Nautical News (Croatian)

Nimbus W9 - zvijer za vikend


Nimbus W9 motorni brod godine!

ISPROBALI SMO MOTORNI BROD GODINE

Lakoća ubrzanja

Bijela kapa motora se tako lijepo slaže s brodom da se čini malo vjerojatno da će netko ići na ugradbene Volvo Pente. Uza sve draži Z-prijenosa, jednom kad isprobate Veradovih 300 konja teško ćete se vratiti na kompliciraniji pogon. Može se jedino poigrati sa snagom jer trup trpi sve do 350 konja. Naša postignuta 42 čvora i potrošnja od 2 do 3 litre po milji čine se sasvim solidnim rezultatom. Više od same brzine impresionira lakoća ubrzanja 2800 kilograma teškog plovila. Dobro balansiran oštri trup ne pruža nikakav otpor već samo poput sjekire drži zacrtani pravac. Ono malo valova u Piranskom zaljevu, odnosno Savudrijskoj vali, bili su mu lagan zalogaj.
Zamka kod ovakvih linija zna biti u bočnoj stabilnosti, no spušteno težište i prilično ravna krma širine tri metra odlično rade svoj dio posla.

Za svaki slučaj, u serijskoj opremi su Zipwake trim ploče kao i pramčani potisnik. Kako su naveli švedski projektanti, dvije stepenice na trupu osiguravaju zračno podmazivanje, što u prijevodu znači manje trenja, lakše ubrzanje, veću brzinu i nižu potrošnju goriva. Slična rješenja su kod raznih proizvođača u upotrebi već godinama, no sa svakim novim modelom se rade male preinake, dodaju i oduzimaju stupnjevi i centimetri kako bi se dobio što bolji rezultat. Pogled na donji dio trupa, pogotovo na pramcu, otkriva kompleksnost cijele izvedbe i nastojanje produženja vodene linije koliko je god moguće. I to je jedan od razloga impresivne stabilnosti, kako pri većim brzinama tako i naginjanju.

Visina u kabini

Uz hidrodinamičke uvjete, projektanti su dobili još jedan, mogućnost sigurnog nasukavanja, što je praksa raširena na pješčanim obalama Atlantika. Nisu zaboravili ni na kamenite obale pa je sidro u trupu povučeno prema natrag kako bi pramčani bokoštitnik uvijek ostvario prvi kontakt. Taj dio inače oštrog Nimbusa je jedini tup i kroz široko razmaknutu ogradu može se komodno silaziti na kraj. Sidreni prostor s električnim vinčem je velik pa unutra bez problema stanu i bokobrani. Uz udobno sunčalište za dvoje povišeno zbog visine u kabini, vrijedi istaknuti široki desni prolaz razvučen sve do krme. I s lijeve strane se može proći, ali je put puno uži pa se treba držati za rukohvate na okviru nadgrađa.

Tvrdi krov nad njim dođe kao poklopac, no dobro se uklopio i osigurao dodatnu zaštitu od sunca i vjetra. Spomenimo samo jedan detalj; dok smo plovili na punom gasu od 6400 okretaja mogli smo razgovarati bez vikanja što je zaista pohvalno. Pritiskom na dugme platneni dio krova se lagano skupio i kokpit se okupao suncem. U slučaju lošijeg vremena ili noći, u utore se jednostavno navuku prednja, stražnja i bočne stranice. Jednostavnim spuštanjem naslona krmenog sjedala dobije se pomoćni ležaj i za spavanje još samo iz spremnika treba izvući posteljinu.

Široka kuhinja

U kokpitu se komodno može smjestiti četvero ljudi, a najefektniji detalj je trapezoidni stol od punog drva koji se preklapa poput salvete. U takvom stanju ne smeta u prolazu i otkriva rukohvat integriran u postolje. Rukohvat je postavljen i cijelom dužinom kuhinjske plohe kućnih dimenzija sa sudoperom i hladnjakom od 65 litara. Nad radnom pločom je drvena pregrada za policu kao nadopuna za duboke ladice. Opći dojam kuhinje je vrlo visok, kao i ostalih materijala u kokpitu, od tikovih podnih obloga do mesnatih sportskih sjedala.

Duboki kokpit je od prelijevanja zaštićen pregradom visine 15 cm, ali ako more slučajno i uđe unutra spremne su još tri razine s odvodima. Osjetljivost na valove s krme bi bila jedina loša strana niske platforme, no putnici će je obožavati jer je prostrana i pruža izravan kontakt s morem. Uz njezine bokove su tuš i dva praktična mokra pretinca za kostime, odijela i druge morske igračke. Sigurnosno najvažniji dio je visoki rukohvat kao formalna pregrada između motornog prostora i kokpita. Skipersko mjesto je vrlo udobno i pregledno s velikim Garminovim višenamjenskim ekranom dijagonale 25 cm za nadzor svih funkcija. Gotovo svi prekidači su postavljeni ispod sjedala. Na položaj kožnog sportskog volana i elektronske ručice gasa se nema što prigovoriti.

Jednostavan wc

Zatamnjena klizna vrata vode u kabinu s drvenim ormarom i odvojenim toaletnim prostorom. Ugodno tapeciran prostor ima bočni i stropni otvor, te dovoljno visine za ugodno sjedenje. Ležaj širine 180 cm do samog pramca ima čak 250 cm pa bi se s roditeljima tu moglo smjestiti i jedno dijete. Wc-kabina je funkcionalna i ima dosta svjetla, ali je za razliku od ostatka broda preobična, kao da se dizajneri tim dijelom nisu previše bavili.

S novom generacijom uskih i oštrih trupova Šveđani su svakako pogodili i sada se samo moraju natjecati sa susjedima u oplemenjivanju unutrašnjeg životnog prostora. Iako je dobar dio rješenja preuzet s nekih ranijih modela, ogroman trud se primjećuje na svakom koraku. S laskavim priznanjem broda godine u klasi do 35 stopa, Nimbus će sigurno biti tražena roba unatoč cijeni od 200 tisuća eura.

Testirani model je na sajmu ponuđen za 158 tisuća.


Read More
Jedrilica koja se puni besplatno i nimalo ne zagađuje okoliš


Jedrilica koja se puni besplatno, čuva more i nimalo ne zagađuje okoliš - zvuči savršeno?

porinue u kolovozu

Ovakve ekoljepotice uskoro stižu iz uspješne solinske tvrtke, voljeli bismo ih vidjeti što više na Jadranu.
Sredinom lipnja u solinski “škver” izuzetno uspješne tvrtka 'AD Brodovi' stiže novi pogon za jedrilice, i to onaj ekološki – električni!


- Iz Finske nam dolazi motor takve izvedbe, koji ćemo ugraditi u našu jedrilicu “Salona 35”. Prototip broda je spreman pa se nadamo početkom kolovoza predstaviti našu ekoljepoticu.
Kada isplovite na palubi tog broda, sigurni ste da čuvate okoliš. Nema apsolutno nikakvog zagađenja. Ili ste na pogonu vjetra i jedara, ili ste na motoru koji radi na struju – najavljuje nam Darko Tomašić, voditelj marketinga i prodaje "AD Brodova", novu ponudu u širokoj lepezi jedrilica odličnih performansi, koje se proizvode u solinskim halama.

Tamo će se uskoro kupcima ponuditi nova gama brodova, na čisti ekološki pogon, koja objedinjuje tri modela jedrilica, “Salonu 33”, “Salonu 35” i “Salonu 380”, kojima će se sada uz opis dodati i ono – electric.

A nakon porinuća u kolovozu 2019., kada ćemo imati testiranje broda, slijedi i premijerno predstavljanje naše ljepotice u rujnu, na sajmu “Cannes Yachting Festival” - pojašnjava prvi čovjek marketinga "AD Brodova", dodajući kako će ta nova investicija, novi električni pogon, poskupjeti cijenu broda za 33.500 eura.No, kako je punjenje besplatno, a vožnjom ovim plovilom čuvate okoliš, mnogo je zainteresiranih kupaca upravo za ovakve tipove jedrilica.

Promociju nove jedrilice okončat ćemo u Düsseldorfu, u siječnju iduće godine.
Autonomnost pogona je oko šest sati vožnje, no nakon testova ćemo znati točno. Inač, baterija se puni na 220 volti, na svakom priključku u ozbiljnim marinama koji je uključen u cijenu dnevnog veza, znači punjenje je besplatno.
Sekundarno, tijekom jedrenja baterije se pune preko propelera, a moguće je i solarno punjenje.

A kad u ljeto predstavimo ekološki novitet, “Salonu 35-electric”, postat ćemo konkurentni i na tržištu onih zaljubljenika u čist pogon, u prirodu, koji svojim stilom života štite naš planet – podvukao je Darko Tomašić iz "AD Brodova" novu priču “škvera” sa čijih navoza uskoro stiže i ekojedrilica.Read More
Recent Nautical News Entries

Nimbus W9 - zvijer za vikend

Nimbus W9 motorni brod godine!

July.02.2019

Jedrilica koja se puni besplatno i nimalo ne zagađuje okoliš

Jedrilica koja se puni besplatno, čuva more i nimalo ne zagađuje okoliš - zvuči savršeno?

June.03.2019

Novi Deluxe Superior brod "Nautilus"

19 luksuznih kabina osigurava smještaj za 38 putnika.

May.13.2019

U Splitu otvoren 21. Croatia Boat Show

Na splitskoj Zapadnoj obali u četvrtak je otvoren 21. međunarodni "Croatia Boat Show" koji je okupio više od 300 izlagača iz 25 zemalja svije

April.15.2019

Danas počinje međunarodni nautički sajam Croatia Boat Show u Splitu

Izuzetna nam je čast najaviti 21. CROATIA BOAT SHOW, koji pocinje danas na Zapadnoj obali u Splitu.

April.11.2019