U 2011. spašeno 876 osoba i 226 plovila na moru


U 341 akciji koju je koordinirala Nacionalna središnjica za usklaÄ‘ivanje traganja i spašavanja na moru sa sjedištem u Rijeci (MRCC), tijekom protekle godine spašeno je 876 osoba i 226 plovila, dok je 20 osoba smrtno stradalo.

Tijekom 2011. godine spašeno je 68 osoba manje nego u 2010. godini, 4 osobe manje smrtno su stradale, dok su kao i godinu ranije, 3 osobe nestale.

Proteklu godinu dogodilo se 15 sudara plovila, dok ih je u 2010. godini bilo 9, a 52 osobe su ozlijeđene.

Kao i prethodnih godina, najveći broj intervencija izazvali su kvarovi motora na plovilima, kormilima te nestanak goriva. Zbog potonuća je pokrenuto 15, a zbog požara na plovilima 9 akcija spašavanja. Pomoć roniocima pružena je 18 puta, a 15 akcija poduzeto je zbog nezgoda daskaša.

Nažalost, statistika stradavanja na moru pokazuje da se osim zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta, i dalje najveći broj nezgoda dogaÄ‘a zbog nedovoljnog nautičkog iskustva, slabe opremljenosti brodica i nepropisnog ponašanja članova posade.

Stoga se svima na moru savjetuje redovito slušanje vremenske prognoze, te usklaÄ‘ivanje plovidbe sa svojim nautičkim sposobnostima i znanjima, posebice tijekom nepovoljnih vremenskih uvjeta.

Svim nautičarima preporuča se povremena obnova stečenih znanja upravljanja brodicama i jahtama i pridržavanje pravila i propisa o sigurnosti plovidbe.


Recent Nautical News Entries

Pristajanje bez muke i stresa uz pomoć virtualnog odbojnika

Pristajanje u marinama gdje mjesta ima malo, a plovila puno, nije baš lagan zadatak čak i za iskusne nautičare u nekim situacijama

February.10.2020

29. zagrebački sajam nautike

Interes za izlaganje raste iz godine u godinu, a na sajmu će se predstaviti gotovo svi važniji domaći brodograditelji: Pičuljan, Grginić jahte

January.21.2020

Taiga na struju juri čak 104 km/h

Taiga na struju juri čak 104km/h.

December.16.2019

S Otvorenim morem besplatno na nautički sajam

Najveći nautički sajam u ovom dijelu Europe - Biograd Boat Show - i ove godine obara rekorde. Organizatori iz tvrtke Ilirija najavljuju 400 izlagač

October.18.2019