Costa Concordia: Nastavljena akcija spašavanja


MeÄ‘u 29 osoba koje se vode kao nestale nakon havarije broda Coste Concordije, 14 je njemačkih državljana, izvijestio je u utorak glasnogovornik obalne straže Filippo Marini, dodavši kako se nastavlja pretraga broda uz pomoć manjih eksplozivnih punjenja.

Prema informacijama koje je objavila obalna straža, uz 14 Nijemaca, meÄ‘u nestalima je šest Talijana, četiri francuska državljana, dvoje Amerikanaca, po jedan maÄ‘arski, peruanski i indijski državljanin.

U potrazi za eventualnim preživjelima u trupu broda ronioci koriste manja eksplozivna punjenja kako bi otvorili neke prolaze. U utorak ujutro mogle su se čuti tri eksplozije.

Eksploziv je na nekoliko mjesta postavljen kako bi se otvorila zabravljena vrata u polupotopljenom brodu. Spasioci se nadaju da bi mogli pronaći još preživjelih, ukoliko su putnici uspjeli pronaći zračni džep u nekoj od kabina, neki izvor topline ili hranu. Lokalni stručnjak u civilnoj zaštiti tvrdi da je pri ovakvoj temperaturi mora nemoguće dugo preživjeti, čak i ako postoje eventualni zračni džepovi.

Peter Berdowski, direktor nizozemske tvrtke koja je zadužena za ispumpavanje goriva iz Coste Concordije, u ponedjeljak navečer je u programu nizozemske televizije izjavio da bi ispumpavanje goriva trebalo trajati najmanje tri tjedna. Stručnjaci bi iz broda trebali izvući oko 2.380 tona goriva. Dvadesetak zaposlenika tvrtke Royal Boskalis, specijaliziranih za izvanredna stanja na moru, doputovalo je na otok Giglio.

Talijanske vlasti zabrinute su zbog potencijalnog zagađenja, u slučaju da gorivo počne istjecati u more.


Recent Nautical News Entries

Uskoro počinje 22. Croatia Boat Show

Grad Split će od 22. do 26. travnja 2020. biti domaćin sajma koji okuplja najznačajnija imena hrvatske i svjetske nautičke elite.

February.24.2020

Pristajanje bez muke i stresa uz pomoć virtualnog odbojnika

Pristajanje u marinama gdje mjesta ima malo, a plovila puno, nije baš lagan zadatak čak i za iskusne nautičare u nekim situacijama

February.10.2020

29. zagrebački sajam nautike

Interes za izlaganje raste iz godine u godinu, a na sajmu će se predstaviti gotovo svi važniji domaći brodograditelji: Pičuljan, Grginić jahte

January.21.2020

Taiga na struju juri čak 104 km/h

Taiga na struju juri čak 104km/h.

December.16.2019