Nautical News (Croatian)

U Šibenik stigla još jedna ljepotica


"Sagitta alba" je ponovno stigla u Šibenik.Nakon mjesec dana u Šibeniku je ponovno plijenila pažnju prolaznika.
Jahta je trenutno u vlasništvu umirovljenog generala Ivana Čermaka. Na jahti je uživao generalov sin Hrvoje sa svojom obitelji.

General Čermak je jahtu kupio od Željka Keruma prije 6 godina.
Jahta je tada prodana za čak 3,6 milijuna eura.
"Sagitta alba" svako ljeto krstari Jadranom.

U njezinoj udobnosti i luksuzne četiri kabine može, zajedno s posadom, uživati dvanaest osoba, a dostiže brzinu od 26 čvorova.

Read More
Pomorska nesreća u Pelješkom kanalu


Jučer se oko 11 sati desila pomorska nesreća u Pelješkom kanalu.


Austrijska jahta je udarila u motorni brod Roko, koji je srećom bio bez putnika.
Od siline udarca brod se prepolovio i potonuo, a kapetan je lakše ozlijeđen.

Vlasnik potopljenog broda, Vlado Ilišković je rekao kako je jahtu vozio austrijski državljanin i to velikom brzinom pa je silina udarca bila poprilično jaka. Radi se o motornom brodu Roko, dug je 8 i pol metara i može primiti do 30 ljudi, potreban je silovit udarac da se takav brod prepolovi.

Roko je motorna brodica koja prevozi putnike od Perne do Korčule, i obrnuto. Oko 11 sati brodica je krenula iz Perne za Korčulu, na svu sreću bez putnika. Neki očevici s drugih plovila koji su se našli u blizini u trenutnu nesreće, spominju i mogućnost da je austrijski državljanin uključio autopilot, ali svi navode kako je jahta vozila neprilagođenom, prevelikom brzinom. Kapetan Roka je u šoku preveden u Orebić, zadobio je udarac u glavu, no bez težih posljedica.

"Nismo dobili još nikakav službeni izvještaj od nadležnih institucija iz Korčule, pa ne mogu pričati o detaljima. Mogu reći kako ovakve nesreće nisu česte, a kad se dogode imaju kobne posljedice za putnike, srećom, to jutros nije bio slučaj. Na moru vrijede gotovo ista pravila kao i na cesti, očevidom će se utvrditi tko je kome oduzeo prednost, je li netko od sudionika promijenio smjer u zadnji tren, i slično. Centar za praćenje pomorskog prometa u Splitu može detaljno dostaviti kretanja u tom dijelu Pelješkog kanala za vrijeme nesreće, sukladno tome može se tražiti odšteta" – zaključio je David Radas, iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, viši stručni savjetnik u Nacionalnoj središnjici za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka).


Read More
Recent Nautical News Entries

Nimbus W9 - zvijer za vikend

Nimbus W9 motorni brod godine!

July.02.2019

Jedrilica koja se puni besplatno i nimalo ne zagađuje okoliš

Jedrilica koja se puni besplatno, čuva more i nimalo ne zagađuje okoliš - zvuči savršeno?

June.03.2019

Novi Deluxe Superior brod "Nautilus"

19 luksuznih kabina osigurava smještaj za 38 putnika.

May.13.2019

U Splitu otvoren 21. Croatia Boat Show

Na splitskoj Zapadnoj obali u četvrtak je otvoren 21. međunarodni "Croatia Boat Show" koji je okupio više od 300 izlagača iz 25 zemalja svije

April.15.2019

Danas počinje međunarodni nautički sajam Croatia Boat Show u Splitu

Izuzetna nam je čast najaviti 21. CROATIA BOAT SHOW, koji pocinje danas na Zapadnoj obali u Splitu.

April.11.2019