Godišnji odmor: putovanje planira polovica Hrvata


Najviše putuju mladi, neoženjene osobe i stanovnici velikih gradskih sredina s visokim obrazovanjem. No, 10% graÄ‘ana planira, a na kraju odustane od puta.

Godišnji odmor: putovanje planira polovica Hrvata

Hrvatski su graÄ‘ani prošle godine na godišnji odmor izvan mjesta stalnog boravka išli manje nego što su željeli, odnosno planirali. Tako10% graÄ‘ana nije otišlo na planirani godišnji odmor, pokazuju rezultati istraživanja GfK.

Broj graÄ‘ana koji planiraju putovanje tijekom odmora ostao je na istoj razini kao i prošle godine - oko 52 posto onih planira odlazak na odmor dok čak oko 48 posto graÄ‘ana ostaje od kuće.

Tko uopće odlazi na godišnji odmor van mjesta prebivališta?  Visoko obrazovanje, stanovanje u većem gradu i mlaÄ‘a životna dob najviše utječu na mobilnost tijekom godišnjih odmora.

Tada najviše putuju graÄ‘ani s područja Zagreba (61 posto ili 5 posto više nego godinu prije), općenito iz naselja s više od sto tisuća stanovnika (oko 64 posto), a najmanje iz Slavonije (31 posto).

Dok u razvijenim zemljama, umirovljenici masovno putuju, kod nas tek svaki peti umirovljenik stariji od 65 godina odlazi na odmor. Mladi u dobi od 15 do 34 godine to čine najčešÄ‡e (56%).

Što se tiče obrazovanja, čak 72% graÄ‘ana s visokim stupnjem obrazovanja putuje na odmor dok to čini samo 7% njih koji imaju najnižu stručnu spremu. Na putovanje van mjesta stanovanja utječe i ženidbeni status te, logično, visina prihoda.

Istraživanje je provedeno na reprezentativnom uzorku od 1000 stanovnika metodom osobne ankete po kućanstvima. 


Recent Nautical News Entries

Pogledajte ultra-brzu jedrilicu iz ACI-jevog projekta od dva milijuna eura

Nautički sajam u Genovi s tisuću je izlagača i brodova iz cijelog svijeta idealna pozornica za predstavljanje najvažnijih&n

September.23.2019

Rafael Nadal kupio poljski katamaran

Rafael Nadal prodaje svoju jahtu Monte Carlo 76 dugu 23 metra za 2,6 milijuna eura.

July.23.2019

Nimbus W9 - zvijer za vikend

Nimbus W9 motorni brod godine!

July.02.2019

Jedrilica koja se puni besplatno i nimalo ne zagađuje okoliš

Jedrilica koja se puni besplatno, čuva more i nimalo ne zagađuje okoliš - zvuči savršeno?

June.03.2019

Novi Deluxe Superior brod "Nautilus"

19 luksuznih kabina osigurava smještaj za 38 putnika.

May.13.2019