Godišnji odmor: putovanje planira polovica Hrvata


Najviše putuju mladi, neoženjene osobe i stanovnici velikih gradskih sredina s visokim obrazovanjem. No, 10% graÄ‘ana planira, a na kraju odustane od puta.

Godišnji odmor: putovanje planira polovica Hrvata

Hrvatski su graÄ‘ani prošle godine na godišnji odmor izvan mjesta stalnog boravka išli manje nego što su željeli, odnosno planirali. Tako10% graÄ‘ana nije otišlo na planirani godišnji odmor, pokazuju rezultati istraživanja GfK.

Broj graÄ‘ana koji planiraju putovanje tijekom odmora ostao je na istoj razini kao i prošle godine - oko 52 posto onih planira odlazak na odmor dok čak oko 48 posto graÄ‘ana ostaje od kuće.

Tko uopće odlazi na godišnji odmor van mjesta prebivališta?  Visoko obrazovanje, stanovanje u većem gradu i mlaÄ‘a životna dob najviše utječu na mobilnost tijekom godišnjih odmora.

Tada najviše putuju graÄ‘ani s područja Zagreba (61 posto ili 5 posto više nego godinu prije), općenito iz naselja s više od sto tisuća stanovnika (oko 64 posto), a najmanje iz Slavonije (31 posto).

Dok u razvijenim zemljama, umirovljenici masovno putuju, kod nas tek svaki peti umirovljenik stariji od 65 godina odlazi na odmor. Mladi u dobi od 15 do 34 godine to čine najčešÄ‡e (56%).

Što se tiče obrazovanja, čak 72% graÄ‘ana s visokim stupnjem obrazovanja putuje na odmor dok to čini samo 7% njih koji imaju najnižu stručnu spremu. Na putovanje van mjesta stanovanja utječe i ženidbeni status te, logično, visina prihoda.

Istraživanje je provedeno na reprezentativnom uzorku od 1000 stanovnika metodom osobne ankete po kućanstvima. 


Recent Nautical News Entries

Uskoro počinje 22. Croatia Boat Show

Grad Split će od 22. do 26. travnja 2020. biti domaćin sajma koji okuplja najznačajnija imena hrvatske i svjetske nautičke elite.

February.24.2020

Pristajanje bez muke i stresa uz pomoć virtualnog odbojnika

Pristajanje u marinama gdje mjesta ima malo, a plovila puno, nije baš lagan zadatak čak i za iskusne nautičare u nekim situacijama

February.10.2020

29. zagrebački sajam nautike

Interes za izlaganje raste iz godine u godinu, a na sajmu će se predstaviti gotovo svi važniji domaći brodograditelji: Pičuljan, Grginić jahte

January.21.2020

Taiga na struju juri čak 104 km/h

Taiga na struju juri čak 104km/h.

December.16.2019