Costa Concordia: Nastavljena akcija spašavanja


MeÄ‘u 29 osoba koje se vode kao nestale nakon havarije broda Coste Concordije, 14 je njemačkih državljana, izvijestio je u utorak glasnogovornik obalne straže Filippo Marini, dodavši kako se nastavlja pretraga broda uz pomoć manjih eksplozivnih punjenja.

Prema informacijama koje je objavila obalna straža, uz 14 Nijemaca, meÄ‘u nestalima je šest Talijana, četiri francuska državljana, dvoje Amerikanaca, po jedan maÄ‘arski, peruanski i indijski državljanin.

U potrazi za eventualnim preživjelima u trupu broda ronioci koriste manja eksplozivna punjenja kako bi otvorili neke prolaze. U utorak ujutro mogle su se čuti tri eksplozije.

Eksploziv je na nekoliko mjesta postavljen kako bi se otvorila zabravljena vrata u polupotopljenom brodu. Spasioci se nadaju da bi mogli pronaći još preživjelih, ukoliko su putnici uspjeli pronaći zračni džep u nekoj od kabina, neki izvor topline ili hranu. Lokalni stručnjak u civilnoj zaštiti tvrdi da je pri ovakvoj temperaturi mora nemoguće dugo preživjeti, čak i ako postoje eventualni zračni džepovi.

Peter Berdowski, direktor nizozemske tvrtke koja je zadužena za ispumpavanje goriva iz Coste Concordije, u ponedjeljak navečer je u programu nizozemske televizije izjavio da bi ispumpavanje goriva trebalo trajati najmanje tri tjedna. Stručnjaci bi iz broda trebali izvući oko 2.380 tona goriva. Dvadesetak zaposlenika tvrtke Royal Boskalis, specijaliziranih za izvanredna stanja na moru, doputovalo je na otok Giglio.

Talijanske vlasti zabrinute su zbog potencijalnog zagađenja, u slučaju da gorivo počne istjecati u more.


Recent Nautical News Entries

Rafael Nadal kupio poljski katamaran

Rafael Nadal prodaje svoju jahtu Monte Carlo 76 dugu 23 metra za 2,6 milijuna eura.

July.23.2019

Nimbus W9 - zvijer za vikend

Nimbus W9 motorni brod godine!

July.02.2019

Jedrilica koja se puni besplatno i nimalo ne zagađuje okoliš

Jedrilica koja se puni besplatno, čuva more i nimalo ne zagađuje okoliš - zvuči savršeno?

June.03.2019

Novi Deluxe Superior brod "Nautilus"

19 luksuznih kabina osigurava smještaj za 38 putnika.

May.13.2019

U Splitu otvoren 21. Croatia Boat Show

Na splitskoj Zapadnoj obali u četvrtak je otvoren 21. međunarodni "Croatia Boat Show" koji je okupio više od 300 izlagača iz 25 zemalja svije

April.15.2019