Rušilački "pohod" bure: Komiških 151km/h i makarskih 140km/h uvod u još vjetrovitiju noć!


Vrlo duboka ciklona protekle noći premještala se preko Dalmacije. S ciklonom je bilo kiše, rijetko gdje i grmljavine. Najviše kiše palo je u Grudi u Konavlima, 21 litra, slijede Dubrovnik i Kaštel Gomilica s 19 litara kiše po metru kvadratnome. Snijeg je pao na Biokovu i Mosoru samo iznad 1200 metara, a niže ga je bilo samo u planinama Zagore gdje ga je nošenog burom bilo i nižim predjelima tijekom petka.

Najdublja ciklona zadnjih godinu dana već se centrom premjestila dalje na jugoistok, a spomenimo da je najniži tlak zraka u Hrvatskoj izmjeren u prvom dijelu petka, i to u Makarskoj i Dubrovniku, 985hPa.

Zbog jačanja anticiklone sa zapada tijekom dana postupno se razvedrilo, no dan obilježava vrlo vjetrovito vrijeme. Radi se o najjačem vjetru zadnjih nekoliko mjeseci. Tako je jutro su 4 sata u Komiži izmjeren udar vjetra od 151km/h. U Makarskoj je prijepodne izmjeren udar od 140km/h, a na dubrovačkom području 111km/h.

Bura i tramontana na jugu Dalmacije počinile su i materijalnu štetu lomivši grane stabala, pa i čitava stabla, a nekoliko je brodica potonulo.
Problemi u cestovnom prometu

HAK je nešto prije 14 sati izvijestio da zbog olujnog vjetra na autocesti A1 izmeÄ‘u čvorova Posedarje i Sveti Rok vrijedi zabrana prometa za sve kategorije vozila. Obilazak je državnim cestama preko Karina, Obrovca i Gračaca.

Državnom cestom D54 Maslenica- Zaton Obrovački smiju voziti samo osobna vozila.

Na Jadranskoj magistrali od Karlobaga do Svete Marije Magdalene zabrana je za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle, dostavna vozila i vozila s natkrivenim teretnim prostorom .
Daljnje jačanje vjetra prije slabljena u subotu

Vjetrovito vrijeme podržava golema razlika u tlaku zraku između anticiklone na zapadu i ciklone nad Grčkom.

Vrhunac vjetrovitog vremena imat ćemo u noći s petka na subotu kada će u mnogim dijelovima Dalmacije biti čestih orkanskih udara bure i tramontane, a prognostički modeli predviÄ‘aju da su podno Biokova mogući udari vjetra i preko 160km/h. Tako snažan vjetar može uzrokovati materijalnu štetu pa i ugroziti ljudske živote.

Olujnih i orkanskih udara vjetar bit će u srednjoj i južnoj Dalmaciji još tijekom subotnjeg jutra, no danju će vjetar biti u značajnom slabljenju. Iako će bure i tramontane biti i slijedećih sedam dana, ona će biti neusporedivo slabija u odnosu na jačinu vjetra koja nas očekuje u nadolazećoj noći.

Oborine slijedećih sedam dana, a možda i duže, nisu na vidiku.


Recent Nautical News Entries

Pristajanje bez muke i stresa uz pomoć virtualnog odbojnika

Pristajanje u marinama gdje mjesta ima malo, a plovila puno, nije baš lagan zadatak čak i za iskusne nautičare u nekim situacijama

February.10.2020

29. zagrebački sajam nautike

Interes za izlaganje raste iz godine u godinu, a na sajmu će se predstaviti gotovo svi važniji domaći brodograditelji: Pičuljan, Grginić jahte

January.21.2020

Taiga na struju juri čak 104 km/h

Taiga na struju juri čak 104km/h.

December.16.2019

S Otvorenim morem besplatno na nautički sajam

Najveći nautički sajam u ovom dijelu Europe - Biograd Boat Show - i ove godine obara rekorde. Organizatori iz tvrtke Ilirija najavljuju 400 izlagač

October.18.2019