Rušilački "pohod" bure: Komiških 151km/h i makarskih 140km/h uvod u još vjetrovitiju noć!


Vrlo duboka ciklona protekle noći premještala se preko Dalmacije. S ciklonom je bilo kiše, rijetko gdje i grmljavine. Najviše kiše palo je u Grudi u Konavlima, 21 litra, slijede Dubrovnik i Kaštel Gomilica s 19 litara kiše po metru kvadratnome. Snijeg je pao na Biokovu i Mosoru samo iznad 1200 metara, a niže ga je bilo samo u planinama Zagore gdje ga je nošenog burom bilo i nižim predjelima tijekom petka.

Najdublja ciklona zadnjih godinu dana već se centrom premjestila dalje na jugoistok, a spomenimo da je najniži tlak zraka u Hrvatskoj izmjeren u prvom dijelu petka, i to u Makarskoj i Dubrovniku, 985hPa.

Zbog jačanja anticiklone sa zapada tijekom dana postupno se razvedrilo, no dan obilježava vrlo vjetrovito vrijeme. Radi se o najjačem vjetru zadnjih nekoliko mjeseci. Tako je jutro su 4 sata u Komiži izmjeren udar vjetra od 151km/h. U Makarskoj je prijepodne izmjeren udar od 140km/h, a na dubrovačkom području 111km/h.

Bura i tramontana na jugu Dalmacije počinile su i materijalnu štetu lomivši grane stabala, pa i čitava stabla, a nekoliko je brodica potonulo.
Problemi u cestovnom prometu

HAK je nešto prije 14 sati izvijestio da zbog olujnog vjetra na autocesti A1 izmeÄ‘u čvorova Posedarje i Sveti Rok vrijedi zabrana prometa za sve kategorije vozila. Obilazak je državnim cestama preko Karina, Obrovca i Gračaca.

Državnom cestom D54 Maslenica- Zaton Obrovački smiju voziti samo osobna vozila.

Na Jadranskoj magistrali od Karlobaga do Svete Marije Magdalene zabrana je za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle, dostavna vozila i vozila s natkrivenim teretnim prostorom .
Daljnje jačanje vjetra prije slabljena u subotu

Vjetrovito vrijeme podržava golema razlika u tlaku zraku između anticiklone na zapadu i ciklone nad Grčkom.

Vrhunac vjetrovitog vremena imat ćemo u noći s petka na subotu kada će u mnogim dijelovima Dalmacije biti čestih orkanskih udara bure i tramontane, a prognostički modeli predviÄ‘aju da su podno Biokova mogući udari vjetra i preko 160km/h. Tako snažan vjetar može uzrokovati materijalnu štetu pa i ugroziti ljudske živote.

Olujnih i orkanskih udara vjetar bit će u srednjoj i južnoj Dalmaciji još tijekom subotnjeg jutra, no danju će vjetar biti u značajnom slabljenju. Iako će bure i tramontane biti i slijedećih sedam dana, ona će biti neusporedivo slabija u odnosu na jačinu vjetra koja nas očekuje u nadolazećoj noći.

Oborine slijedećih sedam dana, a možda i duže, nisu na vidiku.


Recent Nautical News Entries

Rafael Nadal kupio poljski katamaran

Rafael Nadal prodaje svoju jahtu Monte Carlo 76 dugu 23 metra za 2,6 milijuna eura.

July.23.2019

Nimbus W9 - zvijer za vikend

Nimbus W9 motorni brod godine!

July.02.2019

Jedrilica koja se puni besplatno i nimalo ne zagađuje okoliš

Jedrilica koja se puni besplatno, čuva more i nimalo ne zagađuje okoliš - zvuči savršeno?

June.03.2019

Novi Deluxe Superior brod "Nautilus"

19 luksuznih kabina osigurava smještaj za 38 putnika.

May.13.2019

U Splitu otvoren 21. Croatia Boat Show

Na splitskoj Zapadnoj obali u četvrtak je otvoren 21. međunarodni "Croatia Boat Show" koji je okupio više od 300 izlagača iz 25 zemalja svije

April.15.2019