Babilonu, nakon čega se proširila sve do istočnog Sredozemlja.

Prema nekim teorijama, nalazište Spila moglo bi kriti ilirsko svetište, o čemu svjedoče i falički stalaktiti unutar špilje.


Recent Nautical News Entries

Uskoro počinje 22. Croatia Boat Show

Grad Split će od 22. do 26. travnja 2020. biti domaćin sajma koji okuplja najznačajnija imena hrvatske i svjetske nautičke elite.

February.24.2020

Pristajanje bez muke i stresa uz pomoć virtualnog odbojnika

Pristajanje u marinama gdje mjesta ima malo, a plovila puno, nije baš lagan zadatak čak i za iskusne nautičare u nekim situacijama

February.10.2020

29. zagrebački sajam nautike

Interes za izlaganje raste iz godine u godinu, a na sajmu će se predstaviti gotovo svi važniji domaći brodograditelji: Pičuljan, Grginić jahte

January.21.2020

Taiga na struju juri čak 104 km/h

Taiga na struju juri čak 104km/h.

December.16.2019