Spašeni Hrvat iz divljeg mora: Teška vrata odsjekla su mi prst


Josip (55) ozlijedio se na radu. Udar vjetra zalupio mu je teška brodska vrata na ruku. Obalna straža SAD-a uspjela ga je spasiti odupirući se jakom olujnom vjetru.

Bilo je nevrijeme i uhvatio sam se za okvir vrata, a vrata su se od jakog udara vjetra otkvačila. U trenutku su me poklopila. To je strašno, kao udarac mačem. Odsjeklo mi je na lijevoj ruci prstenjak, a natuklo srednjak i mali prst, opisao nam je pomorac Josip Grubeša (55) iz Vinkovaca. Ovaj otac dvoje djece u petak je bio na Atlantskom oceanu, nedaleko od obale SAD-a. Tanker pun soka od naranče, na kojem je radio kao drugi časnik stroja, bio je na udaru snažnog vjetra i valova visokih od osam do devet i pol metara, piše 24sata.

- Zamotali su mi ruku i zaustavili krvarenje, a odrezani prst držali smo na ledu. Čekali smo helikopter obalne straže - kaže Josip.

Helikopter nije mogao sletjeti na brod zbog oluje koja je tutnjala, pa se na palubu spustio spasilac i pripremio Josipa da ga u košari podignu u lebdeći helikopter. Opasni manevar je uspio i pomorca su hitno prebacili u bolnicu u Norfolku.

- Odrezani prst bio je previše uništen, liječnici ga nisu mogli prišiti. Morali su amputirati zdrobljene komade - objašnjava Grubeša. 

Njegova tvrtka pobrinula se za hotel i prijevoz do Zagreba. Sad se odmara u Vinkovcima. Ovaj pomorac s 12 godina iskustva kaže da će nastaviti raditi na brodu.

 


Recent Nautical News Entries

Rafael Nadal kupio poljski katamaran

Rafael Nadal prodaje svoju jahtu Monte Carlo 76 dugu 23 metra za 2,6 milijuna eura.

July.23.2019

Nimbus W9 - zvijer za vikend

Nimbus W9 motorni brod godine!

July.02.2019

Jedrilica koja se puni besplatno i nimalo ne zagađuje okoliš

Jedrilica koja se puni besplatno, čuva more i nimalo ne zagađuje okoliš - zvuči savršeno?

June.03.2019

Novi Deluxe Superior brod "Nautilus"

19 luksuznih kabina osigurava smještaj za 38 putnika.

May.13.2019

U Splitu otvoren 21. Croatia Boat Show

Na splitskoj Zapadnoj obali u četvrtak je otvoren 21. međunarodni "Croatia Boat Show" koji je okupio više od 300 izlagača iz 25 zemalja svije

April.15.2019