Prizmić: Na Kornat smo otišli bez liječnice koja je stizala


Nastavljeno je suÄ‘enje bivšem šibenskom vatrogasnom zapovjedniku Draženu Slavici za kornatsku tragediju u kojoj je živote izgubilo 12 vatrogasaca. Mile Rameša, zaposlenik Nacionalnog parka Kornati, kobnog je dana tek poslije 18 sati doznao da je bilo ozlijeÄ‘enih vatrogasaca na Kornatu.

– U uvalu Šipnat došli smo oko 19 sati i tamo se već pomagalo na nosilima prenositi ranjene vatrogasce. Jedan je vatrogasac ležao na plahti na betonu. Pokojni Marinko Knežević ležao je na stolu i izgledao mi je kao da nije ozlijeÄ‘en. Na sebi je imao uniformu koja je izgledala kao da nije izgorena. Znam da me pitao zašto se toliko čeka i zašto ih se ne odveze odande. Zvao sam kapetana policijskog broda da vidim što se čeka. Jedan od ozlijeÄ‘enih vatrogasaca tada se sam podigao i krenuo prema policijskom brodu i sjeo je unutra u kabinu na stolicu. Kasnije se, mislim, još dvojicu prenijelo u brod i tada su krenuli prema Zadru – rekao je Mile Rameša kojem sudac nije dopustio odgovor na pitanje oca jednog od stradalih vatrogasaca bi li vatrogasac Knežević bio živ da nije pomoć čekao satima, javlja Večernji list.

Sudac je obrazložio da će o tome sudsko vijeće donijeti sud. Rameša je svjedočio da je jutro nakon tragedije vidio na otoku brojne vojnike te potom i tadašnjeg ministra MUP-a Rončevića i ravnatelja policije Benka.

– Benko mi je prišao i rekao da idem u uvalu Vrulje pomoći policajcima u rasporeÄ‘ivanju po otoku. Otišao sam, no nisam im bio potreban – rekao je Rameša. Na upit Slavičina odvjetnika Prodanovića jesu li u NP-u Kornat sukladno pravilniku bili spremni za vatrogasnu sezonu, odnosno jesu li osigurali pet vatrogasaca, pet spremnika i helidrom te naposljetku i cjelodnevno i cjelonoćno vatrogasno dežurstvo, odgovorio je niječno te dodao da je to pitanje za ravnatelja Nacionalnog parka.

Svjedočio je i pročelnik GSS-a Vinko Prizmić:

– Trebalo je krenuti četvero ljudi s liječnicom. No netko je u Divuljama procijenio da ne treba čekati liječnicu koja je stizala pa su poletjeli prema odredištu bez nje. Mislilo se, naime, da treba ljude izvaditi iz vatrenog okruženja i nije bilo informacije da ima ozlijeÄ‘enih. Informaciju ima li ozlijeÄ‘enih nismo dobili ni iz izviÄ‘ačkog helikoptera iz kojeg to nisu mogli procijeniti. Tek oko 19 sati Vrsalović mi je javio da je tamo pakao i da ima mrtvih i ozlijeÄ‘enih, ali i da se zbog kvara neće stići do mraka evakuirati sve ozlijeÄ‘ene. Tada je nakon mojih brojnih apela upućen i helikopter po GSS iz Zadra – rekao je Prizmić.

Čedo Prodanović rekao je da nije točno da Prizmić nije znao da ima ozlijeđenih i da je svjedok Josip Novak iz Divulja rekao da ga je obavijestio da na Kornatu ima ozlijeđenih i nazvao ga radi pružanja pomoći ozlijeđenim vatrogascima. No Prizmić je rekao da na njegov izričit upit ima li ozlijeđenih Novak nije eksplicitno odgovorio da ima ozlijeđenih, već da se govorilo o mogućnosti i kako je odgovorio da ne zna. Prodanović je uložio prigovor na Prizmićev iskaz.


Recent Nautical News Entries

Uskoro počinje 22. Croatia Boat Show

Grad Split će od 22. do 26. travnja 2020. biti domaćin sajma koji okuplja najznačajnija imena hrvatske i svjetske nautičke elite.

February.24.2020

Pristajanje bez muke i stresa uz pomoć virtualnog odbojnika

Pristajanje u marinama gdje mjesta ima malo, a plovila puno, nije baš lagan zadatak čak i za iskusne nautičare u nekim situacijama

February.10.2020

29. zagrebački sajam nautike

Interes za izlaganje raste iz godine u godinu, a na sajmu će se predstaviti gotovo svi važniji domaći brodograditelji: Pičuljan, Grginić jahte

January.21.2020

Taiga na struju juri čak 104 km/h

Taiga na struju juri čak 104km/h.

December.16.2019