Pogledajte dramatično spašavanje hrvatskog pomorca američke Obalne straže


Američka Obalna straža evakuirala je jednog ozlijeđenog hrvatskog pomorca s broda na Atlantiku, 200 nautičkih milja ispred obale Sjeverne Karoline.

 
Spašavanje hrvatskog pomorca (Screenshot: wnct.com)


Obalna straža je hrvatskog pomorca prebacila u bolnicu u Norfolku gdje mu je ukazana pomoć, izvijestila je u srijedu lokalna TV postaja 13WVEC, podružnica ABC News-a.
 
 
Unatoč snažnom vjetru i valovima od osam metara, helikopter Obalne straže uspio je spustiti košaru i spasioca na palubu tankera Orange Wave, te evakuirati 55-godišnjeg hrvatskog pomorca kojem je bio odsječen dio prsta, izvijestila je postaja 13WVEC ne navodeći ime hrvatskog pomorca.


Na web stranici TV postaje objavljena je i video snimka operacije spašavanja koja je izvedena u petak. Posada broda Orange Wave, koji je s tovarom narandžinog soka plovio iz Brazila u New York, zatražila je pomoć kada je hrvatski pomorac doživio ozljedu na radu, a iz Elizabeth Citya su prema brodu krenule dvije letjelice Obalne straže.

Spuštali košaru s 50 metara zbog lošeg vremena

Zbog lošeg vremena helikopter je operaciju izveo lebdeći visoko iznad broda. 'Spuštali smo košaru s 50 metara kako bi kompenzirali valove od osam metara i visoko nadgraÄ‘e broda ispod nas', rekao je dočasnik Ian Kesterson, mehaničar leta na helikopteru Jayhawk.

Spasioc-plivač Obalne straže pomogao je ukrcati pomorca u košaru spuštenu iz helikoptera, te kod njegova podizanja u letjelicu. Tanker za voćne sokove Orange Wave, nosivosti 16.700 tona, duljine 157 metara, izgraÄ‘en je 1993. godine a plovi pod liberijskom zastavom. Trenutačno je usidren u Newarku, u saveznoj državi New Jersey. (Hina)


Recent Nautical News Entries

Nimbus W9 - zvijer za vikend

Nimbus W9 motorni brod godine!

July.02.2019

Jedrilica koja se puni besplatno i nimalo ne zagađuje okoliš

Jedrilica koja se puni besplatno, čuva more i nimalo ne zagađuje okoliš - zvuči savršeno?

June.03.2019

Novi Deluxe Superior brod "Nautilus"

19 luksuznih kabina osigurava smještaj za 38 putnika.

May.13.2019

U Splitu otvoren 21. Croatia Boat Show

Na splitskoj Zapadnoj obali u četvrtak je otvoren 21. međunarodni "Croatia Boat Show" koji je okupio više od 300 izlagača iz 25 zemalja svije

April.15.2019

Danas počinje međunarodni nautički sajam Croatia Boat Show u Splitu

Izuzetna nam je čast najaviti 21. CROATIA BOAT SHOW, koji pocinje danas na Zapadnoj obali u Splitu.

April.11.2019