Nautical News (Croatian)

Uskoro počinje 22. Croatia Boat Show


Grad Split će od 22. do 26. travnja 2020. biti domaćin sajma koji okuplja najznačajnija imena hrvatske i svjetske nautičke elite.

Slikovni rezultat za croatia boat show

Luke nautičkog turizma, brodograditelji, proizvođači brodske opreme, čarter tvrtke, ugostitelji i mnogi drugi predstavnici turističkog i gospodarskog sektora okupit će se na Zapadnoj obali kako bi prezentirali svoje proizvode i usluge na atraktivan način.

Vidimo se!

Read More
Pristajanje bez muke i stresa uz pomoć virtualnog odbojnika


Pristajanje u marinama gdje mjesta ima malo, a plovila puno, nije baš lagan zadatak čak i za iskusne nautičare u nekim situacijama, kao onda kada primjerice puše jak vjetar.

Svi znamo kako brodovi nisu na čvrstom tlu poput automobila, stoga njima nije lako manevrirati na malom prostoru u lučicama pa se, unatoč pajetima, nehotični udari i skupa oštećenja povremeno događaju. Osim toga, kada je skiper sam na većem brodu, ne može baš sve ni vidjeti oko njega...


RAYMARINE DOCKING
U namjeri da, kako sami kažu, manje spretne nautičare oslobode stresa oko pristajanja plovilom, Raymarine nudi tehnologiju nazvanu DockSense Assisted Docking. Čelnici tvrtke Raymarine tvrde kako je riječ o prvom sustavu asistencije pristajanja plovilom namijenjenom rekreacijskim nautičarima. Assisted Docking Technology je njihova sofisticirana inovacija koja integrira cijeli niz sustava koji jamči sigurno parkiranje za skupe jahte.

S obzirom da je američka kompanija FLIR iz Oregona svojevremeno preuzela engleski Raymarine, ovaj elektronski asistent skiperima između ostaloga uključuje njihovu navigaciju, senzore i kamere.
Dakle, inovacija se bazira na sustavu prepoznavanja okoliša uz pomoć 4 inteligentne FLIR stereo kamere i senzora kretanja koji se postavljaju na plovilo. Dodatnim djelovanjem GPS modula s Referentnim sustavom za pozicioniranje i smjer (AHRS - Attitude heading reference system), centralni dio - DockSense procesor - u svakom trenutku dobiva sve potrebne podatke o kretanju broda, te ih analizira i korigira u najkraćem mogućem vremenu.

Budući da je Docking Assistent također povezan s joystick upravljanjem plovila, ukoliko se pojavi mogućnost udara, automatski pravi korekcije kretanja aktivirajući njegov pogonski sustav.
Amerikanci tvrde da u punom krugu od 360 stupnjeva oko plovila praktički stvaraju zonu virtualnog odbojnika (Virtual Bumper zone), koji jamči da neće biti nikakvih neočekivanih udara. Ukratko rečeno, uz pomoć stvorene 3D slike, umjetna inteligencija upravlja brodom i stalno asistira skipera.

Preko DockSense aplikacije, on sve ima pod kontrolom na Raymarine Axiom XL multifunkcijskom ekranu, stoga pristajanje postaje jednostavan zadatak za svakoga – kaže prvi čovjek FLIR-a Jim Cannon.
Raymarine asistent pristajanja je kompatibilan sa svim modernim joystick sustavima upravljanja.

Sastoji se od ukupno 7 dijelova što uključuje: DockSense procesor, Axiom XL MFD ekran, četiri FLIR stereo kamere i AHRS GPS modul.

Read More
Recent Nautical News Entries

Uskoro počinje 22. Croatia Boat Show

Grad Split će od 22. do 26. travnja 2020. biti domaćin sajma koji okuplja najznačajnija imena hrvatske i svjetske nautičke elite.

February.24.2020

Pristajanje bez muke i stresa uz pomoć virtualnog odbojnika

Pristajanje u marinama gdje mjesta ima malo, a plovila puno, nije baš lagan zadatak čak i za iskusne nautičare u nekim situacijama

February.10.2020

29. zagrebački sajam nautike

Interes za izlaganje raste iz godine u godinu, a na sajmu će se predstaviti gotovo svi važniji domaći brodograditelji: Pičuljan, Grginić jahte

January.21.2020

Taiga na struju juri čak 104 km/h

Taiga na struju juri čak 104km/h.

December.16.2019