Pogledajte dramatično spašavanje hrvatskog pomorca američke Obalne straže


Američka Obalna straža evakuirala je jednog ozlijeđenog hrvatskog pomorca s broda na Atlantiku, 200 nautičkih milja ispred obale Sjeverne Karoline.

 
Spašavanje hrvatskog pomorca (Screenshot: wnct.com)


Obalna straža je hrvatskog pomorca prebacila u bolnicu u Norfolku gdje mu je ukazana pomoć, izvijestila je u srijedu lokalna TV postaja 13WVEC, podružnica ABC News-a.
 
 
Unatoč snažnom vjetru i valovima od osam metara, helikopter Obalne straže uspio je spustiti košaru i spasioca na palubu tankera Orange Wave, te evakuirati 55-godišnjeg hrvatskog pomorca kojem je bio odsječen dio prsta, izvijestila je postaja 13WVEC ne navodeći ime hrvatskog pomorca.


Na web stranici TV postaje objavljena je i video snimka operacije spašavanja koja je izvedena u petak. Posada broda Orange Wave, koji je s tovarom narandžinog soka plovio iz Brazila u New York, zatražila je pomoć kada je hrvatski pomorac doživio ozljedu na radu, a iz Elizabeth Citya su prema brodu krenule dvije letjelice Obalne straže.

Spuštali košaru s 50 metara zbog lošeg vremena

Zbog lošeg vremena helikopter je operaciju izveo lebdeći visoko iznad broda. 'Spuštali smo košaru s 50 metara kako bi kompenzirali valove od osam metara i visoko nadgraÄ‘e broda ispod nas', rekao je dočasnik Ian Kesterson, mehaničar leta na helikopteru Jayhawk.

Spasioc-plivač Obalne straže pomogao je ukrcati pomorca u košaru spuštenu iz helikoptera, te kod njegova podizanja u letjelicu. Tanker za voćne sokove Orange Wave, nosivosti 16.700 tona, duljine 157 metara, izgraÄ‘en je 1993. godine a plovi pod liberijskom zastavom. Trenutačno je usidren u Newarku, u saveznoj državi New Jersey. (Hina)


Recent Nautical News Entries

Rafael Nadal kupio poljski katamaran

Rafael Nadal prodaje svoju jahtu Monte Carlo 76 dugu 23 metra za 2,6 milijuna eura.

July.23.2019

Nimbus W9 - zvijer za vikend

Nimbus W9 motorni brod godine!

July.02.2019

Jedrilica koja se puni besplatno i nimalo ne zagađuje okoliš

Jedrilica koja se puni besplatno, čuva more i nimalo ne zagađuje okoliš - zvuči savršeno?

June.03.2019

Novi Deluxe Superior brod "Nautilus"

19 luksuznih kabina osigurava smještaj za 38 putnika.

May.13.2019

U Splitu otvoren 21. Croatia Boat Show

Na splitskoj Zapadnoj obali u četvrtak je otvoren 21. međunarodni "Croatia Boat Show" koji je okupio više od 300 izlagača iz 25 zemalja svije

April.15.2019