Spašeni Hrvat iz divljeg mora: Teška vrata odsjekla su mi prst


Josip (55) ozlijedio se na radu. Udar vjetra zalupio mu je teška brodska vrata na ruku. Obalna straža SAD-a uspjela ga je spasiti odupirući se jakom olujnom vjetru.

Bilo je nevrijeme i uhvatio sam se za okvir vrata, a vrata su se od jakog udara vjetra otkvačila. U trenutku su me poklopila. To je strašno, kao udarac mačem. Odsjeklo mi je na lijevoj ruci prstenjak, a natuklo srednjak i mali prst, opisao nam je pomorac Josip Grubeša (55) iz Vinkovaca. Ovaj otac dvoje djece u petak je bio na Atlantskom oceanu, nedaleko od obale SAD-a. Tanker pun soka od naranče, na kojem je radio kao drugi časnik stroja, bio je na udaru snažnog vjetra i valova visokih od osam do devet i pol metara, piše 24sata.

- Zamotali su mi ruku i zaustavili krvarenje, a odrezani prst držali smo na ledu. Čekali smo helikopter obalne straže - kaže Josip.

Helikopter nije mogao sletjeti na brod zbog oluje koja je tutnjala, pa se na palubu spustio spasilac i pripremio Josipa da ga u košari podignu u lebdeći helikopter. Opasni manevar je uspio i pomorca su hitno prebacili u bolnicu u Norfolku.

- Odrezani prst bio je previše uništen, liječnici ga nisu mogli prišiti. Morali su amputirati zdrobljene komade - objašnjava Grubeša. 

Njegova tvrtka pobrinula se za hotel i prijevoz do Zagreba. Sad se odmara u Vinkovcima. Ovaj pomorac s 12 godina iskustva kaže da će nastaviti raditi na brodu.

 


Recent Nautical News Entries

Uskoro počinje 22. Croatia Boat Show

Grad Split će od 22. do 26. travnja 2020. biti domaćin sajma koji okuplja najznačajnija imena hrvatske i svjetske nautičke elite.

February.24.2020

Pristajanje bez muke i stresa uz pomoć virtualnog odbojnika

Pristajanje u marinama gdje mjesta ima malo, a plovila puno, nije baš lagan zadatak čak i za iskusne nautičare u nekim situacijama

February.10.2020

29. zagrebački sajam nautike

Interes za izlaganje raste iz godine u godinu, a na sajmu će se predstaviti gotovo svi važniji domaći brodograditelji: Pičuljan, Grginić jahte

January.21.2020

Taiga na struju juri čak 104 km/h

Taiga na struju juri čak 104km/h.

December.16.2019