Nautical News (Croatian)

Karmen Perković pobjednica otvorenog prvenstva SplitaOptimisti su ovaj vikend jedrili Otvoreno prvenstvo Splita u Kaštelanskom zaljevu. Ispred Lučice 94 optimista jedrili su po buri koja je u subotu puhala snagom do 25 čvorova, dok je u nedjelju bila nešto slabija do 15 čvorova. Ukupno je odjedreno četiri plova, a Karmen Perković iz JK „labud“ je sa dva prva i jednim drugim mjestom slavila ispred Palme Čargo iz „Mornara“. Hana Dragojević je bila također odlična zauzevši treće mjesto među djevojčicama i četvrto mjesto u ukupnom plasmanu.
   Regata je bila vrlo interesantna i neizvjesna jer se doslovno do zadnjih sekunda nije znalo tko će odnijeti ukupnu pobjedu, ali je ovaj put djeličak spretnosti i sreće zasluženo prevagnuo na stranu Karmen, koja je pokazala najviše znanja i koncentracije po buri.

Read More
Splitski stručnjaci: Naša aplikacija spašava ljude, brodove i more


ada je nadzor mora u pitanju, u Hrvatskoj ne postoji sustav koji bi u jedinstvenu sliku integrirao sve vojne i civilne obalne radare, identifikacijske sustave, obalne radijske postaje i institucije zadužene za nadzor: od HRM-a, Obalne straže, lučkih kapetanija i pomorske policije do Ministarstva pomorstva.

No, ljudi sa splitskog Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije, u suradnji s kolegama s Hidrografskog instituta, izradili su eksperimentalnu računalnu internetsku programsku podršku kakve, ističu stručnjaci, nema u Europi.

Riječ je o programskoj podršci koja može povezati podatke civilnih i vojnih radara te sustava nadzora plovidbe u jedinstvenu sliku, uz golem broj pratećih nautičkih, hidrografskih, infrastrukturnih, ekološko-sigurnosnih, meteoroloških i satelitskih podataka koji u slučaju havarije na moru automatski pružaju opcije kako najbrže spasiti brod i ljude u nesreći.

Read More
Recent Nautical News Entries

Nimbus W9 - zvijer za vikend

Nimbus W9 motorni brod godine!

July.02.2019

Jedrilica koja se puni besplatno i nimalo ne zagađuje okoliš

Jedrilica koja se puni besplatno, čuva more i nimalo ne zagađuje okoliš - zvuči savršeno?

June.03.2019

Novi Deluxe Superior brod "Nautilus"

19 luksuznih kabina osigurava smještaj za 38 putnika.

May.13.2019

U Splitu otvoren 21. Croatia Boat Show

Na splitskoj Zapadnoj obali u četvrtak je otvoren 21. međunarodni "Croatia Boat Show" koji je okupio više od 300 izlagača iz 25 zemalja svije

April.15.2019

Danas počinje međunarodni nautički sajam Croatia Boat Show u Splitu

Izuzetna nam je čast najaviti 21. CROATIA BOAT SHOW, koji pocinje danas na Zapadnoj obali u Splitu.

April.11.2019