Splitska reportaža: Bačvice su kvart sporta, picigina, kafića i skupih kvadrata


''Split Personality'', krasio je naslov britanske novine nakon što je Goran Ivanišević osvojio Wimbledon. Slučajno ili ne, naš najbolji tenisač je s Bačvica, a upravo najpoznatiji splitski kvart bez pretjerivanja možemo opisati tim riječima – Split personality (podijeljena osobnost). I, da, temperamentni Splićanin jedini s Grand Slam naslovom, iako je prebacivao balun preko mrežice na Firulama, ipak jest s Bačvica. Zato što se, vjerovali ili ne, Bačvice protežu od Gradske luke do Uvale Trstenik!

Vjerojatno nema četvrti koja je ujedno toliko prožeta svojim suprotnostima i življenjem između krajnosti, kao popularne Bače.

Počevši samo o razlici izmeÄ‘u dnevnog i noćnog života – od spokojne dnevne tišine do noćne galame preko glazbenih ukusa koji se čuju iz raznih kafića, pa do arhitekture koja spaja (i razdvaja) sve različitosti. Tradicionalno urbane i pomodno šarene, sve su to Bačvice.

Dnevni urbani duh čuvaju poznati kafići Žbirac, Ovčice, Plava laguna, a za noćni život s taktovima gradske muzike zadužena je O'Hara, starijim generacijama poznata kao kultni  Shakespeare.

MlaÄ‘im generacijama su mahom ipak draže lagane note bliskih nam susjeda, a za takvo nešto mogu birati. Ima kafića za njih napretek...
Inače, u skladnoj arhitekturi meÄ‘u zelenilom smjestile su se zgrade i obiteljske kuće, a šetnjom kroz uličice teško je naići na prolaznike.

Življe je, naravno, uz plažu. Šahisti, umirovljenici, mladost, roditelji s djecom, vlasnici kućnih ljubimaca, svatko za svojim guštom.

- Meni su Bače super, ma možete se ovde super provesti! I danju i noću. Pogledajte samo kako ovdje svi uživaju! Moj je kvart malo dalje, ali šetnja na Bačvicama je nezaobilazna – kazala je studentica Ivana.

S njom se slaže i prijateljica Andrea, ali ona ipak ima zamjerku na preveliki broj kafića koji, kako kaže, niču kao gljiva poslije kiše uoči svake sezone.

Šahisti, smješteni za novim stolom, tik uz plažu Ovčice pamte i bolje dane Bačvica, kada nisu bile toliko administrativno velike, ali, kažu, značaj im je onda bio veći.

- Znalo se prije točno koga ćete ovde zateći. Njegovale su se više splitske užance, od kulture pa do humora. I sada kada pogledam prema plaži Bačvice, sjetim se branki na pijesku i igranja na balun! Ali lipo je vidit i današnju mladost kako se zabavlja igrajući picigin, a i pronili su lipi glas o nama – kaže Ante Marović dok promatra prijatelje šahiste zadubljene u partiju.

- U šahu ima milijardu kombinacija, pa su se tako i Bačvice razvile u jednu od milijun mogućnosti koje su imale – duhovito ubacuje Marko sa susjednog stola nakon poteza lovcem.

Inače, svake godine u kolovozu se na Bačvicama organizira simultanka na 100 ploča, pa valja vježbati pod hladovinom tamarisa...

ViÄ‘enje kvarta nekad i sad, podijelio je s nama i možda najpopularniji splitski veterinar dr. Vando Raunig. On je proveo djetinjstvo u Viškoj ulici, a danas je u svojoj četvrti otvorio veterinarsku ordinaciju.

- Možda je najveća razlika u tome što su nekad, kada su se počele naseljavati Bačvice bili izmiješani profili ljudi, od radnika do intelektualaca,  i to naravno bez nekih podjela. Lijepa je bila ta raznolikost. Živjeli smo, igrali se, uživalo se na balunu, piciginu, s tim da je danas more neusporedivo čistije zahvaljujući kolektoru. Bače su uvijek bile jedan normalan kvart i danas su svijetla točka grada, ali ne bih ga ja posebno isticao. Imućniji su ljudi s vremenom doselili jer su se počeli cijeniti atributi mora, zelenila, tišine i slično, ali ponavljam, iako su jedan od boljih kvartova, ne treba ih doživljavati nipošto elitistički niti od njihove prošlosti raditi bajke – kaže dr. Raunig.

Napomenuo je da je uvijek svatko mogao pronaći mjesto za sebe, a on posebno ističe hotel Park ''i nekad i sad izvrsno misto za izać, za razliku od današnjih kafića koji nemaju ni šušta ni gušta''.

Fra Anto: Mirna i lijepa četvrt krasnih ljudi

Da ne bi klonuo moral stanovnicima Bačvica odnedavno je zadužen fra Anto Pervan, svećenik Gospe od Pojišana. Šarmantni i dobri duh stoljetne crkve pun je riječi hvale za svoje župljane i svoj novi kvart.

- Mirna, tiha i lijepa četvrt naseljena krasnim ljudima! – jednostavno je poentirao fra Anto.

A ako je suditi po njegovim riječima, ne treba brinuti za pad broja stanovnika Bačvica.

- Imamo puno vjenčanja, a i broj prvopričesnika godinama ne opada, tako da nema straha – duhovit je svećenik.

Inače, svojom ljepotom Gospe od Pojišana je privukla i Severinu da prošeta do oltara. Ipak, ne da bi se udala, nego da bi snimila spot za pjesmu ''Dalmatinka''.

Spomenimo da je u monografiji  Kapucinski samostan i svetište Gospe od Pojišan u Splitu sačuvana povijest Pojišana.

O novijoj povijesti brinu pripadnici splitske Torcide koji su jasno iscrtali na dijelu osnovne škole ono što im je bitno. Vukovar, spomen ploča poginulim pripadnicima Torcide, naravno Hajduk, Mišo Kovač i Marijan Ban. Bio je naslikan i Goran Ivanišević, ali su ga torcidaši prebrisali.
''Split personality'' nije više dio te memorije...

Akvarij, kulturna dogaÄ‘anja, pošumljavanje...

Bačvice su na kotarskim izborima prestale biti stranačka utvrda. Na prošlim izborima, za čelnog čovjeka Bača premoćno je povjerenje dobio nezavisni kandidat Tomislav Zaninović.

- Osluškujem potrebe stanovnika. Svjestan sam da su glavne kritike uperene na betonski plato i mnoštvo kafića, ali to, na žalost, nije u mojoj moći. To ide na dušu koncesionaru. Ipak, ono što mogu napraviti, učinit ću munjevito. Mogu najaviti da imamo u planu na Katalinića brigu organizirati kulturna dogaÄ‘anja, to će biti jedan vid kontre sveprisutnom istočnom melosu. Vratit ćemo školsko igralište djeci, radimo na pošumljavanju Bačvica, počevši od sprječavanja rezanja stabala u Šumici, pa namjere saÄ‘enja počupanih čempresa, tamarisa... Aktivirat ćemo Akvarij, nastojat ćemo u svakom pogledu oživiti urbani duh Bačvica.

I pehar Torcida kupa stanuje na Bačama

Iako teritorijalno najveće, kurioziteta radi, spomenimo kako u njima nema organizirane Torcida Bačvice. Ali, su zato bogatije za trofej Torcida kup. Njega je, naime, osvojio Fast food Popaj.  Ipak, predsjednik kotara Tomislav Zaninović otkrio je kako se vrlo brzo sprema organizacija kvartovske filijale ''Torce''.

Cijena kvadrata od 3500 eura

Bačvice prema prošlogodišnjem popisu stanovništva broje 6919 ljudi, što je za 673 čovjeka manje nego 2001.godine.
Cijena kvadrata stana počinje sa 3500 tisuće eura.

Zlatne blizanke Zaninović

Bačvice će biti urezane u povijest i time što su ''dale'' zlatne taekwondašice sestre blizanke Luciju i Anu Zaninović. One će, podsjetimo, boje Hrvatske zastupati i na Olimpijadi. Spomenimo da vjerojatno nema kvarta koji je dao toliko sportaša. Nikola Pilić, Željko Franulović, Goran Ivanišević, Mario Ančić su najpoznatija imena koja su proslavila svoj kvart i grad.


Recent Nautical News Entries

Pristajanje bez muke i stresa uz pomoć virtualnog odbojnika

Pristajanje u marinama gdje mjesta ima malo, a plovila puno, nije baš lagan zadatak čak i za iskusne nautičare u nekim situacijama

February.10.2020

29. zagrebački sajam nautike

Interes za izlaganje raste iz godine u godinu, a na sajmu će se predstaviti gotovo svi važniji domaći brodograditelji: Pičuljan, Grginić jahte

January.21.2020

Taiga na struju juri čak 104 km/h

Taiga na struju juri čak 104km/h.

December.16.2019

S Otvorenim morem besplatno na nautički sajam

Najveći nautički sajam u ovom dijelu Europe - Biograd Boat Show - i ove godine obara rekorde. Organizatori iz tvrtke Ilirija najavljuju 400 izlagač

October.18.2019