Neodobreno skretanje s kursa: Kapetan se otoku približio kako bi konobar pozdravio


IZVRŠNI direktor kompanije Costa Cruises, koja je vlasnik broda Costa Concordia, kazao je kako je kapetan Schettini promijenio rutu broda iako za to nije imao dopuštenje.

"Naši brodovi imaju unaprijed programirane rute i kada skrenu s njih automatski se oglašava alarm. Ruta ovog broda bila je točno unesena i izračunata. S kursa je skrenuo samo zbog kapetanovog manevra koji je bio neautoriziran, neodobren i nama nepoznat", kazao je na konferenciji u Genovi Pier Luigi Foschi.

"Pravac kojim je plovio brod bio je preblizu obali i čini se da odluke zapovjednika u upravljanju evakuacijom nisu bile u skladu s procedurama koje ima Costa Cruises, a koje su u skladu s meÄ‘unarodnim normama", objasnio je Foschi. 

"Kompanija će stati uz kapetana i pružiti mu svu moguću pomoć, ali ne možemo pobjeći od činjenice da je za nesreću kriv ljudski faktor", dodao je direktor firme. Kapetan je u međuvremenu osumnjičen za ubojstvo iz nehaja, ali i dalje negira odgovornost za nesreću.

Tievoli nije tražio da se brod približi obali

The Telegraph piše kako je do prevelikog približavanja obali, a zatim i nesreće, došlo jer je glavni konobar brodskog restorana Antonello Tievoli želio pozdraviti svoju obitelj na otoku Gigliju.

Navodno je njegova sestra na Facebooku samo nekoliko minuta prije nasukavanju napisala: "Concordia će uskoro proći vrlo blizu. Veliki pozdrav mojemu bratu koji će konačno doći na odmor nakon pristanka u Savoni". 

Corriere della Sera piše kako je kapetan Schettino tad rekao Tievoliju: "DoÄ‘i vidjeti, točno smo pred tvojim otokom". Navodno sam Tievoli nije tražio da brod prilazi bliže obali, ali bez obzira na to ima ogromnu grižnju savjesti zbog svega što se dogodilo.

Jutros pronaÄ‘ena i šesta žrtva

Talijanska televizija objavila je kako je rano jutros pronaÄ‘ena i šesta žrtva s luksuznog kruzera Costa Concordia. Radi se o muškarcu koji je bio putnik na brodu. 

Nestalima se još smatra 14 osoba, devet putnika i pet članova posade, a kako pišu talijanski mediji meÄ‘u nestalima se nalazi i jedno malo dijete.

Telegraph je u prijepodnevnim satima objavio novu amatersku snimku s prevrnutog kruzera.

 

 

Jučer su u utrobi broda pronaÄ‘ena i dva starija muškarca pa se broj spašenih popeo na pet.

Većina putnika koji su medijima svoje zemlje dali izjave o dogaÄ‘ajima na brodu prisjetila se Titanica. Jedna od putnica, Britanka Rose, koja je meÄ‘u zadnjima ostala na brodu na svoj Facebook profil je napisala: "Molite se da nas spase" te je napisala poruku svojoj majci jer je mislila da je više neće vidjeti.

Kapetan, koji je prema navodima vlasnika broda krivo procijenio situaciju, i njegov zamjenik i dalje su u pritvoru.


Recent Nautical News Entries

Pristajanje bez muke i stresa uz pomoć virtualnog odbojnika

Pristajanje u marinama gdje mjesta ima malo, a plovila puno, nije baš lagan zadatak čak i za iskusne nautičare u nekim situacijama

February.10.2020

29. zagrebački sajam nautike

Interes za izlaganje raste iz godine u godinu, a na sajmu će se predstaviti gotovo svi važniji domaći brodograditelji: Pičuljan, Grginić jahte

January.21.2020

Taiga na struju juri čak 104 km/h

Taiga na struju juri čak 104km/h.

December.16.2019

S Otvorenim morem besplatno na nautički sajam

Najveći nautički sajam u ovom dijelu Europe - Biograd Boat Show - i ove godine obara rekorde. Organizatori iz tvrtke Ilirija najavljuju 400 izlagač

October.18.2019