Preživjela nasukavanje Coste Concordije, a njezina baka havariju Titanica!


Valentina Capuano (30) jedna je od preživjelih putnica s kruzera Coste Concordije koji se u petak nasukao blizu talijanskog otočića Giglija, no njezina se priča razlikuje od ostalih.

Njena je baka Maria u noći 14. travnja 1912. preživjela potonuće Titanica.

- Bilo je strašno, kao da se ista priča ponavlja, bila sam uistinu prestravljena, ispričala je mlada žena rodom iz Napulja za list Repubblica.

Njezina 'nona' Maria često joj je pričala o svojem strašnom iskustvu koje je doživjela kao putnica na Titaniku.

- Još uvijek sam vrlo potresena, preživjela sam, ali me cijela priča zapravo još uvijek jako muči, povremeno imam tahikardiju i vrlo sam uznemirena i tjeskobna, rekla je Valentina.

Na Costi Concordiji su također bili njezin zaručnik, njezin brat te bratova djevojka.

Nasukavanje Coste Concordije dogodilo se gotovo stoljeće nakon tragedije britanskoga parobroda Titanica u čijem je potonuću smrtno stradalo oko 1500 putnika.

Valentina i članovi njezine obitelji bili su među 3200 putnika koliko ih je na turističkom putovanju po Mediteranu bilo na tom brodu. Na Costi Concordiji bilo je i oko tisuću članova posade.

Talijanske vlasti su u srijedu ujutro izvijestile kako su prekinuli potragu za nestalima s prevrnutog kruzera Costa Concordia, jer se brod počeo pomicati. Iako se brod pomaknuo samo nekoliko centimetara, to je bilo dovoljno da vlasti prekinu potragu, zbog sigurnosti ronioca.

Nije još poznato hoće li i kada spasioci ponovno krenuti u potragu za nestalima.

Kapetan: Znao sam za hridi, ali ovaj put sam zakasnio

Kapetan Francesco Schettino (52), u ovom času vjerojatno najprezreniji čovjek u Italiji, pušten je iz zatvora u kućni pritvor. Tu odluku sutkinje za prethodnu istragu u Sudištu u Grossetu Valerije Montesarchio glavni tužilac u istom mjestu, Francesco Verusio, dočekao je “s nerazumijevanjem”.

Tužilac je Schettina strpao iza rešetaka bojeći se da će utjecati na svjedoke i dokaze i da bi mogao uteći u inozemstvo (i treći mogući razlog - da će ponoviti nedjelo - formalno još postoji, jer ga brodovlasnik još nije razriješio prava zapovijedanja).

Sutkinja smatra da je u pogledu dokaza Schettino već priznao ono ključno: da je bio na zapovjedničkom mostu i zapovijedao kad je “Costu Concordiju”, brod pod svojim zapovjedništvom, naveo na siku na kojoj se rasporio dobrih 70 metara duž trupa.

Dovoljno je dokaza da je taj suludi manevar bio planiran: Patrizia Tievoli, sestra šefa sale na brodu Antonella Tievolija, jedinog člana posade s Isole del Giglio, nekoliko minuta ranije najavila je na svom portretu na Facebooku da će “Concordia proći blizu blizu” dijela obale na kojemu je njihova kuća, a ustanovljeno je da je Schettino nekoliko minuta ranije dao isključiti signal koji satelitu u svakom trenutku javlja preciznu poziciju broda, s namjerom da skretanje s rute i približavanje obali ne bude primijećeno.

Tvrdili su nam, usput da se sjetimo, da ribarice ne mogu isključiti taj signal i da se tako uvijek može precizno ustanoviti kada je neka od njih uplovila u tuđe teritorijalno more. Ne mogu ribarice, a mogu putničke grdosije?

Lučka kapetanija u Livornu objavila je na Internetu sav snimak razgovorâ sa Schettinom prvo zabrinutoga a onda razjarenoga kapetana fregate Gregorija De Falca(46), dežurnog časnika u operativnoj sali, u kojemu je razvidno da je zapovjednik utekao s broda meÄ‘u prvima, nekoliko sati prije evakuacije zadnjih preživjelih putnika, a to je Schettino potvrdio i pred sucem, rekavši da je “pao na čamac za spašavanje”, koji da je ostao “zataknut”, dakle ni u moru, ni na brodu.

Prema tome, zaključila je istražna sutkinja, Schettino je priznao ključne elemente svih triju inkriminacija zbog kojih mu prijeti do 15 godina zatvora: brodolom, višestruko nehatno ubojstvo i napuštanje broda prije evakuacije putnika. Brod je napustio, ali nije bježao, dakle ne vjeruje da će uteći, obrazložila je sutkinja.

Schettino je u iskazu pred sutkinjom priznao da je htio uputiti pozdrav (takozvani “inchino”, tj. naklon) otoku s kojega je njegov šef sale i na kojemu je živio i njegov prethodni zapovjednik Mario Palumbo. Priznao je da je stajao pored kormilara i davao nalog, da je isti manevar poduzeo i nekoliko puta ranije, da je znao za hridi, da je naredio zaokret udesno pred njima, ali da je zakasnio, “pa je brod krmenim dijelom zahvatio siku koja ga je zaparala”.

 

Uhićeni kapetan

 

Dakle, taj riskantan manevar (“Costa Concordia” je hrid zahvatila na 96 do 98 metara od obale na dubini od samo osam metara) već je prije poduziman. “Zato sam se osjećao sigurnim”, priznao je zapovjednik.

Pomorska vlast za to nije znala, očito, inače ne bi bilo potrebe da se isključuje ureÄ‘aj za satelitsko lociranje. Dakle - postojala je svijest da se tako ugrožava zakonski zadan okvir sigurnosti plovidbe i putnika. Za to je, meÄ‘utim, znala brodovlasnička tvrtka Costa Crociere, u Carnivalovu vlasništvu. Prvo, apsolutno je nevjerojatno da pored 1100 članova posade (i još većeg broja putnika, do 3700 po putovanju) do brodovlasnika ne dopru podaci o takvoj cirkuskoj bravuri.

Drugo, službeni blog tvrtke Costa Crociere još se i hvalio kako je isti brod, “Costa Concordia”, pod istim zapovjednikom, kapetanom Schettinom, istovrsnim “inchinom” odao počast odnosno - kako su zapisali - “priredio feštu” otoku Procidi. Dolazak broda najavljen je sa deset hitaca iz mužara, na što je brod odgovorio trokratnim tuljenjem sirene. Turisti na otoku su puhali u vuvuzele, nautičari s Procide su došli jedrilicama i gliserima do grdosije, a snimak je stavljen na YouTube, i sve tako veselo.

Sada toga nema na blogu, ali ostalo je u memoriji Interneta i može se naći.

Prema tome, veoma lažno i neiskreno zvuči zgražanje glavnog menedžera Coste Crociere Pierluigija Foschija, koji se na konferenciji za novinare pravio da o toj praksi ne zna ama baš ništa. Očito je kompaniji odgovarao i taj tip publiciteta.

Ako od zapovjednika to nije naručivala, bjelodano je da ih je poticala i preko svoga službenog bloga. I tako je krčag išao na vodu dok se nije razbio - a onda je kompanija oprala ruke u moru na čijem su dnu žrtve te neviÄ‘ene lakomislenosti.


Recent Nautical News Entries

Uskoro počinje 22. Croatia Boat Show

Grad Split će od 22. do 26. travnja 2020. biti domaćin sajma koji okuplja najznačajnija imena hrvatske i svjetske nautičke elite.

February.24.2020

Pristajanje bez muke i stresa uz pomoć virtualnog odbojnika

Pristajanje u marinama gdje mjesta ima malo, a plovila puno, nije baš lagan zadatak čak i za iskusne nautičare u nekim situacijama

February.10.2020

29. zagrebački sajam nautike

Interes za izlaganje raste iz godine u godinu, a na sajmu će se predstaviti gotovo svi važniji domaći brodograditelji: Pičuljan, Grginić jahte

January.21.2020

Taiga na struju juri čak 104 km/h

Taiga na struju juri čak 104km/h.

December.16.2019